PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Advertisements

Zdroje obživy pro lidstvo
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Genetické inženýrství
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Zahraniční obchod.
Geneticky modifikované potraviny
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 A1.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 G1.
Bezpečné potraviny na českém trhu
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 H1.
Geneticky modifikované organismy
Spotřeba pesticidů v ČR
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 C1.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Geneticky modifikované organismy
Zdroje obživy pro lidstvo
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Genové dělo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Genetické inženýrství
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvorba genetické variability transgenozí
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Geneticky modifikované organismy a jejich komercializace
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Biotechnologie rostlin a GMO
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Geneticky modifikované organizmy
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1

PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E2 Obecná část: Specifická část: Doplňková část: GenomikaDNAKlonování DNA Transgenní rostliny GMO v zemědělství Slovník GMO: historie a zákony Opakování

PF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E3  Rozšíření GMO v zemědělství  Nejčastěji pěstované GM plodiny  Základní pravidla koexistence  Monitoring GM produktů v EU  Testy GMO

Celková světová plocha k pěstování GMO je přes 160 milionů ha Největší producenti: USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie a Čína V Evropě je zastoupení GM rostlin značně omezeno Nejvýznamnějším pěstitelem je Španělsko ( ha GM kukuřice) Malé rozšíření je dáno hlavně odporem spotřebitelů a blokováním dovozu nových GM plodin PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E4

PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E5

V zemědělství se používají především GM rostliny k usnadnění agrotechniky Rostliny tolerantní k určitým herbicidům a odolné vůči hmyzím škůdcům PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E6

Pěstování GM plodin v EU se liší od pěstovaní ostatních plodin specifickými pravidly = pravidla koexistence. Tato pravidla si určuje každý stát samostatně V ČR platí pravidla pro pěstitele od roku 2005 a vycházejí z několika právních předpisů (viz. následující prezentace F) PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E7

 Informovat o záměru vysetí/vysázení GM plodiny sousední pěstitele  Informovat o skutečném vysetí/vysázení GM plodiny sousední pěstitele, Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí  Dodržet stanovenou minimální vzdálenost mezi místem pěstování GM plodiny a jiným pozemkem s nemodifikovanou plodinou stejného druhu. Přísnější pravidla jsou vůči plodinám pěstovaným v ekologickém zemědělství  Po sklizni označit produkt GM plodiny jako „geneticky modifikovaný organismus“ včetně jednoznačného identifikačního kódu  Evidovat údaje o nakládání s GM plodinou a uchovat je v podniku po dobu min. 5 let PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E8

GMO podléhají před uvolněním do oběhu schválení příslušnými orgány EU: Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Spojené výzkumné středisko (JRC) Důvody monitoringu: Identifikace přímých, nepřímých a opožděných efektů zavedení GMO Zlepšení praktik při nakládání s GMO Včasné stažení GMO z trhu PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E9

Testy GMO sestávají ze dvou fází: 1.Srovnání rekombinantního genomu s genomem běžné rostliny 2.Zkoumání rizik daného GMO pro potravinářství  Vyizolování vneseného genu nebo jeho produktu  Hodnocení stravitelnosti, toxicity, vyvolávání alergií  Ověření ekologické bezpečnosti – krmné pokusy na zvířatech PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E10

Testy GMO jsou otázkou několika let: Zkoumaná GM rostlina se pěstuje v různých letech na různých místech Všechny testy musí potvrdit bezpečnost používání dané GM rostliny Poté možné schválení pro komerční využití PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E11

PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E12