KOVY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

HALOGENY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Periodická soustava prvků
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
D-prvky.
KYSELINY.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
POLOKOVY.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Chemická vazba.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
KYSLÍK.
HALOGENIDY.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
VODÍK.
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
VZDUCH.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autor: Bc. Martina Chlumová Název: VY_32_INOVACE_ 02_CÍN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Stejskalová Hana
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Periodická soustava prvků
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Vypracoval: Slavomír Sremaňák 4.D GJAR 2008/2009
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Vnútorná štruktúra materiálov
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Transkript prezentace:

KOVY

Autor: Mgr. Magdaléna Čížková

Anotace : Prezentace shrnuje učivo o kovech pro žáky 8. třídy. Materiál lze použít v přímé výuce, pro opakování učiva a k procvičení. Autor : Mgr. Magdaléna Čížková Jazyk: Čeština Datum vytvoření: prosinec 2011 Očekávaný výstup: Žák ví, které chemické prvky patří mezi kovy, zná některé jejich vlastnosti a použití Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: kovy, železo, měď hliník Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity : křížovka Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina: 13 - 15 let

KOVY prvky, které vedou elektrický proud a teplo jsou kujné mají snahu předávat valenční elektrony tvoří jednoatomové kationty v přírodě se většinou vyskytují v podobě rud

Rozdělení kovů v PSP Alkalické kovy: Li, Na, K, Rb, Cs, Fr Kovy alkalických zemin: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Přechodné kovy: Sc, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Y, Zr, Nb, Mo, Tc, Ru, Rh, Pd, Ag, Cd, La, Hf, Ta, W, Re, Os, Ir, Pt, Au, Hg, Ušlechtilé kovy: Cu, Ag, Au, Hg, Ru, Rh, Pd, Re, Os, Ir, Pt Kovy skupiny železa: Fe, Co, Ni Platinové kovy: lehké: Ru, Rh, Pd; těžké: Os, Ir, Pt Lanthanoidy: Ce, Pr, Nd, Pm, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu Aktinoidy: Th, Pa, U, Np, Pu, Am, Cm, Bk, Cf, Es, Fm, Md, No, Lr

ŽELEZO - Fe Druhý nejrozšířenější kov na Zemi Světle šedý až bílý, poměrně měkký kov V přírodě se vyskytuje v mnoha rudách Vyrábí se ve vysokých pecích redukcí z rud Je obsaženo v lidském organismu – součást krevního barviva hemoglobinu Používá se k výrobě litiny a různých druhů oceli

Měď - Cu ušlechtilý kovový prvek načervenalé barvy v přírodě se vyskytuje ve sloučeninách, hlavně v sulfidech je odolná proti korozi používá se k výrobě střešních krytin, el. rozvodů, okapů nejčastější slitiny mědi: bronz, mosaz

Hliník - al bělavě šedý, velmi lehký kov v přírodě se vyskytuje v podobě slitin, nejčastější je bauxit - dihydrát oxidu hlinitého je dobře rozpustný ve zředěných kyselinách je odolný proti korozi používá se k výrobě drobných mincí, CD a DVD a k výrobě lehkých slitin (dural) dural se používá v leteckém a automobilovém průmyslu

křížovka vlastnost kovů slitina mědi prvek s chem. značkou V zásada

křížovka K U J N O S T M A Z V D H Y R X I vlastnost kovů slitina mědi prvek s chem. značkou V zásada

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magdaléna Čížková