Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_11 Název DUMu: Rozdělení ovoce Pro obor vzdělávání: 29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: druhý Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 15.02.2013
Ovoce bohatý zdroj důležitých živin obsahuje nejvíce vitamínů a minerálních látek má nízkou energetickou hodnotu plody různých rostlin konzumuje se většinou v syrovém stavu, nebo jako nápoje či pokrmy (saláty, kompoty, ovocné pokrmy).
Složení ovoce voda až 90 % – dle druhu sacharidy – vláknina vitamíny – C, skupiny B minerální látky – vápník, fosfor, železo, draslík kyseliny – ovlivňují chuť ovoce pektiny – u rybízu – želírovací látky
Rozdělení ovoce Jádrové - hrušky, jablka, kdoule, mišpule Peckové - třešně, višně, broskve, meruňky, švestky, ryngle Bobulové - rybíz, angrešt, jahody, borůvky, hroznové víno, šípky, brusinky, ostružiny Skořápkové - vlašské a lískové ořechy, kokos, pistácie
Citrusové - citróny, pomeranče, mandarinky, limetky, grapefruity Ostatní - ananas, banány, datle, fíky, kiwi, papája
Konzervování ovoce Sušení Mražení Sterilování Nakládání do konzervačních látek
Použití ovoce Ovocné protlaky Povidla Marmelády Džemy Rosoly Kandované ovoce Ovocné mošty Ovocné sirupy Ovocná vína
Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.