1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Studijní program Stavební inženýrství
Úvod do učiva dějepisu.
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Předmět studia chemie, historie
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Historické prameny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
6. ročník Pravěk.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Pravěk – vymezení pojmu
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Filosofie úvod do problému....
Základní principy geografického výzkumu
Úvod do vyučování dějepisu
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
Sociologie ?.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
PRAVĚK 6. ročník.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Úvod do učiva dějepisu Zdroj: Ref Number: Photographer: Ian BrittonIan Britton Tags: southern england stonehenge world heritage.
HISTORY PARK LEDČICE Jaký je účel HISTORY PARKU? Seznamovat návštěvníky s historií naší krajiny, jejích obyvatel a způsobu života od pravěku po středověk.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Bakalářský studijní obor: Historie
Informační zdroje pro STM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Západočeská univerzita v Plzni
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Požadavky na splnění předmětu
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Kapitoly z dějin umění I.
Geografie Krajinná sféra
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úvod do psychologie II. přednáška
Úvod do učiva dějepisu.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Transkript prezentace:

1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE HISTORICKÁ STŘEDOVĚKÁ ARCHEOLOGIE HISTORIOGRAFIE STAVEBNĚ HISTORICKÉ BÁDÁNÍ D Ě JINY UM Ě NÍ 1.ROČNÍK: 2. ROČNÍK: 3. ROČNÍK:

2 POSTAVENÍ TZV. HISTORICKÝCH DISCIPLÍN MEZI PŘÍRODNÝMI A SPOLEČENSKÝMI VĚDAMI Pozitivní metoda založená na kvantifikaci i analýze měřitelných dat, na následné tvorbě modelu, a konečně na potvrezení/vyvracení hypotézy pokusem -zabývají se širokým spektrem duchovní tvorby a chování člověka jakožto nepředvídatelně uvažujícího a jednacího tvora s jedinečnou schopností sebeuvědomování PŘÍRODNÍ VĚDY SPOLEČENSKÉ VĚDY Systém příbuzných historických disciplín Filosofie Sociologie psychologie Etnologie/ etnografie Archeologie Dějiny umění Antropologie studium člověka Historie Fyzika Biologie Chemie Geologie Geografie Archeologie Kulturní a sociální antropologie etnologie, etnografie Fyzická antropologie Biologická podstata člověka Model M. GOJDY : Experimentální archeologie Etnoarcheologie Výsledky jejich bádání se nedají na rozdíl od přírodních věd ověřit experimentálním způsobem, protože se jedná o neopakovatelná historická fakta Technika Stavebně historické bádání Stavebnictví Architektura resp. dějiny architektury Moderní památková péče ČVUT FFUK teologie Dějiny křesť- ansk.umění KTF

3 SYSTÉM PŘÍBUZNÝCH HISTORICKÝCH VĚD DEFINICE: vědecké poznání minulosti lidské společnosti ArcheologieHistorie Dějiny uměníAntropologie pokusí se pomocí přímých (historiografických) a nepřímých (archeo- logických) pramenů vytvořit a zformulovat rekonstrukci minulosti, která se ovšem už nedá vrátit, a tudíž ani ověřit Zkoumat lidskou tvůrčí, resp. uměleckou činnost v minulosti (architekturu a urbanismus, sochařství, malířství, kresbu, grafiku, umělecké řemeslo, umělecký průmysl a návrhářství) Rekonstrukce indivi- duálního a společenského života (i umrtí) člověka v minulosti na základě objevení/ odkrytí a zpracování autentických hmotných pramenů, které se sice již dávno vyčlenily z kontextu živé kultury, ale umožňují bezprostředné vnímání minulosti bez dalšího výkladu archeologa (na rozdíl od interpretace historiografických pramenů !) - z této podstaty originality a neopakovatelnosti arch. Pramenů vyplývá i povinnost ochrany archeologických památek (něm.: Bodendenkmäler) Velká skupina disciplín orientovaných na studium člověka, v užším smyslu na vývoj jeho biologické podstaty (fyzická antropologie)

4 Definice historické/středověké archeologie a stavebně historického bádání jako dílčí discipliny (umělecko)historických věd: Třídění podle objektů / podle období H I S T O R I C K É V Ě D Y ARCHEOLOGIEHISTORIOGRAFIEDĚJINY UMĚNÍ kostelní archeologie, resp. archeologie kostelních dvorů/hřbitovů klášterní archeologie městská archeologie, resp. archeologie městských jáder Archeologie raně středověkých pohřebišť Archeologie sídlišť Archeologie hradišť, opevněných sídel a hradů Archeologie krajiny Archeologie pravěku Klasická archeologie Raně středověká (slovanská) archeologie HISTORICKÁ ARCHEOLOGIE Archeologie středověku Archeologie novověku Stavebně historické bádání MEDIEVISTIKA Archeologie raného křesťanství

5 PERIODIZACE A TŘÍDĚNÍ ARCHEOLOGICKÝCH DISCIPLÍN PODLE ČASU Pravěká archeologie klasická archeologie raně středověká/slovanská arch. středověká archeologie předhistorické společnosti proto historické společnosti historické společnosti p r a v ě k é d ě j i n y r a n á d o b a d ě j i n n á raný středověk vrcholný středv. pozdní středv. Paleolit neolit eneolit doba bronzová doba železná doba římská doba stěhování starosl.období doba knížecí doby posledních Luxemburské a mezolit starší střední mladší pozdní starší mladší národů starší d. hradištní stř.d.hrad. ml.d.hrad. Přemyslovců období