Kakao – nápoj pro uvolnění duše

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
KOFEIN.
Vytvořili nej borci z devítky…
Látkové složení lidského těla- prvky
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Ganoderma: Královna léčivých rostlin DXN. GANODERMA (LINGZHI) – Úžasná léčivá rostlina V Číně ji už po tisíciletí považují za zázračnou léčivou rostlinu.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Petržel Petroselinum crispum.
Čokoláda.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
PEPŘOVNÍK OPOJNÝ Piper methysticum
Zelinářské zahrady.
Čokoláda.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
HOBITI.
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
„EU peníze středním školám“
..a co jste o nich nevěděli
Celer.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obecná endokrinologie
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Heterocyklické sloučeniny
Společenstvo polí a sídel
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Úvod Konopí seté/indické (Cannabis sativa/indica)
Aloe Vera Veronika Petříčková.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Tabák virginský.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Zelinářské zahrady.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Základní fakty o Rajčatech Více výukových souborů na webu: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Kakao – nápoj pro uvolnění duše Šárka Severová Zdravotně sociální fakulta Jihočeská univerzita České Budějovice

Historie Kakao pochází z Jižní Ameriky Jako prvý Evropan se s ním seznámil Kryštof Kolumbus Do Evropy ho přivezl Hernando Cortéz o 20 let později Dříve kakao sloužilo jako meducína všech neduhů Čokolatl – nápoj Aztéků Syrové kakaové boby, červená paprika a byliny Hernando Cortéz

Kakaovník (Theobroma cacao) Roste v tropickém podnebí (20° z.š.na sever a jih) V divoké přírodě až 60 stop vysoký, při pěstování maximálně 20 stop Stále zelený strom s velkými lesklými listy (v mládí červené -> zelené), kožovité, vejčité Květy – malé voskové růžové kvítky, rostou na kmeni či starších větvích

Strom plodí od pátého roku asi 25 let Plody – velké podlouhlé bobule s tlustým oplodím, pět svislých řad semen Délka života víc než 200 let Výroba – boby se kvasí, praží, drtí Největší světový vývozci kakaa: Nigérie, Ghana, Brazílie

Obsahové látky Minerály (hořčík, organická síra) Vitamíny Antioxidanty – flavonoidy Další látky (zejména N-acylethanolaminy)

Účinky na organismus Stimulující a povzbuzující účinky, potěšení, uvolnění, pocit štěstí Anandamid – endogenní kanabinoid přítomný v lidském mozku spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – kakao obsahuje podobné látky Tryptofan – esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, ovlivňuje náladu a pocity

Fenyletylamin (hormon lásky a štěstí) – syntetizován z fenylalaninu, vyvolá uvolnění dopaminu Kakao funguje jako antidepresivum, způsobuje navození dobré nálady MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory) – zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotransmiterů, prodlužují jeho setrvání v krevním oběhu

Theobromin – stimuluje CNS, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy - účinný na utišení kašle

Léčivé účinky kakaa Zbavuje tělo škodlivých volných radikálů Snižuje krevní tlak Pozitivní vliv na ochablé lidské cévy Ochranná úloha v onemocněních srdce a mozkové mrtvice Povzbuzení centrální nervové soustavy Močopudný účinek Uvolňuje svalstvo Zpomaluje stárnutí

Kakao a trombóza Lidé mající krevní skupinu A, B, AB jsou více náchylní k trombózám než lidé se skupinou 0 Kakao dokáže utlumit činnost krevních destiček při trombózách

Proč si dáváme kakao abychom usnuli? Látky obsažené v kakau nám navodí příjemnou náladu, uvolní nám tělo, sníží tlak a uvolní nám mysl Enzymatickou hydrolýzou proteinů mléka, které je součástí kakaového nápoje, se tvoří malé peptidy s opiátovou aktivitou, váží se na morfinové receptory v CNS a působí sedativně, mají analgetický účinek a snižují krevní tlak

Nezbývá než popřát DOBROU NOC