Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava člověka
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Dýchací soustava
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
3. Plíce.
Obr. 2 Dýchací systém.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie Dýchací soustava Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY C

Název Dýchací soustava Autor Mgr. Kateřina Žáková Předmět Přírodopis Doporučený ročník Tercie Forma Výklad, procvičování, opakování Pomůcky Torzo lidského těla, výukový plakát k tématu dýchací soustava Poznámky

Dýchací soustava celý povrch těla (nejjednodušší živočichové) plicní vaky (měkkýši) vzdušnice (hmyz) žábry (vodní živočichové) plíce (suchozemští obratlovci) Uveď typy dýchacích soustav živočichů:

Dýchání (respirace) hlavní úkol dýchací soustavy zajišťuje přísun O2 do krve a odvádění CO2 z organizmu jedná se o proces řízený dýchacími centry v prodloužené míše dýchaní vnější = výměna plynů mezi plícemi a krví dýchaní vnitřní = výměna plynů mezi krví a tkáňovými buňkami

Stavba dýchací soustavy dýchací cesty a plíce horní cesty dýchací dolní cesty dýchací umožňují průchod O2 do plic a odstranění CO2 při výdechu

Dýchací cesty cesty dýchací: Vyjmenuj orgány horních a dolních cest dýchacích. Využij obrázek pod . cesty dýchací: horní – dutiny nosní, nosohltan, Eustachova trubice dolní – hrtan, průdušnice, průdušky, průdušinky

1

Horní cesty dýchací vzduch vdechujeme nosem a ústy Je zdravější dýchaní nosem nebo ústy? Vysvětli. Dýchání nosem je zdravější. Vzduch se zbaví prachu a nečistot, zvlhčí a předehřeje.

Horní cesty dýchací Dutina nosní spojena s přínosními dutinami v lebečních kostech v horní části jsou řasinky – pohybují se – posouvají hlen tvořící se na povrchu sliznice v hlenu se zachycují prach, bakterie a jsou odstraňovány z dýchacích cest v nosní sliznici jsou čichové buňky

Horní cesty dýchací Nosohltan spojen Eustachovou trubicí s dutinou středního ucha nachází se zde mízní uzlina = mandle nosohltanová (po 5. roce života zakrňuje) mandle patrové = další 2 uzliny - po stranách hltanu

Horní cesty dýchací Jaký význam má spojení středního ucha Eustachovou trubicí s nosohltanem? Jak se nazývá zánět mandlí? Eustachova trubice pomáhá vyrovnávat tlak mezi uchem a vnějším prostředím. Zánět mandlí je angína.

Dolní cesty dýchací Proč se do dýchacích cest nedostane polykaná potrava? Při polykání reflexně uzavře vstup do hrtanu hrtanová příklopka.

Dolní cesty dýchací Hrtan vyztužen chrupavkami – největší je chrupavka štítná („ohryzek“ na krku) chrupavky hlasivkové – na ně jsou připojené hlasivkové vazy – mezi nimi je hlasová štěrbina chvěním hlasivkových vazů a sloupce vzduchu vzniká při výdechu hlas (muži – delší hlasové vazy => hlubší hlas)

Dolní cesty dýchací Průdušnice vyztužená 16–20 chrupavkami, větví se na: Průdušky zanořují se do pravé a levé plíce, větví se na průdušinky – vedou vzduch do plicních váčků – vyklenují se do plicních sklípků vystlány vlhkou sliznicí - má na povrchu řasinky – pohybují se a posouvají hlen s nečistotami k dutině ústní

2

Plíce šedorůžová barva, kuželovitý tvar v dutině hrudní, pokrývá je poplicnice hrudní dutinu vystýlá pohrudnice mezi oběma blánami je pohrudniční štěrbina vyplněná vazkou tekutinou (usnadňuje pohyb při dýchání) pravá plíce – 3 laloky, levá plíce – 2 laloky plicní sklípky – základní jednotka plic, mezi nimi a vlásečnicemi probíhá výměna plynů

