Alkalické kovy prvky I.A skupiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

Alkalické kovy.
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Test znalostí o kovech a nekovech
F-prvky.
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Alkalické kovy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Zástupci prvků skupin RZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Kyslík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Alkalické kovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLOUČENINY.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Alkalické kovy prvky I.A skupiny

Vlastnosti alkalických kovů Mají jeden valenční elektron, proto jsou velmi reaktivní Měkké, stříbrolesklé kovy Musí se uchovávat v petroleji, protože snadno reagují s kyslíkem Prudce reagují s vodou Vyskytují se pouze ve sloučeninách Charakteristicky barví plamen Jsou nezbytné pro život

Lithium Lithium má nejmenší hustotu ze všech pevných prvků, je lehčí než voda a petrolej Využití Jaderná energetika Výroba speciálních slitin pro letadla a kosmické rakety Výroba akumulátorů („baterky“ do telefonu, ..)

Sodík Je měkčí a reaktivnější než Li Výskyt – nejčastěji jako NaCl (mořská voda) Sloučeniny sodíku znali již staří Egypťané, Řekové a Římané Vyrábí se elektrolýzou NaCl Využití Jaderná energetika Výroba sodíkových výbojek Výroba důležitých chemických sloučenin Výroba mýdla Výroba skla

Chlorid sodný – sůl kamenná Sodíkové výbojky

Draslík Je měkčí než lithium i sodík Snadněji reaguje s vodou Vyskytuje se jako nerost sylvín, živec, … Využití mají hlavně sloučeniny Důležité chemické suroviny Výroba mýdla Výroba skla Hnojiva

Sylvín

Rubidium Měkké, reaktivní Využití výroba fotočlánků Výroba zábavní pyrotechniky

Césium Výroba fotočlánků Výroba přístrojů pro noční vidění

Francium Radioaktivní, nestabilní kov Má nejnižší elektronegativitu