Historie polovodičových součástek I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Absolventská práce Základy elektroniky Autor: Jan Fučík Třída: 9.B Školní rok: 2010/2011 ZSZNCK©2011.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá vysvětlením polovodič Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci pochopí princip.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 20.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Přechod PN Základy polovodičů Přechod PN.
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Historie polovodičových součástek I. Historie objevu a využití polovodičů začala v 19. století, kdy byly objeveny dva nejvýznamnější polovodičové prvky – křemík (1824) a germanium (1886). K praktickému využití polovodičů však došlo až ve 2. polovině minulého století. 1906 – Americký vynálezce Lee de Forest zkonstruoval elektronku se třemi elektrodami – triodu. Elektronky „nastartovaly“ ve 20. letech minulého století bouřlivý rozvoj elektroniky. Od 50. let byly elektronky nahrazovány tranzistory a integrovanými obvody. 30. léta – Zdokonalila se technologie výroby čistých polovodičů a polovodičů typu P a N. 1940 – Americký fyzik Russell Ohl objevil usměrňovací schopnost rozhraní přechodu P - N. Začaly se vyrábět první polovodičové diody, které za války přispěly např. ke zdokonalení vojenských radarů.

Historie polovodičových součástek II. 1947 – V prosinci tohoto roku sestavili američtí vědci J. Bardeen, W. Brattain a W. Shockley první germaniový hrotový tranzistor. 50. léta – Začala hromadná výroba tranzistorů, na trhu se objevují první tranzistorová rádia. Nejpoužívanějším polovodičem se stal křemík. 1958 – Americký konstruktér Jack Kilby sestavil první integrovaný obvod. Dochází k miniaturizaci elektronických přístrojů. 1971 – Firma firma Intel uvedla na trh první mikroprocesor. Dnešní mikroprocesory jsou hlavním prvkem všech současných počítačů. 1981 – Americká firma IBM uvedla na trh první tzv. osobní počítač PC 5150, populární „písíčko“ (zkratka slov Personal Computer)

Polovodiče a fyzika I. Vodiče – obsahují velké množství volných elektrických nábojů (elektronů, iontů), vedou elektrický proud. Typickými vodiči jsou kovy. Nevodiče (izolanty) – bez volných nábojů, proto proud nevedou. Výbornými izolanty jsou např. plasty nebo sklo. Polovodiče – za určitých podmínek chovají jako izolanty, ale při změně těchto podmínek se mohou chovat jako vodiče. Nejvýznamnějšími polovodiči jsou křemík a germánium. Z chemických prvků se dnes používá především křemík Si. V krystalové mřížce čistého křemíku jsou atomy uspořádány tak, že každý atom je prostřednictvím valenčních elektronů vázán se čtyřmi sousedními atomy.

Polovodiče a fyzika II. Vlastní polovodiče V jejich krystalové mřížce nejsou žádné „cizí“ atomy (příměsi, nečistoty). Elektrické vlastnosti vlastních polovodičů silně závisí na teplotě, případně osvětlení. Nízká teplota a tma: všechny vazby jsou nasycené, chybí volné náboje a polovodič má vlastnosti izolantu. Zahřátí nebo osvětlení: uvolňují se záporné elektrony a kladné „díry“ . Čím vyšší je teplota, tím víc vznikne volných elektronů a „děr“ a tím menší je odpor polovodiče. Využití vlastních polovodičů: fotorezistor – jeho odpor závisí na osvětlení (čidla k měření osvětlení, zabezpečovací zařízení, čidla k automatickému otevírání dveří…) termistor – jeho odpor závisí na teplotě (čidla k měření teploty, termostat, hlásiče požáru…)

Polovodiče a fyzika III. Nevlastní (příměsové) polovodiče Mají krystalovou mřížku „znečištěnou“ nepatrným množstvím příměsí. Vhodným výběrem příměsi vznikne polovodič typu N (negativní), nebo typu P (pozitivní). Polovodič typu N: u pětimocných (pětivazných) atomů příměsi vytvoří 4 valenční elektrony vazbu s atomy křemíku. „Přebytečné“ páté elektrony se snadno uvolní a způsobí elektronovou vodivost. Polovodič typu P: u trojmocných (trojvazných) atomů příměsi vytvoří 3 valenční elektrony vazbu s atomy křemíku. Na místě čtvrté vazby chybí elektron a vznikne zde kladná „díra“. Nadbytek „děr“ způsobí děrovou vodivost. Ke změně vodivosti křemíku stačí i nepatrné množství příměsi – jestliže na 100 milionů atomů křemíku připadne jediný atom příměsi, vodivost křemíku se zvýší tisíckrát!