Plicní ventilace = výměna plynů mezi vnějším prostředím a krví dýchání je rytmické a automatické dýchání můžeme do jisté míry ovlivňovat vůlí (úmyslné zadržení dechu) má dvě fáze – vdech, výdech – zajišťuje je činnost dýchacích svalů

Dýchací svaly Bránice odděluje dutinu břišní a hrudní při snížení se zvětší dutina hrudníku a vzduch je nasáván do plic Mezižeberní svaly zvedají žebra – zvětšují objem hrudníku nádech je aktivní pohyb, výdech je pasivní pohyb

3

Dechová frekvence = počet vdechů a výdechů za minutu Vyhledej údaje o dechové frekvenci dospělého člověka a dítěte. Dospělý člověk se nadechne 16-18 krát za minutu, dítě 20-26 krát za minutu.

Kyslíkový dluh pokud při velké námaze nestačí přísun kyslíku pokrýt potřebu pracujících svalů, probíhá svalová činnost v situaci nazvané kyslíkový dluh, který se vyrovnává zrychleným dechem

Kapacita plic Údaj v grafu - název Množství vzduchu Charakteristika A - Dechový objem 0,5 l Množství vzduchu vdechnutého v klidu B - Vdechový rezervní objem 2 – 2,5 l Množství vzduchu, které je ještě možné nadechnout po normálním vdechu C - Výdechový rezervní objem 1 – 1,5 l Množství vzduchu, které je ještě možné vydechnout po normálním výdechu D - Vitální kapacita plic 4,5 l Maximální množství vzduchu, které lze vydechnout po největším možném nádechu E - Rezervní plicní objem 1,5 l Množství vzduchu zbývající v plicích i po maximálním výdechu F - Celková kapacita plic 6 l Vitální kapacita plic a rezervní plicní objem

Kapacita plic B D A F C E 4

Kapacita plic Spirometr. Přístroj k vdechování par různých léčiv. Jak se označuje přístroj, který lékaři používají k vyšetření plic? Co je to inhalátor? Co je to respirátor? Spirometr. Přístroj k vdechování par různých léčiv. Protiprachová dýchací maska.

Onemocnění dýchacích cest Většina nemocí dýchací soustavy se přenáší kapénkovou infekcí. Vysvětli, jak k tomu dochází. Vdechujeme drobné kapičky slin a hlenu s choroboplodnými zárodky, které se při mluvení, kašlání a kýchání dostávají do vzduchu.

Infekční nemoci dýchací soustavy angína záněty horních cest dýchacích - rýma, zánět nosohltanu záněty dolních cest dýchacích – hrtanu = laryngitida, průdušek = bronchitida zánět plic (zápal plic - pneumonie) tuberkulóza

Neinfekční nemoci dýchací soustavy astma plicní rozedma rakovina plic

DÚ 1. Vyhledej informace o průběhu, léčbě a prevenci nejčastějších onemocněních dýchací soustavy. 2. Jaká rizika přináší kouření? Zpracuj na toto téma krátký referát. 3. Při zástavě dechu může vest k záchraně života umělé dýchání. Vyhledej pravidla, podle kterých se umělé dýchání provádí.

Opakování 5

Kapacita plic 2 4 1 6 3 5 6

Použitá literatura Vaněčková, I.; Skýbová, J.; Markvartová, D.; Hejda, T.: Přírodopis 8. Plzeň, Fraus 2006. Černík, V.; Bičík, V.; Martinec, Z.: Přírodopis 3. Praha, SPN 2003. Trojan, S.; Schreiber, M.: Atlas biologie člověka. Praha, Scientia 2007. Novotný, I.; Hruška, M.: Biologie člověka pro gymnázia. Praha, Fortuna 1995.

Obrázky Obrázky č. 1, 2, 3, 5 – knihovna prostředků ActivInspire, upravila Kateřina Žáková, zakova@gymcaslav.cz. Obrázky č. 4, 6 – autorka Kateřina Žáková, zakova@gymcaslav.cz