Aditivní látky v potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konzervace potravin Životně důležitá.
Advertisements

Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
1. MARGARÍNY Neplatí to pro všechny, samozřejmě. Obvykle ale lidé kupují margaríny, protože v nich není cholesterol. Ale co v nich naopak JE? Jsou zdrojem.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Biopotraviny ve školním stravování
Potravinářská chemie.
„Co má rum společného s vínem?“
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Bio není jenom zrní.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
3.ročník technické lyceum
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Cizorodé látky v potravinách
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Chemie v potravinářství
Významné soli kyslíkatých kyselin
Nižší rostliny (Thallobionta).
Koření.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Víme co jíme? „Éčka“, Biopotraviny,Fair Trade…. Odložte svačiny(pro jistotu), začínáme… Teorie.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
P OTRAVINOVÁ ADITIVA RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potravinářské zbožíznalství
SLOUČENINY.
Prídavné látky v potrave
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Aditivní látky v potravinách = aditiva (z lat. addere – přidávat) = přídatné látky = tzv. éčka

Záměr a cíl výzkumu Záměr: Co jsou to aditivní látky? Kam se přidávají? Vyhledat: rozdělení „E“, jejich použití a ošetření jejich používání zákonem Cíl výzkumu: Seznámit se s nejčastěji používanými emulgátory a zjistit jejich vliv na potraviny a na zdraví člověka, jaký význam mají v potravinářství

Přídatné látky Přírodní, přírodně identické a synteticky vyrobené chemické látky, které se přidávají do průmyslově vyráběných nebo upravovaných výrobků za účelem zlepšení jejich vlastností.

Použití aditiv Potraviny: zvýšení kvality potravin (přidávají se při výrobě, balení, přepravě nebo skladování) Tyto látky zajišťují potravinám lepší vlastnosti, které by jinak výrobek neměl. Drogistické zboží Léčivé přípravky (např. benzalkonium chlorid – působí jako desinficiens v kápkách k léčbě dýchacích cest)

Rozdělení Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů. Přídatné látky se dělí podle toho k jakému účelu se používají do kategorií: Antioxidanty Konzervační látky propelanty Barviva kyseliny odpěňovače zahušťovadla Regulátory kyselosti plnidla Želírující látky Tavící soli Zpevňující látky Látky zvýrazňující chuť a vůni Náhradní sladidla sekvestranty Modifikované škroby Nosiče a rozpouštědla Látky zlepšující mouku Stabilizátory Protispékavé látky Zvlhčující látky Emulgátory (E400 až E499) Leštící látky Pěnotvorné látky Kypřící látky Balící plyny

Zaměřila jsem se na: Instantní jídla (polévky) Uzeniny (salámy) Pečivo (balený chléb) Sladkosti (čokoláda) Mražené výrobky (zmrzlina) Lehce roztíratelná pomazánková másla (margaríny)

SALÁMY Výrobky: Lovecký s, Vysočina, Hercules, Poličan, Cinkánka, šunkový salám, šunkový salám BIO, šunka, šunka pro děti (ČR), dětský salám (RAK) Junior, angl.slanina, Uherák, Čabajka Nejčastější: E250, E 301, E450, E451 Další: E 120, E150d, E315, E316, E300, E331, E407, E410, E420, E452, E500, E551, E552, E621, E635, E941, E1420 Nejvíce E: šunkový salám, Cikánka, anglická slanina Nejméně E: Lovecký salám (E250, E316), Čabajka (E250, E450) Žádné E: šunkový salám BIO

INSTANTNÍ POLÉVKY Přídatné látky: E621 – glutamát sodný (látka zvýrazňující chuť a vůni) E 330 – kyselina citrónová (regulátor kyselosti, antioxidant, sekvestrant(oddělovač) E551 – oxid křemičitý (protispékavá látka) E627, E631, E635 – látka zvýrazňují chuť a vůni E1413 – modifikovaný škrob Může se vyskytovat: Maltrodextrín, přírodní barviva, aromata, rostlinný bílkovinný hydrolyzát

CHLÉB Toastový chleba: E282 – konzervant propionát vápenatý, E 300 - kyselina askorbová, látka zlepšující mouku vánočka – sladová mouka zlepšovací prostředek, E471, E300, regulátor kyselosti, E341, aroma vanilin Šumava krájený – emulgátor E472e, E322- sojový lecitin, E300, protispékavá látka, uhličitan vápenatý, E412 stabilizátor guma guar, dextróza, E270 – regulátor kyselosti kyselina mléčná, E260 – regulátor kyselosti kys. octová, E263 - regulátor kyselosti octan vápenatý

ČOKOLÁDA Studentská pečeť (E uvedena bez želé): Bílá: E322 sójový lecitin, E476 Mléčná: E322, E476, vanilin Hořká: E322, E476, vanilin E322, E476 – emulgátory usnadňující vznik emulze, zajišťují správnou konzistenci při výrobě tvaru (E496 – oddaluje vznik „tukového květu“)

MARGARÍNY Zlatá Haná, Rama máslová, Rama linie, Perla máslová, Flora U všech: E202 – konzervant sorbát draselný, E322 emulgátor lecitin (antioxidant, emulgátor), E330 regulátor kyselosti kyselina citrónová Barviva: Beta karoten - E 160, E100 kurkumin, E160d annato Rama máslová a Zlatá Haná: E 471 (emulgátory, stabilizátory) Rama linie: modifikovaný škrob - E 1413

ZMRZLINA Nanukový dort s příchutí lesní směsi, MAGNUM v mléčné čokoládě s oříšky, Tesco ruská zmrzlina Všechny: E471 emulgátor a stabilizátor Nanukáč: stabilizátor E490, E412 guma guar Poleva: zahušťovadlo E1142, stabilizátor E410, E412 guma guar, beta-karoten MAGNUM: zvlhčující látka a zahušťovadlo E442, emulgátor E476, stabilizátor: E410, želírující látka E407 Ruská zmrzlina: sojový lecitin E322, kypřidlo, uhličitan a hydrogenuhličitan E500, E503, stabilizátor: želatina, E412

Konzum aditiv a vliv na lidské zdraví Limity aditiv povolené při výrobě potravin jsou stanovené s dostatečnou bezpečnostní rezervou. „Nižší konzumace aditivních látek méně zatěžuje detoxikační mechanizmy organismu.“ „Z literatury plyne, že projevy potravinové přecitlivělosti mají jedinci s chronickým onemocněním.“ [Citace: <http://www.vosunicov.cz>]

Legislativa Požadavky na čistotu aditiv jsou uvedeny ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví 54/2002 Sb., která stanovuje zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek. Tato legislativa je harmonizována s předpisy EU. vyhláška 304/2004 Sb. stanovuje podmínky pro používání přídatných látek při výrobě potravin Směrnice 95/2/EC požaduje, aby všechny přidané emulgátory užité při výrobě, byly uvedeny na obalu výrobku buď jménem nebo číselným označením E.

Projekty EU HELENA IDEFICS EURRECA SAFE FOODS Více na stránkách: www.eufic.org/block/cs/show/eu-initiatives/

Použité zdroje: http://www.bezlepkovadieta.cz http://www.eufic.org http://ec.europa.eu http://www.pekarny.unas.cz/aditiva.html