JESKYNNÍ MALÍŘSTVÍ DOBA VZNIKU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Advertisements

SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pravěké umění Pravěké malířství.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Na dně oceánu autor: Kateřina Marková.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Krasové oblasti Název školy
Ryby, rybky, rybičky autor: Kateřina Marková.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Pravěké umění.
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Španělsko. Španělsko na mapě O Španělsku Hl.m- Madrid Měna : Euro Úřední jazyk : Španělština Rozloha : 500 tis. km 2.
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
III/2 XV A
Pravěké umění.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ Kdy začíná umění? Dá se vůbec mluvit o umění?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_.
Počátky umění v mladším paleolitu
Body art - ruce Název školy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Jaro už je tady! autor: Kateřina Marková.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
HOMO ERECTUS - člověk vzpřímený
Oblast Guinejského zálivu
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
Identifikátor materiálu: EU – ICT2- 1/38 Název materiálu:Vesmír Autor:Monika Bezdíčková Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova Anotace:
Nejstarší lidé dnešního typu
Pravěké umění v paleolitu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Život v pravěku Zdroj:
Tajga Jehličnatý les.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
Jeskynní malby VY_32_INOVACE_D Šablona. Vytvořila: Mgr. Zuzana Medveďová Datum: září 2011 Určeno pro: 6. ročník Člověk a společnost, dějepis, pravěk.
DUM Č.6 DUM Č.6 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Pravěké umění. primitivní nástroje z valounů záměrné opracování do určitého tvaru pěstní klíny mandlového tvaru otisky nohou v jílu načrtnuté prsty, vrypy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
Název školy: Základní škola T. G
Pravěk uč. 21.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
LOVCI A SBĚRAČI V DOBĚ KAMENNÉ
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Transkript prezentace:

JESKYNNÍ MALÍŘSTVÍ DOBA VZNIKU: 1) Doba kamenná 3 000 000 př. n. l. - 4. tisíciletí př. n. l 
 2) Doba bronzová do 750 př. n. l. 
 3) Doba železná 750 př. n. l. - 0 autor: Kateřina Marková

Jeskynní malířství je souhrnné označení pro prehistorické malby, jež se zachovaly na stěnách a stropech jeskyní v různých částech světa. Největším nalezištěm jeskynních maleb je Francie a severní Španělsko, kde je známo několik set jeskyní. Jeskynní malby se vyskytují často v jeskyních špatně přístupných a bez denního světla, zpravidla beze stop osídlení. Někde jsou stěny očazené od loučí nebo pochodní a někde je třeba předpokládat použití lešení. Použité barvy jsou hlavně hlinky (různé odstíny okru) a dřevěné uhlí. Obrysy jsou někdy vyryté do skály. Tématem jsou v Evropě převážně zvířata, koně, bizoni, lvi, losi atd., v Africe jsou častější stylizované postavy lovců, a kromě toho geometrické útvary a otisky rukou.

kůň z jeskyně Lascaux ve Francii

bizon z jeskyně Altamira ve Španělsku

Teď jsme na řadě MY!

POTŘEBUJEME: bílou čtvrtku A3 vodové barvy silný plochý štětec černou tuš redispero nebo špejli

1. Zmačkáme čtvrtku do kuličky.

2. Čtvrtku opatrně rozložíme před sebe na ubrus 2. Čtvrtku opatrně rozložíme před sebe na ubrus. Vzniklé vroubky budou připomínat povrch jeskyně.

3. Vodovými barvami potřeme celou čtvrtku 3. Vodovými barvami potřeme celou čtvrtku. Používáme barvy, které můžeme v jeskyních vidět. Necháme zaschnout.

4. Po zaschnutí kreslíme tuší motivy zvířat nebo lovu, stejně jako lidé před miliony lety.

A to už je výsledek

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jeskynn%C3%AD_mal%C3%ADřstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reproduction_cave_of_Altamira_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lascaux2.jpg http://www.umeni.euweb.cz/?id=pravek