Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH10 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Kovy I. Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace je zaměřena na obecné vlastnosti kovů a jejich výrobu, slitiny kovů, korozi a ochranu před ní. Akcentuje ekologický aspekt , motivuje tím žáky k aktivnímu přístupu k učení. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Na prezentaci navazuje pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Obecné vlastnosti kovů, výroba kovů
Kovy Obecné vlastnosti kovů, výroba kovů

3 Skupiny kovů v periodické soustavě prvků
Alkalické kovy: Li, Na, K, Rb, Cs, Fr Kovy alkalických zemin: Ca, Sr, Ba, Ra Přechodné kovy: - Sc, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn; - Y, Zr, Nb, Mo, Tc, Ru, Rh, Pd, Ag, Cd; - La, Hf, Ta, W, Re, Os, Ir, Pt, Au, Hg; Ušlechtilé kovy: Cu, Ag, Au, Hg, Ru, Rh, Pd, Re, Os, Ir, Pt Kovy skupiny železa: Fe, Co, Ni Platinové kovy: lehké: Ru, Rh, Pd; těžké: Os, Ir, Pt Lanthanoidy: (La), Ce, Pr, Nd, Pm, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu Aktinoidy: (Ac), Th, Pa, U, Np, Pu, Am, Cm, Bk, Cf, Es, Fm, Md, No, Lr

4 Obecné vlastnosti kovů
Přibližně ¾ všech prvků jsou kovy. Neexistuje ostrá hranice mezi kovy a nekovy, přechodem mezi nimi jsou polokovy. Charakteristické vlastnosti kovů : - dobře vedou teplo a elektrický proud - mají kovový lesk, jsou neprůhledné - jsou kujné a tažné Tažnost kovů : dráty el. vedení

5 Kovy odštěpují elektrony, tvoří kationty (např. Cu2+)
Vlastnosti kovů souvisejí s krystalovou mřížkou tvořenou kationty, valenční elektrony se volně pohybují mezi nimi Kovy odštěpují elektrony, tvoří kationty (např. Cu2+) Koroze kovů je způsobena vlivem O2, H2O, CO2, na povrchu kovů dochází k chemickým změnám, vznikají oxidy a hydroxidy kovů. Ochrana před korozí : laky, smalty, nátěry, pokovování odolnějším kovem (pozinkování, poniklování), pasivace (ponoření kovového předmětu do koncentrované kyseliny dusičné - HNO3).

6 Slitiny : stejnorodé směsi, obsahují více než 1 kov, mají odlišné vlastnosti než výchozí kovy
Bronz ( Cu + Sn) Mosaz (Cu + Zn) Ocel (Fe + další kovy) Bílé zlato (Au,Ni,Mn) Liteřina (Pb, Sn, Sb) Ložiskový kov (Sn, Pb,Cu,Sb) Amalgámy (slitiny rtuti) Zvonovina – speciální bronz Dural (Al + Cu) Toxické kovy : kadmium, rtuť, olovo (unikají do životního prostředí např. z výfukových plynů aut)

7 Výroba a zpracování kovů – hutnictví
Ryzí kovy se vyskytují vzácně – např. Au, což byl historicky první opracovávaný kov. V přírodě se kovy vyskytují v podobě minerálů a hornin jako rudy, nejčastěji oxidy, sulfidy a uhličitany. Hutnictví je velmi starým oborem lidské činnosti a jako takové je známo už od starověku z doby bronzové Metalurgie = získávání kovů z rud a jejich čištění 1. Tepelný rozklad (pražení rud), vznik oxidu kovu 2. Redukce oxidu kovu např. koksem nebo oxidem uhelnatým – výroba železa 3. Čištění (rafinace) kovů a jejich další úprava Některé kovy se vyrábějí elektrolýzou taveniny nebo roztoku - hliník. Kovy se dále zpracovávají např. litím, kováním a válcováním.

8 Umělecké kovářství

9 Těžba a zpracování kovů mají negativní vliv na životní prostředí
Těžba a zpracování kovů mají negativní vliv na životní prostředí. Dochází k devastaci krajiny, hutnictví je navíc energeticky velmi náročné. Spalováním fosilních paliv dochází k úniku emisí do ovzduší a následnému vzniku imisí a kyselých srážek. V ČR je tradičně strojírensky vyspělou zemí. Bohužel to přispívá k zhoršené kvalitě ovzduší v oblastech, kde jsou největší hutě v České republice (Ostravsko).

10 Recyklace kovů Výroba a zpracování kovů je energeticky velmi náročné, drahá je také těžba rud, při které navíc dochází k ničení životního prostředí. Z tohoto důvodu je důležité zpracovávat kovy např. ze starých automobilů a jiných kovových předmětů znovu, což lze opakovat i několikrát. Recyklace se provádí tavením použitého kovu, vznikající kov je téměř stejně kvalitní jako ten původní. Recyklace se může neustále opakovat. Nejčastěji recyklované kovy jsou ocel a hliník. Také ostatní kovy včetně zlata, stříbra, litiny, olova, mědi a platiny jsou recyklovány.

11 U mědi, železa, hliníku a olova je recyklace zdrojem zhruba poloviny zpracovávaného kovu.Recyklovaný materiál se využívá také při výrobě zinku a mosazi. K velkému plýtvání kovů dochází při výrobě jednorázových nápojových plechovek.

12 ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kovy
BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google