I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Opakování učiva o nerostech I. část
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
REDOXNÍ DĚJ RZ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
D-prvky.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
11. skupina.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
řada napětí kovů Řada napětí kovů – Beketovova řada kovů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
REDOXNÍ DĚJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
CZ.1.07/1.1.10/
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Technicky významné kovy
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrodový potenciál
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_CH_Slitiny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Elektrochemická řada napětí kovů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Výroba kovů, slitiny I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah prezentace: Kovy Kovy v periodické tabulce prvků Fyzikální vlastnosti kovů Chemické vlastnosti kovů Výskyt kovů v přírodě Výroba kovů Slitiny

Kovy v periodické tabulce prvků nekovy, polokovy, kovy s-prvky (vyjma vodíku) p-prvky – hranice mezi nekovy a kovy d-prvky – kovy f-prvky - kovy

Fyzikální vlastnosti kovů tažnost, kujnost, ohebnost tepelná a elektrická vodivost kovový lesk http://investicnikovy.cz/ http://www.modryobchod.cz/catalog/index.php?cPath=44 Platina Kovový drát Pásový model pevných látek

Chemické vlastnosti kovů kovy neušlechtilé X ušlechtilé reakce s kyselinami koroze K, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Co, Ni, Sn, Pb, H2 Cu, Ag, Hg, Au neušlechtilé kovy ušlechtilé kovy Při reakci neušlechtilých kovů s kyselinami dochází k uvolňování vodíku. http://mjf.pise.cz/151304-oxidace.html Koroze železných předmětů Zn + 2 HCl → H2 + ZnCl2 Ušlechtilé kovy jsou odolné vůči působení běžných kyselin. Výjimečně reagují s oxidujícími kyselinami. Nevytěsňuje se však vodík. Cu + 2 H2SO4 → CuSO4 + SO2 + 2 H2O

Chemické vlastnosti kovů hoření práškových kovů barvení plamene kationty kovů Kationt kovu Barva plamene Barva plamene Li+ růžová Ca2+ cihlově červená Na+ žlutá Sr2+ červená K+ fialová Ba2+ žlutozelená Rb+ Cu2+ modrozelená Cs+ šedomodrá

Výskyt kovů v přírodě Rudy hliníku Ruda cínu Ruda olova Ruda zinku http://www.zlaty-sperk.cz/magazin/drahe-kameny/25-safir-drahokam-z-nebe.xhtml bauxit kryolit barevné odrůdy korundu Ruda cínu Ruda olova Ruda zinku Ruda rtuti http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/rudy/sfalerit.html http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/rudy/kasiterit.html http://geologie.vsb.cz/gp/stud.php leštěnec olověný (galenit) cínovec (kasiterit) sfalerit rumělka (cinabarit)

Výskyt kovů v přírodě Rudy železa Rudy mědi krevel (hematit) http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/magnetit.html http://mineralminers.com/html/pytmins.stm http://asvanytan.nyf.hu/node/257 krevel (hematit) hnědel (limonit) magnetovec (magnetit) kyz železný (pyrit) Rudy mědi http://www.akvamarin.org/obchod/index.php?main_page=index&cPath=106 chalkopyrit malachit azurit

Kov vystupuje v rudě v kladném oxidačním čísle, lze jej vyredukovat. Výroba kovů Kov vystupuje v rudě v kladném oxidačním čísle, lze jej vyredukovat. Zkoncentrování rudy separace částic magnetem plavení sedimentace flotace Fyzikální a chemické separační postupy tavení rozklad pomocí kyseliny či báze filtrace destilace aj. Zisk surového kovu redukce chemickým činidlem elektroredukce tepelný rozklad speciální metody Čištění surového kovu elektrolýza zonální tavba aj. Men+ + n e- → Me0 Výrobní postup:

Výroba kovů Zisk surového kovu: Redukce chemickým činidlem redukce uhlíkem redukce oxidem uhelnatým redukce vodíkem redukce kovem Fe3O4 + 4 C → 4 CO + 3 Fe PbO + CO → Pb + CO2 2 AgCl + H2 → 2 Ag + 2 HCl V2O5 + 5 Ca → 5 CaO + 2 V Cr2O3 + 2 Al → Al2O3 + 2 Cr

Výroba kovů Zisk surového kovu: B. Elektroredukce stejnosměrný elektrický proud kov se vylučuje na záporné elektrodě (katodě) elektrolýza tavenin solí X elektrolýza roztoků solí C. Tepelný rozklad sloučenin především oxidy ušlechtilých kovů D. Speciální metody Mondova metoda pro výrobu niklu, van Arkel-de Boerova metoda pro výrobu titanu 2 HgO → 2 Hg + O2

Slitiny Slitina = ztuhlá směs roztavených kovů. Složení slitiny nelze vyjádřit chemickým vzorcem. Hlavní tipy slitin: Lehké slitiny Nízkotající slitiny Slitiny barevných kovů Amalgámy Legované oceli

Slitiny 1. Lehké slitiny – nízká hustota, vysoká pevnost dural magnalium silumin elektron Al, Cu, Mg Al, Mg Al, Si, Mg Mg, Al, Zn konstrukční materiál konstrukční materiál součástky motoru píst sportovní potřeby pyrotechnika

Slitiny 2. Nízkotající slitiny – mají nízkou teplotu tání pájky liteřina Roseův kov Woodův kov Sn, Pb Pb, Sb, Sn Bi, Pb, Sn Bi, Pb, Sn, Cd litera slévárenské modely Woodův kov teplota tání cca 63°C pájení

Slitiny 3. Slitiny barevných kovů – slitiny neželezných kovů bronzy mosazi Monelův kov alpaka Cu, Sn + …. Cu, Zn + …. Ni, Cu Cu, Ni, Zn socha žesťové nástroje příbor chemické nádobí zvon armatury mince

Slitiny 4. Amalgámy – slitiny rtuti zlatý stříbrný alkalických kovů Hg, Au Hg, Ag Hg, alkalický kov zlatý amalgám amalgámová výplň amalgámový způsob výroby NaOH

Slitiny 5. Legované oceli – ocel obsahující více než 5 % dalších kovových prvků nerezová vanadová pružinová ohnivzdorná Fe, Cr, Ni Fe, V Fe, Cr Fe, Mo, W nerezové nádobí karosérie automobilů pružina trezor chirurgické nástroje