KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život
Advertisements

07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
Statika Vazbové síly na nosníku 15
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 12. Oko a vidění Mgr. Marie Šiková
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
KVANTOVÁ OPTIKA 17. Kvantová optika, příklady I.
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fotoelektrický jev Předmět:
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
Digitální učební materiál
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 05. Souvislost úhlové rychlosti a úhlové frekvence KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Excel úpravy grafu, karta Návrh
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
ACCESS SESTAVY, CVIČENÍ Ing. Jana Horáková IKT MS Office
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
MĚŘENÍ ČINNÉHO VÝKONU V TROJFÁZOVÉ SÍTI
ZMĚNA ROZSAHU AMPÉRMETRU
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
ÚVOD DO ELEKTROTECHNICKÉHO MĚŘENÍ
GEOMETRICKÁ OPTIKA 07. Zobrazení dutým kulovým zrcadlem OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ZÁKLADNÍ POJMY 01 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
GEOMETRICKÁ OPTIKA 10. Zobrazení tenkou spojkou Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 2
Programovatelné automaty CV rozlišení směru pohybu 17
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 13. Vady oka Mgr. Marie Šiková
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Programovatelné automaty Popis PLC 02
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Částicový charakter světla
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 03. Vznik světla Mgr. Marie Šiková
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvantová fyzika.
Přípravný kurz Jan Zeman
Transkript prezentace:

KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev OPTICKÉ JEVY KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev Mgr. Marie Šiková www.zlinskedumy.cz

Anotace Materiál vysvětluje a třídí základní pojmy této kapitoly fyziky. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Mgr. Marie Šiková Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26-41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Fotoelektrický jev, výstupní práce, mezní frekvence, Einsteinova rovnice pro vnější fotoelektrický jev Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí šablony OPJ (optické jevy)

Fotoelektrický jev Osnova: 1) Úvod 2) Podstata fotoelektrického jevu 3) Druhy fotoelektrického jevu 4) Einsteinova rovnice pro fotoelektrický jev 5) Podmínky vzniku fotoelektrického jevu 6) Užití fotoelektrického jevu

ad 1) Úvod Objev M. PLANCKA, že zářící těleso vyzařuje energii nespojitě a vyzářená energie je celistvým násobkem kvanta energie E = h . f podstatným způsobem ovlivnil další rozvoj fyziky. Zobecněná představa o nespojité, kvantové povaze elektromagnetického záření je základním poznatkem kvantové optiky, která studuje jevy při vyzařování a šíření záření a při vzájemném působení záření a látky. K nejdůležitějším jevům kvantové optiky patří fotoelektrický jev, který je důkazem kvantové povahy elektromagnetického záření.

Pevná látka, většinou kov ad 2) Podstata fotoelektrického jevu Fotoelektrický jev nastává při vzájemném působení elektromagnetického záření a látky, přičemž je energie záření předávána elektronům v látce. Dopadající světlo - - -- Pevná látka, většinou kov © Marie Šiková 2013 Nastává fotoemise elektronů

ad 3. Druhy fotoelektrického jevu Podle toho, zda uvolněné elektrony opouštějí povrch látky ( zejména kovů a polovodičů ) nebo zůstávají uvnitř, rozlišujeme: a) vnější fotoelektrický jev elektrony povrchem unikají z látky b) vnitřní fotoelektrický jev uvolněné elektrony setrvávají v látce a zvyšují její vodivost

ad 4) Einsteinova rovnice pro fotoelektrický jev Zákony fotoelektrického jevu vyložil v roce 1905 na základě Planckovy kvantové teorie záření Albert Einstein. Ten za vypracování teorie fotoelektrického jevu obdržel v roce 1921 Nobelovu cenu. Při fotoelektrickém jevu každý fotoelektron pohltí jedno kvantum energie záření h.f a jeho celková energie se zvětší. Získaná energie se spotřebuje na uvolnění elektronu z kovu ( vykoná se výstupní práce Wv ) a fotoelektron získá určitou kinetickou energii ½.me.v2, kde me je hmotnost elektronu a v je velikost jeho rychlosti po uvolnění z kovu.

Zákon zachování energie při tomto ději vyjadřuje Einsteinova rovnice pro vnější fotoelektrický jev: h.f = Wv + ½.me.v2 Výstupní práce fotoelektronu je tím větší, čím pevněji je elektron vázán ve struktuře kovu. Nejmenší výstupní práci mají alkalické kovy. Např. cesium 1,93 eV a sodík 2,28 eV. Proto jsou vhodné jako materiál fotokatody ve fotonce.

ad 5) Podmínky vzniku fotoelektrického jevu Fotoelektrický jev nastane, když kvantum energie záření pohlcené elektronem je alespoň rovno výstupní práci elektronu WV = h. fm tzn. když h.f ≥ h.fm Pro každý kov tedy existuje mezní vlnová délka λm = c/fm, která představuje horní hranici, při níž nastává fotoelektrický jev. U alkalických kovů odpovídá mezní vlnová délka viditelnému záření ( cesium 642 nm, sodík 544 nm ), u ostatních kovů je výstupní práce větší a λm odpovídá UV záření. ( např. měď, Wv = 4,48 kV a λm = 277 nm ). Proto u většiny kovů při ozářením světlem vnější fotoelektrický jev nenastává.

ad 6) Užití fotoelektrického jevu Fotoelektrický jev má široké uplatnění v technické praxi, v soustavách automatizace, v měřících přístrojích, v nejrůznějších optoelektronických zařízeních ( např. k dálkovému ovládání přístrojů spotřební elektroniky ), v snímacích elektronkách televizních kamer, v slunečních bateriích používaných v kosmonautice a jinde. Používání vakuových, popř. plynem plněných fotonek bylo překonáno polovodičovými součástkami, ve kterých se využívá vnitřní fotoelektrický jev. Nejjednodušší jsou fotorezistor a fotodioda.

Literatura MECHLOVÁ, Erika a Karel KOŠŤÁL. Výkladový slovník fyziky pro základní vysokoškolský kurz. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-151-5. SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 4. uprav. vyd. Praha: Prometheus, 2006, 531 s. ISBN 80-719-6307-0. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1993. ISBN 978-80-7196-185-7. LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Optika. Dotisk 3. přepracovaného vyd. Praha: Prometheus, 2008. ISBN 978-80-7196-237-3. LEPIL, Oldřich. Malý lexikon fyziky. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1995. ISBN 80-85849-77-1.