Baroko v Čechách Malířství 1. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umění raného středověku
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Evropské malířství Rembrandt 1. část
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Evropské barokní malířství Rembrandt 2. část
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Doba Charakteristika Znaky
Antický Řím Malířství a mozaiky.
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Baroko v Čechách Architektura raného baroka
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Itálie Francie Španělsko
Antický Řím Architektura.
Rozvoj klíčových kompetencí
Antické Řecko Úvod Keramika.
Baroko v Čechách Sochařství 2. část
Evropské barokní sochařství
Evropská barokní malba Barokní klasicismus
Románské sochařství a malířství
Gotická kultura.
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc.
Barokní umění.
Baroko v českých zemích
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Baroko sochařství.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Baroko v Čechách Malířství 2. část
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
17. a první polovina 18. století
Antické Řecko Sochařství 2. část.
Baroko VÝTVARNÉ BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Test znalostí na neznámých reprodukcích.  Smyslem tohoto testu je nejenom prověřování doposud načerpaných vědomostí, ale zároveň zábavnou formou zkouška.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Opakování Test znalostí
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
Doplňkové informace a reprodukce
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Antický Řím sochařství.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- barokní sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Česká barokní malba. K. Škréta: Narození sv. Václava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

Baroko v Čechách Malířství 1. část

Baroko Baroko v Čechách Malířství Téma vychází z těchto historických znalostí a výtvarných pojmů: Nábožensko-politická situace v Evropě a Čechách v 1. pol. 17. stol. Katolicismus versus protestantství, reformace, rekatolizace, panovnický absolutismus Barokní radikalismus, realismus, klasicismus

Baroko Baroko v Čechách Malířství Vývojové fáze malířstvíse kryjí s vývojem architektury v Čechách, tzn. rané baroko – 17. stol., vrcholné baroko – konec 17. stol. až 1. pol. 18. stol., ve druhé pol. 18. stol. barokní kultura odeznívá Malba je promyšlenou a nedílnou součástí architektury, sochařství a užitého umění jako jednotného celku. Obr. 1 Petr Brandl – Smrt poustevníka Vintíře, klášter Praha-Břevnov.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Rané baroko V rané fázi vývoje barokního malířství se především uplatňuje barokní realismus Karel Škréta (1610 – 1674) pobělohorský emigrant, pobyt v Itálii --- vstřebávání různých vlivů --- benátská škola (barva), Michelangelo (plasticita lidské figury, monumentalita), Lorrain a Poussin (klasicismus), Carravaggio (šerosvit, realismus) 1635 – návrat do Prahy (konverze), vedení velmi početné a úspěšné malířské dílny konverze – přestoupení ke katolicismu Obr. 2 K. Škréta – S. Martin dělící se s žebrákem o plášť, detail olejomalby, 1645.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Karel Škréta Dílo: Obrazy s náboženskou tématikou – především výzdoba oltářů do nejvýznamnějších pražských kostelů, např. Sv. Martin dělící se s žebrákem o plášť (viz obr. 1), Sv. Karel Boromejský navštěvující nemocné morem v Miláně Scény působí nenuceně --- živoucí podání s nenucenými gesty. Obr. 3 Sv. Karel Boromejský navštěvuje nemocné morem v Miláně, 1647.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Karel Škréta Dílo: Portrétní tvorba např. Podobizna řezače drahokamů Miseroniho a jeho rodiny (ozvěna Sprangerova epaitafu rodiny Müllerových) Obr. 4 Podobizna řezače drahokamů Miseroniho a jeho rodiny, 1653.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Václav Hollar (1606 – 1677) grafik emigrace, cesty po Evropě, usazen v Anglii široká námětová škála grafické tvorby, např. pohledy na evropská města (veduty), námořní tématika, alegorie, přírodniny, kopie obrazů atd. Znaky: přísný realismus Obr. 5 Hollar – Alegorie zimy, lept, 1643.

Baroko Baroko v Čechách Malířství (1630 – 1706) Michal Leopold Willmann (1630 – 1706) představitel barokního radikalismu malíř drastických scén mučených světců, dynamicky rozechvělý rukopis představitel expresivního naturalismu Exprese – obecná tendence v malířství stavící do popředí citové složky za pomoci nadsázky a deformace Obr. 6 Willmann – Umučení sv. Filipa a Jakuba.

Baroko Citování odborných informačních zdrojů Obr. 1 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 580 Obr. 2 PIJOAN, José. Dějiny umění /7. Praha 1981: Odeon, str. 324 Obr. 3 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/1. Praha 1989: Academia, str. 332 Obr. 4 dtto 333 Obr. 5 kolektiv autorů.Slovník světové kresby a grafiky. Praha 1997: Odeon s.r.o., str. 275 Obr. 6 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/1. Praha 1989: Academia, str. 349