MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Facility management ČSN EN
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Doprava a územní plánování
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY – Inovace v plánování
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
Praha cyklistická nebo ne? 2012 Vratislav F ILLER Auto*Mat Praha
1 Cyklistická akademie Město: Pardubice. 2 ČÁST 1. Vize, cíle – věc, na kterou se zapomíná.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
MARKETINGOVÝ MIX.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Regionální politika RP ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Jakým úhlem pohledu se díváš na tento obrázek? Seminář – Bike sharing, Brno, Ing. Jaroslav Martinek.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚST MOSTU A LITVÍNOVA PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY VE MĚSTECH MOST A LITVÍNOV.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Návrh koridorů cyklistické dopravy na území ITI Olomoucké aglomerace
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Firemní plány udržitelné mobility
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Strategie regionu, obce
Název akce, místo, datum.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

OBSAH PREZENTACE Definice Cíle managementu mobility Platformy pro management mobility Nástroje managementu mobility Situace v Evropě Česká města a management mobility Výzkum CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

1. Management mobility - DEFINICE Řízení poptávky po dopravě Všeobecný termín, označující strategie vedoucí k efektivnějšímu využívání zdrojů v dopravě Aktivní přístup k vyhledávání a aplikaci alternativních variant řešení dopravní situace, která jsou ohleduplnější k životnímu prostředí, lidskému zdraví, často ekonomičtější než tradiční postupy Racionální nabídka mobility, komplexní přístup s dlouhodobými cíly zaměřený na lidi a jejich potřeby CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

2. Cíle managementu mobility snížení dopadu motorové dopravy na životní prostředí v našich městech ovlivnění poptávky po druhu dopravy v konkrétních lokalitách změna postojů a chování uživatelů dopravního systému koordinace opatření v dopravním systému, vedoucí k redukci IAD vylepšení podmínek pro alternativní druhy dopravy k dopravě automobilové CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Platformy pro management mobility Územní a dopravní plánování Územní plánování ovlivňuje životní prostor obyvatel a jejich potřebu mobility Modelování městského prostředí, dopravní sítě intenzity, zdrojové a cílové oblasti mobility (vzdálenosti pro denní cesty) umístění zástavby, objektů rozložení dopravních komunikací a uzlů veřejné dopravy

3. Platformy pro management mobility Územní a dopravní plánování MODEL KOMPAKTNÍHO MĚSTA

3. Platformy pro management mobility Dopravní politika Důležité cíle: větší dostupnost snížení emisí z dopravy snížení dopravních kongescí zlepšení kvality života a zdraví rovné možnosti pro mobilitu obyvatel podpora environmentálních druhů dopravy změna dělby přepravní práce – alternativy k IAD CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Platformy pro management mobility Opatření v praxi Podpora městským úřadem: podpora veřejné dopravy (zlepšení služeb, rozšíření obslužnosti, jízdní pruhy pro autobusy) rozvoj intermodality (P&R, parkovací infrastruktura pro cyklisty u zastávek veřejné dopravy) výstavba stezek pro cyklisty a chodce CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Platformy pro management mobility Opatření v praxi Podpora městským úřadem: podpora čistých vozidel (ekologické pohony) řešení nákladní dopravy – logistická centra zavedení car-sharingu (společné užívání vozidel) a car-poolingu (organizovaná spolujízda) CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Platformy pro management mobility Opatření v praxi Podpora městským úřadem: omezení přístupu automobilů do středu města (Ferrara), obytných zón (Vídeň), atd. přerozdělení dopravního prostoru ve prospěch alternativ k IAD (Bordeaux) zpoplatnění vjezdu motorových vozidel do městských oblastí (Londýn, Stockholm) CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Platformy pro management mobility Komunikace a propagace Informační kampaně (např. na podporu cyklistické dopravy) Zapojení veřejnosti do projednávání projektů udržitelné mobility Vzdělávací programy (Bezpečné cesty do škol) Dialog s cílovými skupinami zaměstnanci větších podniků a institucí návštěvníci města školní mládež a studenti senioři CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

4. Nástroje managementu mobility Poskytování informací a poradenství (mapy, jízdní řády) Konzultační činnosti (analýzy, návrhy alternativ) Osvěta a výchova (dopravní výchova ve školách, dny bez aut) Organizace a koordinace dopravy (podpora IDS, zprostředkování car-pooling) Prodej a půjčování (kupony na MHD) CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

4. Nástroje managementu mobility Plán mobility Dokument, který na úrovni regionu, města, školy nebo podniku definuje cíle v oblasti mobility a navrhuje opatření k jejich dosažení. Trvalý proces Báze dobrovolnosti CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

4. Nástroje managementu mobility Plány mobility plán mobility pro aglomeraci/město plán mobility pro instituce (podniky, úřady, banky, nemocnice, atd.) plán mobility pro univerzity a školy plán mobility pro jednorázové události Podnikové PM Školní PM Dočasné PM - události Městské PM CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

4. Nástroje managementu mobility Plány mobility Analytická část – mobilita zaměstnanců, náklady zaměstnavatele, stávající dopravní infrastruktura, přístupnost, spojení do centra města Návrhová část – spolupráce koordinátora mobility se zaměstnavatelem a zaměstnanci, výběr vhodných opatření Závazná část – akční plán a dohoda jeho plnění mezi firmou, provozovatelem dopravy a městským úřadem Monitoring – každý rok celkové hodnocení, v případě nesplnění cíle jsou doplněna nová opatření CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

5. Management mobility v Evropě přímá podpora (legislativa, finance) – Nizozemí, Švédsko, Norsko, Itálie, Belgie, Velká Británie, Švýcarsko, Francie. příklad Francie zákon o čistotě ovzduší – povinnost pro aglomerace nad 100.000 obyvatel zpracovat plán mobility zákon o solidaritě a obnově měst – povinnost nadřadit bezpečnost a udržitelnost v dopravním a územním plánování ve všech strategických dokumentech program Ministerstva dopravy na podporu plánů mobility

6. Management mobility v ČR Silné stránky příklady dobrých projektů (NSZM) rozvojové dokumenty (Národní cyklostrategie) hustá síť veřejné dopravy informační kampaně (Evropský týden mobility) Slabé stránky nespokojenost s kvalitou služeb MHD (četnost spojů) nedostatečná infrastruktura pro alternativní druhy dopravy

7. Výzkum CDV, v.v.i. v oblasti managementu mobility Výzkumný záměr „Udržitelná mobilita – šance pro budoucnost”, část Management mobility (pro MD)‏ Projekt vědy a výzkumu „URBIDO – Integrace územního a dopravního plánování (pro MMR)‏ CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

Děkuji za pozornost jiri.galatik@cdv.cz CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU