Kakao – nápoj pro uvolnění duše Šárka Severová Zdravotně sociální fakulta Jihočeská univerzita České Budějovice
Historie Kakao pochází z Jižní Ameriky Jako prvý Evropan se s ním seznámil Kryštof Kolumbus Do Evropy ho přivezl Hernando Cortéz o 20 let později Dříve kakao sloužilo jako meducína všech neduhů Čokolatl – nápoj Aztéků Syrové kakaové boby, červená paprika a byliny Hernando Cortéz
Kakaovník (Theobroma cacao) Roste v tropickém podnebí (20° z.š.na sever a jih) V divoké přírodě až 60 stop vysoký, při pěstování maximálně 20 stop Stále zelený strom s velkými lesklými listy (v mládí červené -> zelené), kožovité, vejčité Květy – malé voskové růžové kvítky, rostou na kmeni či starších větvích
Strom plodí od pátého roku asi 25 let Plody – velké podlouhlé bobule s tlustým oplodím, pět svislých řad semen Délka života víc než 200 let Výroba – boby se kvasí, praží, drtí Největší světový vývozci kakaa: Nigérie, Ghana, Brazílie
Obsahové látky Minerály (hořčík, organická síra) Vitamíny Antioxidanty – flavonoidy Další látky (zejména N-acylethanolaminy)
Účinky na organismus Stimulující a povzbuzující účinky, potěšení, uvolnění, pocit štěstí Anandamid – endogenní kanabinoid přítomný v lidském mozku spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – kakao obsahuje podobné látky Tryptofan – esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, ovlivňuje náladu a pocity
Fenyletylamin (hormon lásky a štěstí) – syntetizován z fenylalaninu, vyvolá uvolnění dopaminu Kakao funguje jako antidepresivum, způsobuje navození dobré nálady MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory) – zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotransmiterů, prodlužují jeho setrvání v krevním oběhu
Theobromin – stimuluje CNS, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy - účinný na utišení kašle
Léčivé účinky kakaa Zbavuje tělo škodlivých volných radikálů Snižuje krevní tlak Pozitivní vliv na ochablé lidské cévy Ochranná úloha v onemocněních srdce a mozkové mrtvice Povzbuzení centrální nervové soustavy Močopudný účinek Uvolňuje svalstvo Zpomaluje stárnutí
Kakao a trombóza Lidé mající krevní skupinu A, B, AB jsou více náchylní k trombózám než lidé se skupinou 0 Kakao dokáže utlumit činnost krevních destiček při trombózách
Proč si dáváme kakao abychom usnuli? Látky obsažené v kakau nám navodí příjemnou náladu, uvolní nám tělo, sníží tlak a uvolní nám mysl Enzymatickou hydrolýzou proteinů mléka, které je součástí kakaového nápoje, se tvoří malé peptidy s opiátovou aktivitou, váží se na morfinové receptory v CNS a působí sedativně, mají analgetický účinek a snižují krevní tlak
Nezbývá než popřát DOBROU NOC