Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Advertisements

Románský sloh nebo Gotika ?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název materiálu: ROMÁNSKÉ UMĚNÍ
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
zpracovaný v rámci projektu
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Středověká kultura Románský sloh
Románská kultura 10. – 12. století
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
III/2 XV A
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D3
Románský sloh 11. – 13. století 7. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Románský sloh.
Románský sloh Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o románském slohu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Středověká kultura Románský sloh
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gotická kultura.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 1. srpna 2012
zpracovaný v rámci projektu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Ve znamení gotického slohu
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Vzdělanost a umění raného středověku
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Románská kultura.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- románské sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Románský sloh.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Dějiny ČR – románský sloh
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Architektura do začátku 20. století.
Románský sloh.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Románská architektura v Čechách
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49   Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Sada: 1 Číslo materiálu v sadě: 13 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Název: Románská kultura Jméno autora: Mgr Název: Románská kultura Jméno autora: Mgr. Vladislava Heglasová Předmět: Dějepis Jazyk: Čeština Klíčová slova: románský sloh, rotunda, bazilika, freska, iluminace Cílová skupina: žák 1. ročníku Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žák dokáže určit základní prvky románského slohu, dobu a místo vzniku a trvání románské kultury v Evropě, popsat typické románské stavby – rotundu, baziliku a uvést konkrétní příklady, případně i ze svého města či okolí.

Metodický list/anotace Pomocí názorné prezentace o románské kultuře, která je zaměřená především na románskou architekturu, se žák naučí rozpoznat stavby vytvořené v románském slohu na základě jeho charakteristických prvků, a to i ve svém nejbližším okolí. Součástí prezentace jsou dílčí úkoly, které mají žáka motivovat. Datum vytvoření: 1.11. 2012

ROMÁNSKÁ KULTURA

Úkol: Pokuste se odhadnout, jak asi vznikl a od čeho je odvozen název „románská kultura“.

Románská kultura navázala na antické vzory, především na kulturu starověkého Říma Řešení úkolu: Roma = „románské umění“, odtud název, ale používaný až od 19. století umění v západních křesťanských zemích od začátku 11. až do pol.13. století po roce 1000 – stavební horečka související s rozmachem klášterního života po skončení karolínské doby ve Franské říši tak dostala kultura západní Evropy jednotný styl původní působnost – Itálie, Francie, Španělsko, Porýní, část Britského ostrova, dále se šířila do ostatní křesťanské Evropy

Typické znaky románské architektury stavební materiál – kámen, kombinace dřevo - kámen půlkruhová křížová klenba s kopulí, valená klenba silné mohutné zdi zdobené freskami půdorys chrámů v podobě kříže s oltářem a pod ním s kryptou různě zdobené sloupy či pilíře malá okna zakončená nahoře polokruhem vchody zdobené portály

Prvky románského slohu Obrázek č. 2 Trojitý nelomený oblouk V Přemyslovském paláci v Olomouci Obrázek č. 1 Nelomený oblouk Obrázek č. 3 Románská hlavice Vezelay, Francie Obrázek č. 4 Křížová klenba Obrázek č. 5 Příčné valené klenby Tournas, Francie Obrázek č. 6 Portál baziliky v Jánu Maďarsko

Románské stavby ROTUNDY – s kruhovým půdorysem KOSTELY, BAZILIKY, románské KATEDRÁLY KLÁŠTERY TVRZE, HRADY- s pevnými zdmi a masivní věží PALÁCE šlechty DOMY bohatých obchodníků a řemeslníků MOSTY - např. v Avignonu ŠPITÁLY

Rotunda Obrázek č. 7 Rotunda sv. Martina v Praze na Vyšehradě

Interiér rotundy Obrázek č. 8 Interiér rotundy sv. Martina v Praze na Vyšehradě

Příklady románských památek v Evropě ITÁLIE – dóm v Pise, chrámy ve Florencii, Miláně,chrám sv. Marka v Benátkách PORÝNÍ - např. v Kolíně n. Rýnem ANGLIE A FRANCIE - románské katedrály (např. Durhamská katedrála) ŠPANĚLSKO – např. klášter Santa María de Ripoll ČECHY – např. chrám sv. Jiří na Pražském hradě, Rotunda sv. Jiří na Řípu, Klášter Osek, hrad v Chebu

Kostel San Sisto v Pise Itálie Obrázek č. 9

Kostel opatství Maria Laach Německo Obrázek č. 10 Kostel je trojlodní bazilika, má 6 zvonů. Středověký benediktínský kostel v Severním Porýní -Vestfálsku.

Durhamská katedrála Anglie Obrázek č. 12 Obrázek č. 11 Jeden z nejkrásnějších příkladů normanského stylu v Evropě, založen roku 1093, je centrem křesťanských bohoslužeb do současné doby.

