Doprava a územní plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Facility management ČSN EN
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Regionální politika RP ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
TIPY PRO PRŮZKUMY DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ Petr Šenk. Obsah prezentace  Širší kontext – proces tvorby strategického plánu  Zdroje dat pro dopravní plánování.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Firemní plány udržitelné mobility
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Společenská odpovědnost a školy
Strategie regionu, obce
Název akce, místo, datum.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Návrh opatření pro zlepšení dopravy v krnap
Transkript prezentace:

Doprava a územní plánování Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

OBSAH PREZENTACE Vztah územního a dopravního plánování Projekt URBIDO Management mobility, plány mobility CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

1. Vztah územního a dopravního plánování Územní plánování ovlivňuje životní prostor obyvatel a jejich potřebu mobility, model kompaktního města

2. Projekt URBIDO Evidenční číslo: WD-17-07-4 Podací číslo: URBIDO Doba řešení: 15.2.2007 - 31.12.2009 Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Ústav pro ekopolitiku, o.p.s. Odpovědný řešitel: Mgr. Radomíra Plíšková Cílem projektu je vypracovat ucelenou metodiku pro účelnou koordinaci dopravního a územního plánování a navrhnout direktivu k zavedení plánu mobility jako součásti územního plánu. CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

2. Projekt URBIDO Výběr pěti pilotních lokalit, zahájení komunikace s pěti pilotními městy, získání relevantních dokumentů Posouzení strategických dokumentů měst s využitím metodiky SIA Vytvoření přehledu zdrojů a cílů denní mobility v pilotních regionech Rešeršní činnost - vytvoření databáze ukázkových zahraničních příkladů integrace dopravního a územního plánování Studie Vsetín – podrobný rozbor dopravních projektů a jejich udržitelnosti CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

2. Projekt URBIDO Analýza územních plánů obcí ve vybraných regionech (zástavba, územní rozložení zdrojů a cílů mobility, pravidla umísťování nových objektů, včetně dopadu na mobilitu a dopravní síť) Zmapování sítě polních cest jako potenciálu pro další rozvoj regionu, porovnání údaje o polních cestách z územních plánů s realitou formou terénního šetření Analýza interakce územního a dopravního plánování, možnosti pozitivního ovlivnění dopravní situace vhodným územním plánováním CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

2. Projekt URBIDO Suburbanizace Urban sprawl CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

2. Projekt URBIDO Vypracovat ucelenou metodiku pro účelnou koordinaci dopravního a územního plánování Navrhnout metodiku pro tvorbu plánů mobility a jejich interakci s územními plány CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

2. Projekt URBIDO - spolupráce Ústav územního rozvoje Asociace pro urbanismus a územní plánování ČVUT Ministerstvo životního prostředí CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility - DEFINICE Řízení poptávky po dopravě Všeobecný termín, označující strategie vedoucí k efektivnějšímu využívání zdrojů v dopravě Aktivní přístup k vyhledávání a aplikaci alternativních variant řešení dopravní situace, která jsou ohleduplnější k životnímu prostředí, lidskému zdraví, často ekonomičtější než tradiční postupy Racionální nabídka mobility, komplexní přístup s dlouhodobými cíly zaměřený na lidi a jejich potřeby CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility - cíle Snížení dopadu motorové dopravy na životní prostředí v našich městech Ovlivnění poptávky po druhu dopravy v konkrétních lokalitách Změna postojů a chování uživatelů dopravního systému Koordinace opatření v dopravním systému, vedoucí k redukci IAD Vylepšení podmínek pro alternativní druhy dopravy k dopravě automobilové CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility - nástroje Poskytování informací a poradenství (mapy, jízdní řády) Konzultační činnosti (analýzy, návrhy alternativ) Osvěta a výchova (dopravní výchova ve školách, dny bez aut) Organizace a koordinace dopravy (podpora IDS, zprostředkování car-pooling) Prodej a půjčování (kupony na MHD) CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility Plán mobility Dokument, který na úrovni regionu, města, školy nebo podniku definuje cíle v oblasti mobility a navrhuje opatření k jejich dosažení. Trvalý proces Báze dobrovolnosti CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility Plány mobility plán mobility pro aglomeraci/město plán mobility pro instituce (podniky, úřady, banky, nemocnice, atd.) plán mobility pro univerzity a školy plán mobility pro jednorázové události Podnikové PM Školní PM Dočasné PM - události Městské PM CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility Plány mobility Analytická část – mobilita zaměstnanců, náklady zaměstnavatele, stávající dopravní infrastruktura, přístupnost, spojení do centra města Návrhová část – spolupráce koordinátora mobility se zaměstnavatelem a zaměstnanci, výběr vhodných opatření Závazná část – akční plán a dohoda jeho plnění mezi firmou, provozovatelem dopravy a městským úřadem Monitoring – každý rok celkové hodnocení, v případě nesplnění cíle jsou doplněna nová opatření CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

3. Management mobility - Evropa přímá podpora (legislativa, finance) – Nizozemí, Švédsko, Norsko, Itálie, Belgie, Velká Británie, Švýcarsko, Francie. příklad Francie zákon o čistotě ovzduší – povinnost pro aglomerace nad 100.000 obyvatel zpracovat plán mobility zákon o solidaritě a obnově měst – povinnost nadřadit bezpečnost a udržitelnost v dopravním a územním plánování ve všech strategických dokumentech program Ministerstva dopravy na podporu plánů mobility

3. Management mobility - ČR Silné stránky příklady dobrých projektů (NSZM) rozvojové dokumenty (Národní cyklostrategie) hustá síť veřejné dopravy informační kampaně (Evropský týden mobility) Slabé stránky nespokojenost s kvalitou služeb MHD (četnost spojů) nedostatečná infrastruktura pro alternativní druhy dopravy

Děkuji za pozornost jiri.galatik@cdv.cz CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU