Bezpečnost seniorů v dopravě. Za seniory osoby považujeme osoby, jejichž věk je vyšší než 65 let Po šedesátce právě vlivem věku lze zaznamenat změny organizmu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „2009 – Rok smíření“ Martin Špryňar generální tajemník Sdružení Kampaň Jedeme v tom spolu II.
Advertisements

Společná akce pro děti „Dopravní bezpečnost a výchova“
Dopravní nehody dětí v roce 2013 a
Prevence dětských dopravních úrazů
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
ROMAN BUDSKÝ VEDOUCÍ BESIP Prázdniny. ateaateatad Riziko dopravních nehod o prázdninách.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA konkrétní změny v RVP
Praha, Postavit dobré základy je klíčové Kampaň Nemyslíš, zaplatíš v létě 2009.
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
Ondřej Valenta, DiS. Oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Národní strategie bezpečnosti silničního provozu – informace o plnění v roce 2010.
BESIP MINISTERSTVA DOPRAVY
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
I jízda na motocyklu může být bezpečná…. Změna počtu usmrcených v EU v letech 2001 – 2010 (v procentech) zdroj: ETSC Počet těžce zraněných snížen o 31.
Bezpečnost silničního
Strategie BESIP 2012 – 2013 Ministerstvo dopravy – BESIP.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
1 Roční výročí novelizace zákona 361 / 2000 Sb. v ČR Tisková konference, 28. června 2007.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
PhDr. Matúš Šucha, Ph. D.Katedra psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Metodické doporučení k primární prevenci rizikového.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Služba pořádkové a dopravní policie KŘP Libereckého kraje.
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
Tisková konference odboru služby dopravní policie KŘP Ústeckého kraje.
Čas se zamyslet … zodpovědný přístup k bezpečnému pohybu v silničním provozu.
Velikonoce začátek motoristické sezóny aktivity BESIP - zranitelní účastníci provozu Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
PODZIM na SILNICÍCH - chodci + cyklisté = nechránění účastníci - chybí pud sebezáchovy - zejména horší viditelnost (tma, mlha, déšť…..) - změna povrchu.
Zima 2014/2015 Viditelnost chodců a rizika zimního období Ing. Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Trestná činnost páchaná na seniorech Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CYKLISTA VYBAVENÍ JÍZDNÍHO KOLA VYBAVENÍ CYKLISTY.
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
BILANČNÍ TISKOVÁ KONFERENCE ZA ROK 2014
Stručná informace o plnění Národní strategie BESIP 2020
Tisková konference ÚO Děčín Krajské ředitelství Ústeckého kraje
NeRiskuj.
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Nehodovost na okrese ZNOJMO
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
Prevence užívání alkoholu za volantem TÉMA: Aktivity BESIP pro snížení dopravních nehod pod vlivem alkoholu POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČR
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Prázdniny bezpečnější
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
4. celosvětový týden bezpečnosti OSN rychlost – aktivity BESIP
„Řídím – piju nealko pivo 2012“ červenec a srpen - vyhodnocení
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
aneb zvyšování viditelnosti chodců a cyklistů v dopravě
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za I. čtvrtletí roku 2014 a Velikonoce plk. Ing.
Dopravní nehody pod vlivem alkoholu
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Bezpečnost seniorů v dopravě

Za seniory osoby považujeme osoby, jejichž věk je vyšší než 65 let Po šedesátce právě vlivem věku lze zaznamenat změny organizmu, které mají zásadní vliv na chování v dopravě Kdo je seniorem

Ekonomické hledisko Sociologické hledisko Vlivy ovlivňující bezpečnost seniorů v dopravě

Snížená či omezená mobilita Snížená ostrost zraku, poruchy vidění Snížení sluchového vnímání Prodloužená reakční doba Nevýrazné oblečení za snížené viditelnosti Příčiny nehod seniorů chodců

Snížená či omezená mobilita Nedostatečná výbava kola a jeho špatný stav Nesprávné oblečení i obutí Nepoužívání cyklistické přilby Převážení objemných předmětů Příčiny nehod seniorů cyklistů

Snížená schopnost rychle analyzovat a reagovat na stále komplikovanější situaci v silničním provozu Konzervatismus seniorů Nemoci a léky Změna zrakového vnímání Příčiny nehod seniorů řidičů

Největší rizika při nástupu a výstupu Přecházení v místě zastávky Senioři v hromadné dopravě osob

Cíle kampaně: prezentovat seniorům nejdůležitější práva a povinnosti vyplývající ze zákona č. 361/2000 Sb. včetně představení novinek, které přinesly novely tohoto zákona v posledním období upozornit seniory na špatné návyky a nebezpečné chování v silničním provozu a dopravě obecně Hlavní témata: senior chodec, senior cyklista, senior řidič a spolujezdec a senior cestující v prostředku hromadné dopravy. Podzimní kampaň

Vysílání 5 tematických rozhlasových spotů v ČRo 2 a Rádiu IMPULS Vysílání 5 tematických televizních spotů na programech ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Rozhovory s odborníky v TV pořadu „Barvy života“ a na ČRo 2 Nástroje kampaně

Besedy se seniory po celé ČR za účasti krajských koordinátorů BESIP společně se zástupci Policie ČR nebo Městské policie. V rámci besed budou promítány DVD s televizními spoty a zároveň budou seniorům rozdávány reflexní předměty, tašky s reflexními nášivkami a publikace „Bezpečí seniorů v dopravě“.

Děkuji za pozornost