Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_12_26_Národní školy Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Monika Kloučková Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Umění a kultura/Hudební výchova/Hudba romantismu Druh učebního materiálu: výuková prezentace Metodický list: ne Anotace: Charakteristika tzv. národních škol. Žáci se seznámí s hlavními představiteli. Poznají jejich dílo a poslechnou si ukázky. Ověřeno ve třídě: VIII.A Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Národní školy

3 Národní školy Období romantismu je typický růst vlasteneckého cítění.

4 Národní školy Období romantismu je typický růst vlasteneckého cítění.
V jednotlivých státech Evropy dochází ke vzniku tzv. Národních škol.

5 Národní školy Období romantismu je typický růst vlasteneckého cítění.
V jednotlivých státech Evropy dochází ke vzniku tzv. Národních škol. Do hudby vnikají typické znaky jednotlivých států.

6 Ruská národní hudba Ruská hudba byla do poloviny 19. století závislá na hudbě západoevropské.

7 Vznikají velké národní opery a instrumentální skladby.
Ruská národní hudba Ruská hudba byla do poloviny 19. století závislá na hudbě západoevropské. Vznikají velké národní opery a instrumentální skladby.

8 Ruská národní hudba Alexandr Porfyrjevič BORODIN
Ruská hudba byla do poloviny 19. století závislá na hudbě západoevropské. Vznikají velké národní opery a instrumentální skladby. Představitelé: „Mocná hrstka“: Alexandr Porfyrjevič BORODIN Modest Petrovič MUSORGSKIJ Nikolaj Rimskij KORSAKOV

9 Poslechněte si: Alexandr Porfyrjevič Borodin – Polovecké tance z opery Kníže Igor Modest Petrovič Musorgskij – Obrázky z výstavy (Promenáda) Modest Petrovič Musorgskij / Morice Ravel – Obrázky z výstavy Nikolaj Rimskij Korsakov – Let čmeláka Obr. 1

10 Petr Iljič Čajkovskij

11 Petr Iljič Čajkovskij Je současníkem Mocné hrstky.

12 Petr Iljič Čajkovskij Je současníkem Mocné hrstky.
Jeho hudba je velmi individuální, proto se neřadí do Mocné hrstky.

13 Petr Iljič Čajkovskij Je současníkem Mocné hrstky.
Jeho hudba je velmi individuální, proto se neřadí do Mocné hrstky. Jeho hudba je stejně evropská jako těsně spjatá s ruskou lidovou písní.

14 Petr Iljič Čajkovskij Je současníkem Mocné hrstky.
Jeho hudba je velmi individuální, proto se neřadí do Mocné hrstky. Jeho hudba je stejně evropská jako těsně spjatá s ruskou lidovou písní. Ve světě je známý především svými balety.

15 Poslechněte si: Labutí jezero – hlavní téma
Labutí jezero – čtyři malé labutě Klavírní koncert b-moll – 1. věta Obr. 2

16 Italská národní hudba Hlavním představitelem je světoznámý tvůrce italské národní opery:

17 Giuseppe Verdi Italská národní hudba
Hlavním představitelem je světoznámý tvůrce italské národní opery: Giuseppe Verdi

18 Giuseppe Verdi - opery Othello

19 Giuseppe Verdi - opery Othello La Traviata

20 Giuseppe Verdi - opery Othello Aida La Traviata

21 Giuseppe Verdi - opery Othello Aida La Traviata Nabucco

22 Poslechněte si: Giuseppe Verdi – opera Nabucco
Obr.3

23 Zdroje Obr. 1, 2, 3 – Klipart Microsoft PowerPoint
Odkazy byly vloženy dne Není-li uvedeno jinak, vlastní zdroje.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google