VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik měst a jejich význam
Městská kolonizace Hanzovní města
Struktura středověké společnosti
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vesnická kolonizace a změny v zemědělství
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Mgr. Jitka Nováková A3V
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Vrcholný a pozdní středověk
Zemědělství ve středověku
Středověká Anglie, Svatá říše římská
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Etruskové a založení Říma
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
ŽIVOT ZEMĚDĚLCŮ Zemědělci díky pokročilejšímu zemědělskému nářadí a nové metodě obdělávání půdy dosahovali během vrcholného středověku vyšších výnosů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.

Základní pojmy kolonizace pluh chomout jařmo trojpolní systém poddaný dávky rychtář farář desátek naturálie privilegium

Život ve středověkých vesnicích středověká kolonizace v Čechách = osidlování nových území v letech 1100 - 1300, příčinou byl vzrůstající počet obyvatelstva zakládání nových vsí zemědělci (kolonisty) z českých zemí, ale i německých (byli vyspělejší) němečtí kolonisté osidlovali hlavně pohraniční oblasti využívalo se přírodní energie – vodní a větrné mlýny obr. 1

Život ve středověkých vesnicích zemědělci pracovali s dokonalejším pluhem, který obracel půdu, vláčeli branami, koně zapřahali do chomoutu, voly a krávy do jařma z obilovin pěstovali především pšenici a žito, oblíbené bylo též proso byl praktikován tzv. trojpolní systém (rotační střídání jaře, ozimu a úhoru) obr. 2 obr. 3

Zápis do sešitu Vrcholný středověk Život ve středověkých vesnicích středověká kolonizace v Čechách = osidlování území 1100 – 1300 (hodně lidí) využívání přírodní energie – vodní a větrné mlýny zemědělství: pluh, zapřahání zvířat chomoutu (koně), jařmo (voli a krávy) pěstování pšenice, žita a prosa trojpolní systém (střídání jaře, ozimu a úhoru)

Život ve středověkých vesnicích půdu, na níž zemědělec pracoval, vlastnil panovník nebo případně šlechtic, jemuž zemědělec pravidelně odváděl naturální (potraviny, dobytek) či peněžní dávky zemědělec byl zároveň poddaným vrchnosti (šlechty) a samozřejmě panovníka zástupcem vrchnosti na vesnici byl rychtář (rozsuzoval spory a 2krát ročně dohlížel na odvádění dávek) ve vesnicích se nacházel často kostel, který spravoval farář, konající náboženské obřady, za něž požadoval od poddaných desátek = desetina jejich úrody

Život ve středověkých vesnicích v některých vsích si nižší šlechta stavěla sídla v podobě tvrzí a opevněných dvorců vesnický dům se skládal ze tří částí: síně, jizby s pecí a komory za domem se nacházely sýpky, chlévy a kolny obr. 4

Zápis do sešitu půdu vlastnil panovník nebo šlechta, odvádění naturálních (potraviny, dobytek) či peněžních dávek poddaní vrchnosti a panovníka rychtář (rozsuzoval spory a dohlížel na odvádění dávek) kostel spravoval farář, poddaní mu odváděli desátek = desetinu úrody nižší šlechta stavěla tvrze a opevněné dvorce vesnický dům = 3 části: síň, jizba s pecí a komora

Život ve středověkých městech města vznikala buď z trhových osad nebo vesnic, při hradech či klášterech nebo „na zeleném drnu“ = dosud neosídlené, strategické místo, např. pro ložiska rud obr. 5

Život ve středověkých městech města založená králem nazýváme města královská nejvíce jich u nás vzniklo ve 13. století králové jejich obyvatelům udělovali privilegia zvláštní postavení získala města horní, ve kterých se těžily drahé kovy, např. stříbro (Jihlava, Příbram, Kutná Hora…) se souhlasem panovníka zakládala města i vyšší šlechta, biskupové a kláštery, těm říkáme města poddanská města věnná odváděla berně (daně) královnám (Hradec Králové, Mělník…)

Zápis do sešitu Život ve středověkých městech města vznikala z osad nebo vesnic, při hradech či klášterech nebo „na zeleném drnu“ = dosud neosídlené místo města odváděla berně (daně) zakladateli města královská (založená králem) města horní (těžba kovů) města poddanská (zakládala vyšší šlechta, biskupové a kláštery) města věnná (odváděla daně královnám)

Život ve středověkých městech Privilegia královských měst privilegium = výsada, právo udělované městu králem právo (pivo)várečné – právo vařit pivo hrdelní – právo soudit a trestat zločince trhové – právo konat trhy hradební – právo obehnat město hradbami mílové – v okruhu jedné staročeské míle od města se nesměl usadit žádný řemeslník = ochrana proti konkurenci

