Reakční kinetika enzymových reakcí; regulace činnosti enzymů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikace enzymů.
Advertisements

Enzymová kinetika.
Katabolický = energetický metabolismus 3.1. Fermentace 3.2. Respirace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Imobilizace a stabilizace enzymů.
 Biochemický ústav LF MU (J.D.) 2012
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Inhibitory a aktivátory.
ENZYMY = biokatalyzátory.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Stanovení enzymových aktivit.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FS kombinované Chemické reakce
Chemická stavba buněk Září 2009.
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Enzymy © Jan Novák 2007.
Reakční kinetika zabývá se průběhem reakcí, rychlostmi reakcí
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Ještě, že ty enzymy v sobě mám
Kinetika chemických reakcí
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Chemický děj.
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Enzymy – katalyzátory biochemických reakcí
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Kinetika chemických reakcí
ENERGETICKY BOHATÉ SLOUČENINY II. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Biodegradovatelné polymery
INFORMAČNÍ A REGULAČNÍ SYSTÉMY ORGANIZMŮ
Nutný úvod do histologie
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Biokalyzátory chemických reakcí
Mechanismus účinku enzymů RNDr. Naďa Kosová. enzym Teorie komplementarity KLÍČ (substrát) + ZÁMEK (enzym) E. Fischer 1894 substrát.
Vysvětlení pojmu enzymy
Enzymy - testík na procvičení –
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Digitální učební materiál
Enzymy = biokatalyzátory
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
ZÁKLADY ENZYMOLOGIE – ENZYMOVÁ KINETIKA
Molekulární biotechnologie č.6b Zvýšení produkce rekombinatního proteinu.
Průběh enzymové reakce
Enzymy © Jan Novák 2007.
ENZYMY Krystalová struktura trypsinu
Příklady na allosterii. 1) Pro histidinový zbytek v aktivním místě ATCasy se předpokládá, že stabilizuje tranzitní stav vázaného substrátu. Za předpokladu,
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
Doc. RNDr. Zbyněk Prokop, Ph.D. Ústav experimentální biologie, obor Mikrobiologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno MODERNÍ BIOTECHNOLOGIE.
Enzymová aktivita Kinetika podle Michaelise a Mentenové E + SESE + P Jednotky enzymové aktivity KATAL (kat) 1 katal = 1 mol přeměnéného substrátu (event.
EU peníze středním školám
Enzymy.
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
1. Regulace genové exprese:
20_Glykolýza a následný metabolizmus
19_Metabolismus sacharidů 19a_Polysacharidy
Kinetika enzymových reakcí
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
C5720 Biochemie 12-Enzymová kinetika Petr Zbořil 4/26/2019.
Kinetika enzymových reakcí
Transkript prezentace:

Reakční kinetika enzymových reakcí; regulace činnosti enzymů

Reakční kinetika enzymových reakcí   invertasa sacharosa + H2O  glukosa + fruktosa hexosafosfátisomerasa D-glukosa-6-fosfát  D-fruktosa-6-fosfát

Reakční kinetika enzymových reakcí Časová závislost koncentrace substrátu [S] a produktu [P] monomolekulární přeměny S  P. k1 = 0,01 s-1, k-1 = 0 s-1 pro případ 1 ("nevratná reakce") k1 = 0,006 s-1 a k -1 = 0,00375 s-1 pro případ 2 (vratná reakce)

Reakční kinetika enzymových reakcí monomolekulární přeměna S  P Základní definice: pro náš případ: = - Základní model: k1 k2 E + S ES(EP) P + E k -1 k -2   Zanedbat zpětnou reakci? k1 k2 E + S ES  P + E k-1

schopna přeměnit 1 molekula enzymu za jednotku času Další důležité pojmy:   definice limitní rychlosti: Vlim = k2 . [Eo] = číslo přeměny = molekulová (molární) aktivita enzymu Katalytická aktivita enzymového preparátu ( množství aktivního enzymu) K čemu to? - kupuji enzym (cena za jednotku) - kolik potřebuji enzymu pro reakci - koncentrace katalytické aktivity (kat/ml) - klin. biochemie Katalytickou aktivitu 1 katalu (1 U) vykazuje enzymový preparát, který za definovaných podmínek (pH, pufr, teplota) při nasycení substrátem přemění 1 mol (1 mol) substrátu za 1 sec (1 min). když [E0] = [ES] počet molů substrátu, které je 1 mol enzymu schopen přeměnit při saturaci substrátem za jednotku času = kolik molekul substrátu je za stejných podmínek schopna přeměnit 1 molekula enzymu za jednotku času

