ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Vznik měst a jejich význam
Městská kolonizace Hanzovní města
Struktura středověké společnosti
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vesnická kolonizace a změny v zemědělství
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Mgr. Jitka Nováková A3V
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Vrcholný středověk 12. – 15. století
Vrcholný středověk Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vrcholný středověk 12. – 15. století
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Vrcholný a pozdní středověk
Zemědělství ve středověku
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Identifikátor materiálu:ICT_ x- xx Pořadové číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Anotace AutorTomáš Lešingr Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřebyžádné.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Středověká města Opakování. Rozvoj měst Příčiny - Rostoucí počet obyvatel - Rozšíření peněz - Vesničané mnoho výrobků nepotřebovali ● V 11. a 12. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
Vrcholný středověk 12. – 15. století shrnutí
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku Lenka Venclová 2010

konec hladomoru, vyšší věk – lepší obdělávání půdy od 13. – 15. století konec hladomoru, vyšší věk – lepší obdělávání půdy KOLONIZACE – zakládání nových vesnic ( v pohraničí Němci vnitrozemí – kácení lesů) noví obyvatelé – kolonisté výhody – dočasně bez poddanských povinností – lhůty Lhoty, Lhotky ( než se zařídí mají lhůtu 20ti let osvobozeni od daní a dávek i roboty)

ZMĚNY V PRÁCI ZEMĚDĚLCŮ TROJPOLNÍ HOSPODAŘENÍ - jař, ozim, úhor (půda ležící ladem odpočívající) nový orební nástroj – PLUH ( plaz, krojidlo,odhrnovačka) BRÁNY drtí hroudy a uhlazují ZE ŽELEZA nový ZPŮSOB ZAPŘAHÁNÍ – kůň – chomout, ohlávka voli - jařmo, nárožní jho

OBYVATELSTVO NA VENKOVĚ VRCHNOST - páni ( na hradech ) - zemané ( tvrze ) PODDANÍ – rychtář ( zástupce pána ve vesnici ) ostatní zemědělci FARÁŘ od poddaných dostávají desátek

ZAKLÁDÁNÍ MĚST střediska obchodu a řemesel poloha: na křižovatkách cest u brodů, mostů pod hradem u naleziště kovu (stříbro )

města královská města poddanská věnná – darovaná královně ZAKLADATELÉ MĚST KRÁL ŠLECHTA, CÍRKEV města královská města poddanská věnná – darovaná královně (východní Čechy) horní – s těžbou stříbra Stříbro, Jihlava Kutná Hora

model středověké Jihlavy Co najdeme v centru města? Jaká řemesla kvůli obtěžování bývala umístěna až u hradeb?

OBYVATELSTVO PLNOPRÁVNÍ NEPLNOPRÁVNÍ patriciát tovaryši, služky nádeníci – chudina obchodníci ( kupci, kramáři) řemeslníci ( mistři – vlastní dílna) podíl na vedení města 12 konšelů + rychtář=purkmistr sdružení řemeslníků jednoho oboru = CECH určují mistry dohlížejí na kvalitu výrobků

MĚSTSKÁ PRÁVA privilegia pro zbohatnutí města právo – tržní vařit pivo mílové ( míli od města nesmí být konkurence míle cca 11 km) horní – dolovat, odvody podílu mincíři – razí denáry, groše – snazší obchod pro bezpečnost právo – hrdelní ( ve městě kat ) postavit hradby právo samosprávy ( vláda patriciát ) uděluje panovník

Městská privilegia Opavské pivní mílové právo O jaké právo se jedná?