Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

spracoval: Nguyen Thanh Binh

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "spracoval: Nguyen Thanh Binh"— Transkript prezentace:

1 spracoval: Nguyen Thanh Binh
Kožní soustava spracoval: Nguyen Thanh Binh

2 Kožní soustava Průřez kůží

3 Kožní soustava Detail lidské kůže

4 Kožní soustava Kožní soustava tvořena kůží, která pokrývá a chrání povrch těla. Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,5 až 1,8 m², a to z ní dělá největší orgán lidského těla. Hmotnost kůže je asi 7 % hmotnosti člověka. Síla (tloušťka) lidské kůže se mění od 0,4 do 4 mm. Nejtenčí je na očních víčkách a vlasové části hlavy, nejsilnější je na zádech, dlaních, chodidlech.

5 Kožní soustava Chodidlo Dlaň

6 Kožní soustava Funkce kůže: 1. chrání tělo před pronikáním škodlivých látek, mikroorganizmů a UV záření 2. pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu-potní žlázy(vylučují pot)-ochlazování těla 3. vyrůstají z ní vlasy, chlupy, nehty, obočí, řasy, vousy 4. obsahuje mazové žlázy, které promašťují kůži 5. smyslové buňky umožňují vnímat tlak, bolest, teplo, chlad

7 Kožní soustava Zajímavosti o kožní soustavě
Nehty na rukou rostou čtyřikrát rychleji než nehty na nohou. Za život nám naroste průměrně 55 metrů nehtů. Kdyby bylo ze lidských vlasů upleteno lano, mohlo by unést závaží o hmotnosti 12 tun. Většina lidí má na hlavě okolo vlasů. Člověk ztrácí v průměru vlasů denně, ty jsou plynule nahrazovány. Nohy mají potních žláz a mohou vyprodukovat víc než půl litru potu denně.

8 Kožní soustava Lidská kůže opadává a kompletně se obnovuje každých 27 dní. Každý měsíc se kůže obnovuje tak, že se sloupává její svrchní vrstva. Denně se odloupne 6 až 14 gramů. Za život se z nás tak oloupe zhruba 380 kilo kůže.

9 Kožní soustava Konec


Stáhnout ppt "spracoval: Nguyen Thanh Binh"

Podobné prezentace


Reklamy Google