Cín Lukács Dominik sexta A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Advertisements

Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Mangan
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
NIKL Klára Procházková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
11. skupina.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Chemie olova CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 5 Mgr. Radovan Sloup
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_69.
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Měď
SULFIDY Ec.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_82.
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Klára Hamšlágerová sexta A
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Měď Cu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Cín, Olovo Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
CÍN [8] [3] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
zpracoval: Michal Kuča
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kovy ve výtvarné tvorbě
Autor: Stejskalová Hana
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Cín a Olovo.
Autor: Mgr. M. Vejražková
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Cín Lukács Dominik sexta A

Obecně značka : Sn součást bronzu využití v potravinářství odolný vůči korozi

Vlastnosti nízkotavitelný kov stříbrobílý, lesklý 3 modifikace – šedý α – cín, bílý β – cín a γ-cín každá modifikace má jinou barvu (dle teploty)

Výskyt vzácný prvek v mořské vodě – 3 mikrogramy / litr ruda – cínovec SnO2

Výroba žárová redukce uhlím : SnO2 + 2 C → Sn + 2 CO

Historie Známý od dob Řeků a Římanů. Česko – těžba cínu začala r. 1200 v Krupce. 15. století – hutě v Cínovci. 16. století – hutě ve Slavkově.

Využití v minulosti – nádoby, svícny, křtitelnice … dnes – hlavně potravinářství staniol – fólie z cínu vhodná k ochraně potravin.

Slitiny cínu bronz – slitina cínu Sn a mědi Cu bronz se využívá např. jako potrubí vedoucí mořskou vodu nebo jako zvonovina anglický cín – s mědí a antimonem nebo olovem, k výrobě šperků kov Britania – k výrobě příborů

Sloučeniny chlorid cínatý – redukční činidlo chlorid cíničitý – v barvířství – mořidlo oxid cíničitý – základní surovina pro výrobu cínu sulfid cíničitý – tzv. musivní zlato ( k tvorbě mosaik )

předměty z cínu

Zdroje www.wikipedia.cz Cotton F.A., Wilkinson J.:Anorganická chemie, souborné zpracování pro pokročilé, ACADEMIA, Praha 1973 Holzbecher Z.:Analytická chemie, SNTL, Praha 1974 Dr. Heinrich Remy, Anorganická chemie 1. díl, 1. vydání 1961 N. N. Greenwood - A. Earnshaw, Chemie prvků 1. díl, 1. vydání 1993 ISBN 80-85427-38-9