Klášter Santa María de Ripoll Španělsko Jedno z hlavních děl španělského románského umění, založen roku 879. Obrázek č. 13

Rotunda sv. Jiří na Řípu Patří mezi nejstarší dochované stavby v České rebublice. Roku 1126 nechal stávající kostelík rozšířit kníže Soběslav I. na paměť vítězství v bitvě u Chlumce. Obrázek č. 14

Hrad v Chebu Obrázek č. 15 Chebský hrad je románská falc se zachovalou Černou věží a patrovou kaplí a zbytky paláce, postavená pro císaře Fridricha Barbarossu kol. roku 1180.

Malířství chrámové malby fresky malba mozaiková, desková vzácné miniatury v rukopisech (figurální, ornamentální) knižní iluminace náměty ze života světců bez perspektivy

Nástěnné malby a iluminace Obrázek č. 16 Obrázek č. 17 Typický obraz Krista v mandorle v kostele Stětí sv. Jana Křtitele. Sv. Václav - Kodex Vyšehradský kol.roku 1080

Sochařství dekorativní charakter vázáno na architekturu (tesání portálů a reliéfů – živočišné a rostlinné motivy) sochy a plastiky podle ustálených pravidel (strnulé postavy bez výrazu v obličeji) náboženské motivy z Bible nebo života světců málo dochovaných památek (dřevěné krucifixy, sedící madony)

Románský portál kostela sv. Prokopa Záboří nad Labem Obrázek č. 18

Hudba církevní při bohoslužbách vynalezeny noty a notová osnova jednohlasý chorál, později dvojhlas (polyfonie) dvě známé české duchovní písně: „Hospodine, pomiluj ny“ „Svatý Václave“

Dokázali byste najít významný příklad románského umění v Olomouci? Úkol: Dokázali byste najít významný příklad románského umění v Olomouci?

Řešení: Přemyslovský palác (na konci 30. let 12. stol Řešení: Přemyslovský palác (na konci 30. let 12. stol. dal budovu postavit olomoucký biskup Jindřich Zdík, dnes je Přemyslovský – Zdíkův palác na seznamu UNESCO )

Přemyslovský palác v Olomouci Obrázek č. 19 Model Přemyslovského paláce v Arcidiécézním muzeu v Olomouci.

Pozůstatky Přemyslovského paláce Obrázek č. 20 Obrázek č. 21 Obrázek č. 22 Neorománský vstup do Přemyslovského (Zdíkova paláce) Rajský dvůr se studnou Sdružená okna

Úkol: Jaká historická událost se váže k místu Přemyslovského paláce v Olomouci, na kterou upozorňuje pamětní deska?

Řešení: Roku 1306 byl v Olomouci na místě Přemyslovského paláce úkladně zavražděn český král Václav III. při tažení do Polska, aby obhájil polskou korunu. Tím vymírá rod Přemyslovců po meči.

Odkazy: Použité zdroje: internet Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek č. 1 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valvb%C3%A5ge.png > Obrázek č. 2 MAŇAS, Michal. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romansky_sloh.jpg > Obrázek č. 3 URBAN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vezelay_chapiteau_clo%C3%AEtre2.jpg> Obrázek č. 4 KRYSSVALV. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kryssvalv.png > Obrázek č. 5 HOLLÄNDER, Mathias. Wikimedia Commons [online]. [cit.1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quertonne.jpg > Obrázek č. 6 < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A1k_f%C5%91kapu2.jpg >

Obrázek č. 7 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1. 11. 2012] Obrázek č. 7 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vy%C5%A1ehrad-rotunda.jpg > Obrázek č. 8 PRAZAK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tismice_- _pr%C5%AF%C4%8Del%C3%AD_rom%C3%A1nsk%C3%A9_baziliky.jpg> ŠERÝCH. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tismice_CZ_basilica_interior.jpg > Obrázek č. 9 FISICARO, Paolo. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pisa_san_Sisto.JPG > Obrázek č. 10 GOLDI64. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maria_Laach_de04.jpg > Obrázek č. 11 TEACH46. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Durham_Cathedral_from_the_south.jpg >

Obrázek č. 12 Bhoeble. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1. 11. 2012] Obrázek č. 12 Bhoeble. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Durham_Cathedral._Nave_by_James_Valentin_c.1890.jpg > Obrázek č. 13 CANAAN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ripoll02.jpg > Obrázek č. 14 BLANULAK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RotundaRip.jpg > Obrázek č. 15 KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cheb_hrad_4.jpg > Obrázek č. 16 ACOMA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mandorla.jpg > Obrázek č. 17 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kodex_vy%C5%A1ehradsk%C3%BD1.jpg >

Obrázek č. 18 PRAZAK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1. 11. 2012] Obrázek č. 18 PRAZAK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1bo%C5%99%C3%AD_nad_Labem_- _rom%C3%A1nsk%C3%BD_port%C3%A1l.jpg > Obrázek č. 19 JENISTA, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdikuv_palac6.JPG > Obrázek č. 20 < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdikuv_Palac_vstup.JPG > Obrázek č. 21 JENISTA, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdikuv_palac5.JPG > Obrázek č. 22 < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdikuv_palac8.JPG >