Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý."— Transkript prezentace:

1 Sodík Radek Horký

2 je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý kov, který le zkrájt nožeme Sodík rychle a silně reaguje s kyslíkem a vodou v přírodě se s ním proto setkáváme pouze ve formě sloučenin.

3 Výskyt v přírodě Sodík je poměrně bohatě zastoupen na zemii ve vesmíru mořská vodaobsahuje sodík jako hlavní kaiton v koncentraci přibližně 10,5 gNa/l je vysoce rospouštědliví Sodík patří mezi bioggení prvky a nachází se ve všech buňkách rostlinných i živočišných tkání.

4 Výroba Dříve se sodík vyráběl elektrolízou taveniny hydroxidu solného je vysoce hořalí a žiraví

5 Využití Roztavený kovový sodík se často uplatňuje v jaderné energetice a v leteckých motorech jako látka odvádějící teplo používá jakokoní zervační prostředek.koní zervační prostředek slouží k vyluhování zlata


Stáhnout ppt "Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý."

Podobné prezentace


Reklamy Google