AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Advertisements

SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Medvědi.
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (2) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (1) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
JEŽURY A PAJEŽURY.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
Vačnatci (Metatheria)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
Tulák sob a jiné zajímavosti
KLOKANI.
ŠELMY.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
KLOKÁNCI A KLOKANI.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Třída: Savci - Mammalia
Zjednodušený přehled třídění savců
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Zjednodušený přehled třídy savců
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
KROKODÝLI.
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
ZOO Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Počítačová prezentace
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Savany.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_21_Fauna.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
VEJCORODÍ VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.05 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Klokani.
PTAKOPYSK PODIVNÝ NICOLE VŠETULOVÁ.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
KOALA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
PTAKOŘITNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
Živorodí savci Řád: Vačnatci.
Transkript prezentace:

AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA

AUSTRÁLIE

Před několika miliardami let vznikla naše planeta Před několika miliardami let vznikla naše planeta. Než však získala podobu jakou má dnes trvalo to ještě milióny let. Dříve totiž existoval jen jeden kontinent, tzv. Pangea. Ta se postupně rozdělovala na několik částí -kontinetů (Evropa, Amerika, Afrika, Antarktida, Asie a Austrálie).

VLASTNÍ SVĚTADÍL Austrálie je oddělena od zemské masy asi 65 milionů let, kdy se oddělila od Antarktidy. Asi před 130 miliony let byly oba kontinenty, Austrálie a Antarktida, součástí velkého jížního kontinentu. Mnoho druhů zvířat, která jsou v Austrálii jedinečná, se vyvinulo v průběhu této doby. Jsou to vačnatci (savci s vakem), jako klokani, koaly, vombati nebo ptakořitní – neobvyklí savci kladou vajíčka, ptakopysk a ježura.

NEAUSTRALSKÁ ZVÍŘATA Mnoho živočišných druhů žijících v Austrálii sem bylo dovezeno člověkem. Jedním z prvních byl asijský pes dingo. Mnoho uměle vypuštěných zvířat značně poškodilo životní prostředí Austrálie. Například jedovatá ropucha obrovská nebo králíci se v novém prostředí mnohonásobně rozmnožili.

NEJTYPIČTĚJŠÍ ZVÍŘATA Koala Tohle malé zvířátko, které se podobá spíše mědvědovi než opici, žije na stromech. Ale ne na ledajakých. Žije pouze na různých druzích eukalyptů, neboli blahovičníků. Je pravda, že se z nich často nehne ani na krok. Na tomto stromě má totiž vše, co potřebuje. Tím je listí a kůra, kterými se živí. Koala dokonce nepotřebuje ani vodu. Prospí 20 hodin denně a zbytek času stráví hledáním těch nejlepších a nejchutnějších lístků. Mláďata jsou tak malá, že při narození nemají více než jeden gram. Proto je matka nosí 6 měsíců ve svém vaku a potom na zádech. V dřívějších dobách byla koala lovena pro svou kožešinu, dnes už je ale ohroženým a chráněným druhem.

Ptakopysk podivný Zvláštní jméno tohoto zvířátka je zcela pochopitelné vzhledem k tomu, jak vypadá. Má totiž čelisti s placatým, kachním zobákem. Ocas porostlý srstí se podobá bobřímu. A mezi prsty má plovací blány, protože žije ve vodě. Váží okolo 2 kilogramů. Klade vejce, i když je to savec. A savci, jak je známo, rodí živá mláďata. Když se mláďě vylíhne, dostane jako všichni ostatní savci mateřské mléko. Právem je možná nejpodivnějším živočichem na zemi.

Klokan Tihle skokani žijí sice jen v Austrálii, ale můžeme je potkat v každé větší Zoo, např. v Praze. Nejlépe se jim daří v polotravnatých nížinách, kde mají dostatek potravy. Jsou býložravci. Dorůstá délky až 3 metrů (z toho měří 1 metr ocas) a váží mezi 20 a 90 kilogramy. Jeho postava je zvláštní. Má docela malou hlavu a velkou spodní část těla. Krátké přední nohy slouží spíše k uchopování potravy. Dokáží vyvinout rychlost až 50 kilometrů za hodinu. Mláďata jsou po narození asi 2 centimetry velká a musí proto žít ještě 3 měsíce ve vaku.

Ďábel medvědovitý  Jinak také řečený "tasmánský čert„. Tohle zvířátko má velikost menšího psa a vypadá spíše jako medvěd. Má však ostré zoubky, a když je v nebezpečí dokáže se zuřivě bránit. Je ohroženým druhem a žije pouze na jednom Australském ostrově, zvaném Tasmanie.

Velké předělové pohoří S výjimkou několika pohoří je Austrálie nízká a plochá. Horské pásmo Velké předělové pohoří se táhne dolů k pobřeží Queenslandu a Nového Jížního Walesu. Úrodná náhorní rovina leží podél vrcholu, kde kdysi rostly husté lesy. Dnes mnoho lesů ustoupilo městům a farmám. Nejvyšší bod Austrálie: Mt Kosciusko(2228m)

NEJTYPIČTĚJŠÍ ROSTLINY Blahovičník (nebo-li Eukalypt) Tento strom je velice důležitý pro medvídka koalu. Je to jeho jediný zdroj obživy. Dorůstá obřích rozměrů (do sta metrů), ale známe také menší druhy v podobě keříků. Jeho kořeny jsou velice silné a rostou hluboko do země (až 15 metrů). Někdy je totiž těžké dostat ze země dostatek vláhy.

Baobab Baobaby nerostou pouze v Austrálii, ale také např. v Africe Baobab Baobaby nerostou pouze v Austrálii, ale také např. v Africe. Jsou také velmi vysoké. Nedosahují však výšky blahovičníků. Oproti nim se ale mohou dožít vysokého věku. Stromy, které mají mohutné kmeny, jsou nejstarší. Některé mají i tisíce let.

FOTKY ROSTLIN