Číslo přeměny = molekulová (molární) aktivita enzymu

Reakční kinetika enzymových reakcí

Reakční kinetika enzymových reakcí Jak určit hodnoty KM a Vlim? metoda počátečních reakčních rychlostí: závislost vo na [S] Metoda nelineární regrese: Odhad KM = 1,8 mmol.dm-3 a Vlim = 2,5 mmol.dm-3.min-1 "Správné" hodnoty: KM = 2,04  0,43 mmol.dm-3, Vlim = 2,04  0,16 mmol.dm-3.min-1 Michaelisovská závislost počáteční reakční rychlosti na koncentraci substrátu.

Závislost počáteční reakční rychlosti na pH a teplotě

VÍCESUBSTRÁTOVÁ KINETIKA - následný mechanismus (postupný, sekvenční) - náhodný - uspořádaný   - "ping-pongový" E-P + S1  E-P* + P1 E-P* + S2  E-P + P S1 + S2  P1 + P2

"ping-pongový„ mechanismus

"NEMICHAELISOVSKÉ" ENZYMY - positivní homotropní allosterický efekt (allosterické enzymy) - heterotropní allosterický efekt

Alosterické enzymy

Regulace enzymové aktivity

Regulace enzymové aktivity na úrovni transkripce a translace (konstitutivní a induktivní) pomocí změn kovalentní struktury (řízeno specifickými enzymy) - nevratné (aktivace štěpením peptidové vazby - proenzymy) - vratné (fosforylace, adenylace...) efektory (aktivátory a inhibitory)

Regulace enzymové aktivity INHIBICE: - nevratná vratná: a) substrátem b) kompetitivní (competitive) c) akompetitivní (acompetitive) d) nekompetitivní (noncompetitive)

Kompetitivní inhibice KM´ = , V´lim = Vlim

Kompetitivní inhibice

Akompetitivní inhibice

Akompetitivní inhibice

Nekompetitivní inhibice V´lim =

Nekompetitivní inhibice

Regulace enzymové aktivity

Allosterická inhibice (aktivace)

Příklad Odhadněte hodnoty Km a Vlim. Při studiu enzymové reakce byly pro následující výchozí koncentrace substrátu změřeny počáteční rychlosti reakce: Odhadněte hodnoty Km a Vlim. Jaká bude počáteční rychlost při koncentracích substrátu 2,5 . 10 –5 a 5 . 10-5 mol/dm3 ?

Imobilizované enzymy Definice IUPAC - enzymy, které jsou fyzicky ohraničeny nebo lokalizovány, zachovávají si svoji aktivitu a mohou být použity opakovaně a kontinuálně

Biotechnologie Definice? Aplikace biologických vědních oborů a inženýrských disciplin k přímému nebo nepřímému využití živých organismů nebo jejich součástí v jejich přirozené nebo modifikované podobě. Přednosti: surovinová základna, energetická nenáročnost, šetrnost k životnímu prostředí Nevýhody: Vysoké náklady na V a V, malá efektivnost?

Biotechnologické směry Průmyslová mikrobiologie Fermentační (ethanol, kyselina citronová) Produkty biosynthes (primární a sekundární metabolity, biopolymery), Biotransformace Biomasa Průmyslové biotechnologie Biotechnologie životního prostředí (bioremediace) Živočišné biotechnologie Biotechnologie užitkových rostlin Veterinární a medicínské biotechnologie

Využití enzymů → aplikovaná enzymologie využití enzymů, resp. enzymových systémů, včetně celých buněk: průmysl potravinářský a nepotravinářský klinická biochemie (diagnostika a stanovení analytů) farmaceutika Technologicky významné enzymy Hydrolasy (80%) – 50% proteasy, 50% glykosidasy Isomerasy GI (12% !) Oxidoreduktasy – (GOD - analytika) Ostatní (5 - 7%) Zdroje technických preparátů enzymů: Mikrobiální (bakterie a plísně) - extremofilní MO rekombinantní technologie živočišné a rostlinné

Příklady Biodetergenty (proteasy, amylasy, lipasy, celulasy, peroxidasy) Hydrolýza škrobu (amylasy, GI, transferasy) Mlékárenství (chymosin) Hydrolýza proteinů ……. až po „biostoning“ (celulasy)