zajímavosti o lidském těle BIOLOGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Hra riskuj pro opakování znalostí.
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Lidské tělo v číslech a pod mikroskopem
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Základy informatiky část 13
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vydra říční ve střední Evropě
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Ivo Šmerek.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
Člověk 2. díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Kostra.
Vnější cizopasníci člověka.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy:Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_170 _NAŠE_TĚLO Téma:Vnitřní orgány Číslo projektu:
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Barbora Kopřivová 3.A Biologie
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
Lidské tělo Prvouka 3.ročník VY_32_ZAZNAM_Prv.I.3.D.03 – Lidské tělo
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Cette fleur se nomme Psychotria Elata ou lèvres chaudes mais elle a aussi un autre petit nom qui est Mick Jagger. Elle se trouve au Costa Rica et en Colombie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zajišťuje proudění krve.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Kožní soustava.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
spracoval: Nguyen Thanh Binh
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_73
AUTOR: Blanka Petlánová
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kožní soustava.
Smyslové orgány.
Testy pro 8. třídu ZŠ Hejnice M. Hradil.
Období lidského života
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Lidské smysly.
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

zajímavosti o lidském těle BIOLOGIE Adéla Strnadová, 6. A

mozek nervové pulzy z mozku a zpět cca 270 km/h spotřeba energie jako 10W žárovka i ve spánku informace rychlostí až 450 km/h kapacita podle vědců až 1 TB do mozku 20 % O2 z celkového množství v krvi 78 % mozku je jen voda čím vyšší IQ, tím více snů v noci aktivnější než ve dne nemá receptory bolesti nejtučnější orgán v těle, až 60 % tuku denně až 70 000 myšlenek mozek Alberta Einsteina 1 230 g (1 300 g–1400 g)

smysly hmat, sluch, čich, chuť, zrak 1/3 lidí dobrý zrak chuť – musí potravu rozpustit sliny ženy mají lepší čich než muži nos si může pamatovat až 50 000 vůní i při malém hluku se rozšíří zorničky po snězení mnoha jídla – otupený sluch hmat nejvíce konečky prstů a špička jazyka sluch – frekvence v rozmezí 20–20 000 Hz (běžný lidský hlas 20–800 Hz) výborný čich mají šelmy, motýli nebo žraloci

vnitřní orgány játra přes 500 fcí lidské srdce tlak – dostřik až 10 m ženské srdce tluče rychleji než u mužů v lidském těle je dohromady zhruba 100 000 km krevních cest, to je dvojnásobek obvodu Země vnitřní stěny žaludku se obnovují každé 3 dny nejdelší orgán – tenké střevo, cca 4x naše výška kyselina v žaludku dokáže rozpustit žiletku plocha plic je 80–100 m2 (tenisový kurt)

svaly a kosti na úsměv potřeba 17 svalů, na zamračení 43 ráno jsme vyšší než večer, chrupavka se stlačuje nejtvrdší kost v těle je čelist nejsilnější sval je jazyk chodila obsahují ¼ všech kostí v těle zub je jediná část těla, která se sama neopraví kost je silnější než ocel na vykonání kroku je potřeba 200 různých svalů

vlasy a nehty na obličeji chlupy rostou nejrychleji (9 m) každý den ztratíme průměrně 60–100 vlasů nejrychleji rostoucí nehet je na prostředníčku nehty na rukou 4x rychleji než na nohou lidé stejný počet chlupů na cm2 jako šimpanz (světlé) lidský vlas žije cca 3–7 let musíte ztratit 50 % vlasů, aby to bylo vidět

sex a reprodukce po celém světě 120 milionů styků denně (4 % všech lidí) největší buňka v lid. těle je ženské vajíčko a nejmenší je mužská spermie každý člověk strávil asi půl hodiny jako jedna buňka – jde o čas, po kterém se spojené vajíčko a spermie začínají dělit při narození má již viditelný zub jedno z 2000 dětí

Zranění a nemoci pondělí je, co se týče infarktu, nejrizikovější den v týdnu lidé vydrží déle bez jídla než beze spánku; s vodou, ale bez jídla dokáže člověk přežít i měsíc až dva rekord v nespaní je 11 dní – silné halucinace malé, ale silné spálení na slunci poškozuje krevní cesty, na jejich obnovení potřeba 4–15 měsíců přes 90 % nemocí způsobeno stresem

různé Čím chladnější je místnost, ve které spíte, tím větší je pravděpodobnost, že se vám bude zdát zlý sen. Lidské tělo vytvoří za 30 minut dost tepla k tomu, aby ohřálo dva litry vody k bodu varu. Praváci žijí v průměru o devět let déle než leváci. Délka rozpažených paží je stejná jako výška těla. Lidé jsou jediní tvorové, kteří dokážou produkovat slzy způsobené emocemi.

zdroje http://cestypsychotroniky.cz/index.php/souvislosti/120- sto-zajimavosti-o-lidskem-tele http://cs.wikipedia.org/wiki/Mozek http://www.newslab.cz/lidsky-mozek/ obrázky google.com

Děkuji za pozornost.