Nečekané fyzikální souvislosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
REDOXNÍ DĚJ RZ
Elektrický obvod I..
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Reakce anorganické Chemie I
Chemie technické lyceum 1. ročník
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Redoxní děje = oxidačně redukční
Výroba kyseliny dusičné
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické látky a jejích vlastnosti.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Pč_087_Práce s kovy_Rozdělení kovů
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Chemie 8. ročník Kovy.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fotoelektrický jev Předmět:
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Dusík, N.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Digitální učební materiál
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Biochemie Úvod do biochemie.
Vnitřní stavba pevných látek
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Stříbro.
Mezimolekulové síly.
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Koloidní zlato: tradiční rekvizita alchymistů v minulosti - sofistikovaný (nano)nástroj budoucnosti? Eliška Marková – Gymnázium, Brno-Řečkovice, Terezy.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Elektrodový potenciál
Komplexní sloučeniny.
Měď Cu.
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VODÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Elektrický proud.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) ROZDĚLENÍ A PODSTATA MAGNETISMU
Optické vlastnosti zlatých nanočástic
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Periodická soustava - PSP
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Vážková analýza - gravimetrie
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Nečekané fyzikální souvislosti Gotické vitráže Nečekané fyzikální souvislosti

Klášter Saint-Denis

Katedrála v Chatres: ukázky vitráží

Katedrála v Chatres: ukázky vitráží

Katedrála v Chatres: ukázky vitráží

Vitráže - historie znovuobjevování Fulcanelliho okruh René Adolphe Schwaller de Lubicz (1887 – 1961) X Jean-Julien Champagne (1877 – 1932) Eugène Léon Canseliet (1899 – 1982) Pierre Dujols de Valois (1862-1926) etc. (Ferdinand de Lesseps jr., Gaston Sauvage, Jules Boucher, bro. Chacornac … ) „Sklo z Chartres je v celém svém objemu zbarveno volatilním duchem kovů.“ Schwaler de Lubicz (André VandenBroeck: Al-Kemi, s. 191)

Spolupráce René Schwallera a Juliena de Champagne Indicie významu volatilizace zlata a jeho sloučenin při zhotovování vitráží Fulcanelli: Le Mystère des cathédrales ( 1926) / Tajemství katedrál (1992) vitráže – sklo – vibrace (s. 122) sklářské umění a filosofie – holubice a kámen jako „fixace volatilního“ (s. 188)  Fulcanelli: Les Demeures philosophales (1930) / Příbytky filosofů (1996) těkavost kovových solí: sublimace směsi AgCl + NH4Cl (s. 125-127) destilace roztoku HAuCl4 + H2SO4 konc. (s. 130-131) neznámá červená sklovitá látka z 16. stol. se senzorickými vlastnostmi J2 *) (s. 165) písmeno X a jeho mnohočetné významy (s. 218-219): kelímek, křivule amonná sůl sklo *) Zlato se vzhledem k vysoké elektronegativitě chová za určitých podmínek jako halogen (těkavost), s určitými alkalickými kovy vytváří navíc solné auridy

Katedrála v Chatres: Jižní portál zakalení skla z vnější strany

Zakalení skla vlivem koroze (obecný příklad) http://www. cvma. ac

Zakalení skla vlivem rozptylu světla na nanočásticích kovu: Lykurgův pohár jako příklad Au: 40 mg/kg, Ag: 330 mg/kg

Nanočástice zlata (vyobrazená velikost částic neodpovídá vzájemnému poměru) r ~ 5, 25, 60, 90, 150 nm

Nanočástice a povrchové plazmony Rozptyl světla Excitace světlem

Nanočástice a povrchové plazmony Fotokatalytický rozklad škodlivin ve vzduchu http://eprints.qut.edu.au/31728/1/Zhanfeng_Zheng_Thesis.pdf

Nanočástice a povrchové plazmony Katalýza procesů a přeměn, přesahujících rámec chemických reakcí. Probíhá v elektrických polích vysoké intenzity, indukovaných např. i ozářením viditelným světlem