Zápis do sešitu Privilegia královských měst privilegium = výsada, právo města právo (pivo)várečné – právo vařit pivo hrdelní – právo soudit a trestat zločince trhové – právo konat trhy hradební – právo obehnat město hradbami mílové – v okruhu jedné míle od města se nesměl usadit žádný řemeslník

Život ve středověkých městech Obyvatelé měst rychtář – zastupuje krále, je i soudcem svobodní měšťané – volí si svoji samosprávu (městská rada v čele s purkmistrem – dnes starosta; zasedají na radnici) řemeslníci – sdružují se do tzv. cechů (určovaly množství a kvalitu výrobků, stanovovaly ceny, dohlížely na vztah mistrů a jejich tovaryšů) kupci – obchodníci chudina, žebráci, nádeníci

Zápis do sešitu Obyvatelé měst rychtář – zastupuje krále, soudce svobodní měšťané – volí si městskou radu v čele s purkmistrem) řemeslníci – sdružují se do tzv. cechů (určovaly množství a kvalitu výrobků, stanovovaly ceny, dohlížely na vztah mistrů a jejich tovaryšů) kupci – obchodníci chudina, žebráci, nádeníci

OPAKOVÁNÍ Vrcholný středověk Život ve středověkých městech Život ve středověkých vesnicích středověká kolonizace v Čechách = osidlování území 1100 – 1300 (hodně lidí) využívání přírodní energie – vodní a větrné mlýny zemědělství: pluh, zapřahání zvířat chomoutu (koně), jařmo (voli a krávy) pěstování pšenice, žita a prosa trojpolní systém (střídání jaře, ozimu a úhoru) půdu vlastnil panovník nebo šlechta, odvádění naturálních (potraviny, dobytek) či peněžních dávek poddaní vrchnosti a panovníka rychtář (rozsuzoval spory a dohlížel na odvádění dávek) kostel spravoval farář, poddaní mu odváděli desátek = desetinu úrody nižší šlechta stavěla tvrze a opevněné dvorce vesnický dům = 3 části: síň, jizba s pecí a komora Život ve středověkých městech města vznikala z osad nebo vesnic, při hradech či klášterech nebo „na zeleném drnu“ = dosud neosídlené místo města odváděla berně (daně) zakladateli města královská (založená králem) města horní (těžba kovů) města poddanská (zakládala vyšší šlechta, biskupové a kláštery) města věnná (odváděla daně královnám)

OPAKOVÁNÍ Privilegia královských měst Obyvatelé měst privilegium = výsada, právo udělované městu králem právo (pivo)várečné – právo vařit pivo hrdelní – právo soudit a trestat zločince trhové – právo konat trhy hradební – právo obehnat město hradbami mílové – v okruhu jedné staročeské míle od města se nesměl usadit žádný řemeslník = ochrana proti konkurenci Obyvatelé měst rychtář – zastupuje krále, soudce svobodní měšťané – volí si městskou radu v čele s purkmistrem) řemeslníci – sdružují se do tzv. cechů (určovaly množství a kvalitu výrobků, stanovovaly ceny, dohlížely na vztah mistrů a jejich tovaryšů) kupci – obchodníci chudina, žebráci, nádeníci

Otázky a úkoly Porovnej odlišnosti ve způsobu zemědělství v raném a vrcholném středověku. Co znamená slovo desátek. Co slovo berně? Komu se co platilo? Kdo zastupoval zakladatele středověkých ves nic a měst a jaké byly jeho povinnosti? Jakým způsobem vznikala středověká města? Rozděl středověká města podle důvodu jejich založení. Co znamená slovo privilegium? Vyjmenuj městská privilegia, která znáš. K čemu sloužily cechy?

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-08-02]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 7 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vydání. Redaktor Václav Fronk. Plzeň: Fraus, 2009, 160 s. ISBN 978-807-2385-584. [2014-08-02] obr. 1 – mapa středověké kolonizace http://leccos.com/pics/pic/kolonizace_v_ceskych_zemich.jpg obr. 2 – jařmo http://curiavitkov.cz/images/zivot/jarmo.jpg obr. 3 – chomout http://curiavitkov.cz/images/zivot/kun-zaprah.jpg obr. 4 – středověká polozemnice http://www.veprek.cz/polozemnicekresba3.JPG obr. 5 – středověké město http://www.mistopis.eu/evropa/rakousko/wien/inner_stadt_soubory/image008.jpg