Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

Alkalické kovy.
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Test znalostí o kovech a nekovech
Kovy – plamenové zkoušky
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Alkalické kovy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dusík, N.
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Zástupci prvků skupin RZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Alkalické kovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLOUČENINY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: duben 2013

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 8. ročník Tematický okruh: Prvky Téma: Alkalické kovy Anotace: Alkalické kovy je charakteristická skupina prvků. Zde je možno se dozvědět něco o jejich vlastnostech, výskytu, použití. Klíčová slova: Lithium, sodík, draslík, vlastnosti, výskyt, použití. Metodika: Možné použití jako seznámení s prvky patřícími do skupiny alkalických kovů, jejich vlastnostmi, výskytem a použitím.

Alkalické kovy

Alkalické kovy prvky 1. skupiny periodické tabulky prvků mimo vodíku jedná se o lithium (Li), sodík (Na), draslík (K), rubidium (Rb), cesium (Cs) a radioaktivní francium (Fr) mají 1 valenční e-, což předurčuje jejich vlastnosti

Alkalické kovy 1

Alkalické kovy - vlastnosti stříbrolesklé kovy (cesium je nazlátlé) lehké měkké – lze krájet nožem dobře vedou elektrický proud i teplo velmi reaktivní (reaktivnost stoupá s rostoucím protonovým číslem): - v přírodě se nacházejí pouze ve sloučeninách - musí být skladovány pod vrstvou nereaktivní, bezvodé kapaliny, např. petroleje

Alkalické kovy - vlastnosti kationty alkalických kovů barví plamen Li - karmínová/červená; Na - světlá oranžová/žlutá; K, Rb, Cs - fialová 2

Alkalické kovy - reakce s kyslíkem hoří za vzniku oxidu Li2O, peroxidu Na2O2, superoxidu KO2 s vodou: vzniká hydroxid a vodík (draslík reaguje tak prudce, že dokonce dochází ke vznícení vznikajícího vodíku) 2 Na + 2 H2O → 2 NaOH + H2

Alkalické kovy - výskyt v přírodě ve formě svých sloučenin (sodík a draslík mezi deset nejhojněji se vyskytujících prvků na zemi) velké množství v mořské vodě v podobě svých solí (hlavně NaCl) jako ledky (NaNO3, KNO3) zejména na chilském pobřeží (vznikly mineralizací rostlinných zbytků)

Alkalické kovy - využití LITHIUM v jaderné energetice – roztavené lithium k odvodu tepla z reaktoru lithiové baterie a akumulátory v elektromobilech a automobilech s hybridními motory organické soli lithia jako součásti uklidňujících léků (psychofarmaka) LiOH k pohlcování oxidu uhličitého z vydýchaného vzduchu v ponorkách a kosmických lodích slitiny lithia velmi lehké (součásti letadel, družic, kosmických lodí) Li2CO3 při výrobě speciálních bezpečnostních skel

Alkalické kovy - využití SODÍK při výrobě sodíkových výbojek – pouličního osvětlení NaCl v kuchyni (ochucovadlo, konzervace) Na2O2 na bělící lázně na hedvábí, vlnu, umělé hedvábí aj. NaOH se používá při výrobě mýdel, léčiv, hedvábí a celulózy NaCN (kyanid sodný) slouží k vyluhování zlata Na2CO3 se používá při výrobě skla NaHCO3 jako součást kypřících prášků do pečiva, k neutralizaci žaludečních šťáv při překyselení žaludku

Alkalické kovy - využití DRASLÍK pro výrobu fotoelektrických článků KOH k výrobě mýdel (tekutých), k výrobě léčiv, celulózy, papíru, umělého hedvábí (jako NaOH) K2CO3 = potaš se používá při výrobě skla KNO3 jako draselné hnojivo, k výrobě výbušnin

Alkalické kovy - využití RUBIDIUM ke konstrukci fotoelektrických článků pro tomografii = lékařská zobrazovací technika CESIUM při ozařování rakovinných nádorů

Alkalické kovy v organismech = tzv. biogenní prvky sodík se uplatňuje při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku, stimuluje činnost ledvin draslík se podílí na funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak, zajišťuje svalový tonus, ovlivňuje náš nervový systém „sodíko-draslíková pumpa“ upravuje klidový potenciál buněk

Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Alkalick%C3%A9_kovy http://www.gvi.cz/files/chemie/prvni.pdf http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/labtech-old/soubory/operace/prace-s-alkal-dovy.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Ledek http://cs.wikipedia.org/wiki/Lithium http://cs.wikipedia.org/wiki/Sod%C3%ADk http://cs.wikipedia.org/wiki/Drasl%C3%ADk http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Rubidium&prev=/search%3Fq%3Drubidum%26biw%3D1366%26bih%3D636 http://cs.wikipedia.org/wiki/Cesium http://doplnky.vitalion.cz/draslik/ http://www.novinky.cz/zena/zdravi/255159-sodik-a-jeho-vyznam-pro-organismus-aneb-zachazejme-se-soli-opatrne.html 1 http://www.labo.cz/mft/img/ptall1.gif 2 http://www.e-chembook.eu/wp-content/uploads/Plamenove-zkousky-alkalickych-kovu.jpg