Hudební skladatelé ovlivnění impresionismem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST..
Advertisements

Romantismus v hudbě jihoevropských a severských skladatelů
Romantismus v hudbě ruských skladatelů
Impresionismus v českých zemích
Fryderic Chopin.
Vážná hudba druhé poloviny 20. století
Hudební klasicismus v tvorbě českých autorů
Renesanční hudba VY_32_INOVACE_04_Renesančni hudba.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
VY_32_INOVACE_05_Opakování I Otázka číslo 1: Vážná hudba je : A) Označení pro evropskou hudební tradici a hudební formy z níOznačení pro evropskou hudební.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vážná hudba první poloviny 20.století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Otázky jsou vybrány z DUM č: VY_32_INOVACE_15_Opakování III.
Barokní hudba v Čechách
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Otázky jsou vybrány z DUM č
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Romantismus v hudbě německých skladatelů
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Hudební výchova 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vývoj populární hudby v letech
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Klasicismus v evropské hudbě
Expresionismus Expresionismus - evropský umělecký směr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Otázky jsou vybrány z DUM č: VY_32_INOVACE_20_Opakování IV.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_851_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
IMPRESIONISMUS 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Impresionismus. Co je to imprese? Vjem, pocit, nebo obrázek uchovaný na základě zkušenosti Neurčitá představa, vzpomínka nebo přesvědčení.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
HUDBA  Pozdní romantismus, expresionismus (snaha o nový hudební výraz a kompoziční přístup)  Biblické náměty.
IMPRESIONISMUS Markéta Svobodová. IMPRESIONISMUS směr, který vznikl koncem 19. st. ve Francii Výraz imprese = dojem, vjem nebo otisk Výraz „prchavý okamžik“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Hudební skladatelé ovlivnění impresionismem VY_32_INOVACE_16_Hudební skladatelé ovlivnění impresionismem

Impresionismus je umělecký směr z přelomu 19. a 20. stol Impresionismus je umělecký směr z přelomu 19. a 20.stol., který se vytvořil ve Francii. Termín byl poprvé použit v malířství a odtud přejat i do hudby. Impresionistická hudba je výrazem prchavých dojmů a nálad, jež skladatel objevuje ve svém styku s přírodou a nechává se inspirovat barevností a světelností jejich jevů. Těžištěm hudebního impresionistického výrazu je harmonie. Impresionistická díla postrádají práci s tématem, melodie ztrácí na významu a objevuje se převážně pouze v útržkovité formě. Impresionistická skladba předpokládá u posluchače naprosté otevření se dojmu. Hudební impresionismus není čistě francouzský směr, ale byl ovlivněn tvorbou ruských romantických skladatelů (Modest Petrovič Musorgskij, Nikolaj Rimskij-Korsakov)

Impresionistické dílo poznáme podle těchto pravidel: - typické jsou časté změny uvnitř skladeb - rozmanité, obměňované akordy - netradiční hudební barvy - jemná instrumentace - Skladatelé se ovlivňují exotickou kulturou a lidovou hudbou Světoví skladatelé : Claude Debussy Maurice Ravel Albert Roussel Ottorino Respighi Alexandr Nikolajevič Skrjabin

Achille-Claude Debussy ( 22. srpna 1862, Saint-Germain-en-Laye - 25 Achille-Claude Debussy ( 22. srpna 1862, Saint-Germain-en-Laye - 25. března 1918, Paříž) byl francouzský skladatel, otec a jeden z nejvýznamnějších představitelů hudebního impresionismu. Své umělecké názory sdílel s malíři a básníky, kteří se ve svých dílech snažili zachytit neopakovatelné okamžiky, prchavé vjemy a dojmy, nálady či barevné odstíny. Složil své nejvýznamnější dílo operu Pelleas a Melisanda, symfonické skici Moře. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Claude_Debussy_ca_1908,_foto_av_F%C3%A9lix_Nadar.jpg

Joseph-Maurice Ravel (7. března 1875, Ciboure – 28 Joseph-Maurice Ravel (7. března 1875, Ciboure – 28. prosince 1937, Paříž) byl francouzský hudební skladatel švýcarsko-španělského původu. Je znám jako impresionistický skladatel, ale zejména jeho pozdní díla nesou výrazné stopy nastupující moderny a neoklasicismu. Napsal např. Španělskou Rapsódií, Dafnis a Chloé. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maurice_Ravel_1912.jpg

Albert Roussel ( 05. dubna 1869 - 23 Albert Roussel ( 05.dubna 1869 - 23.srpna 1937) byl francouzský hudební skladatel . On strávil sedm let jako námořník,k hudbě se obrátil ve středním věku , a se stal jedním z nejvýznamnějších francouzských skladatelů. Jeho raná díla byla silně ovlivněna impresionismem z Debussyho a Ravela , později se obrátil k neoklasicismu. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roussel_Albert_1913.jpg

Ottorino Respighi (9. července 1879 Bologna – 18 Ottorino Respighi (9. července 1879 Bologna – 18. dubna 1936 Řím) byl italský skladatel a muzikolog, významný představitel hudebního impresionismu a neoklasicismu. Mezi jeho nejznámější díla patří cyklus symfonických básní nazývaný Římská trilogie a tři orchestrální suity souhrnně nazvané Staré zpěvy a tance. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Respighi_1935.jpg

Alexandr Nikolajevič Skrjabin (6. ledna 1872 - 14. /27 Alexandr Nikolajevič Skrjabin (6. ledna 1872 - 14./27. dubna 1915) byl ruský klavírista a hudební skladatel, který se stal zakladatelem ruské moderní hudby. Prosadil se nejen jako skladatel, ale i jako brilantní pianista, často vystupující i v západní Evropě. Skrjabinův talent se projevil v pěti posledních z řady deseti klavírních sonát, v nichž inovoval a k maximální komplexnosti pozdně romantickou harmonii.

Konec Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2010/2011 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji hudby v impresionismu Způsob použití ve výuce: výuková prezentace Upozornění : Pro plné využití aplikace musí být PC připojeno k internetu