28. Elektrický proud v polovodičích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Vedení elektrického proudu v polovodičích
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
ELEKTRONIKA Název školy
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNOLOGIE TECHNICKY VYUŽÍVANÉ JEVY V POLOVODIČÍCH.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
28. Elektrický proud v polovodičích
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

28. Elektrický proud v polovodičích

Polovodiče Polovodič – pevná látka, jejíž elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Změna vnějších podmínek – dodání energie tepelné nebo světelné Změna vnitřních podmínek – příměs jiného prvku v polovodiči. Polovodiči jsou prvky: křemík (Si), germanium (Ge), selen (Se) sloučeniny: arsenid galia (GaAs), sulfid olovnatý (PbS),aj. Většina polovodičů = krystalické látky, ale existují i polovodiče amorfní Nositelé elektrického proudu v polovodičích jsou volné elektrony a díry

Měrný elektrický odpor polovodičů Polovodiče se od kovů liší především větším měrným elektrickým odporem ρ v intervalu: Závislost měrného elektrického odporu na teplotě: t r kov polovodič

Termistory Teplotně závislý rezistor, který je zhotovený ze směsi oxidů (např. aj.) Termistor je polovodičová součástka, která se používá jako teplotně citlivá součástka.. Jeho odpor klesá s teplotou, přičemž změna odporu s teplotou je daleko rychlejší než u kovů Využití: Měření teploty Měření teploty na dálku Kompenzace odporu žhavícího vodiče v elektronkách Převodník z teploty na napětí

Fotorezistor Fotorezistor - polovodičová součástka, jejíž odpor závisí na osvětlení. Světlo (fotony) dodává energii elektronům ve valenčním pásu, které tak mohou překonat zakázaný pás a stát se volnými. Využití 1. Měření osvětlení - expozimetr (ve fotografických přístrojích) 2. Ovládání přístrojů - fotobuňka - otvírání dveří, zapínání zařízení... 3. Zabezpečovací zařízení - světelná závora - proti krádeži, bezpečnostní pojistka pro vypínání přístrojů, ... 4. Detekce neviditelného infračerveného záření 5. Převodník ze světla na elektrické napětí.

Vlastní a příměsové polovodiče Vlastní polovodiče Vodivost způsobuje generace elektronů a děr (jsou vždy v páru) Využití vlastní vodivosti - termistory a fotorezistory Příměsové (nevlastní) polovodiče Volné elektrony, resp. kladné díry lze do polovodiče dostat také pomocí příměsí. Elektronová vodivost (Typu N) Děrová vodivost (Typu P)

Polovodič typu N Do krystalu prvku IV. skupiny je přidána příměs prvku z V. skupiny (např. fosfor P), jeho pátý valenční elektron je slabě vázaný v mřížce,je volný (může vést el. proud). Vodivost je způsobena elektrony → vodivost typu N (záporné– negativní) Si Si Si Si Si P Si Si Si Si Si Si

Polovodič typu P Do krystalu prvku IV. skupiny je přidána příměs prvku z III. skupiny (např. bor B), jedna vazba je volná – kladná díra. Do díry se mohou dostat volné elektrony, na jejich místě vznikne díra…(polovodič může vést elektrický proud). Vodivost způsobena dírami → vodivost typu P (kladné – pozitivní) Si Si Si Si Si B Si Si Si Si Si Si

Diodový jev a jeho technické využití Dioda je polovodičový prvek se dvěma elektrodami, jehož úkolem v elektrickém obvodu je propouštět elektrický proud jen jedním směrem. Led diody Zenerova dioda

Polovodičová dioda Dioda – polovodičový prvek se dvěma elektrodami N Dioda – polovodičový prvek se dvěma elektrodami úkolem v elektrickém obvodu je propouštět elektrický proud jen jedním směrem. Obsahuje přechod PN Přechod PN – rozhraní polovodiče typu P a typu N. V místě styku obou polovodičů dojde k difúzi děr z polovodiče typu P do N a elektronů z polovodiče typu N do P (tzv. hradlová vrstva). V oblasti přechodu nejsou žádné volné elektricky nabité částice a přechod má velký el. odpor.

Polovodič s přechodem PN v obvodu stejnosměrného proudu 1. Bez zdroje napětí: V oblasti styku polovodičů se část z oblasti N dostane do P a část "děr" z oblasti P přejde do N. Rekombinace volných s "děrami„ - kolem přechodu PN se vytvoří nevodivá oblast bez volných nábojů (šedá barva) 2. Závěrný směr: Připojením záporného pólu k polovodiči P a kladného pólu k polovodiči N vzdalují se působením el. sil volné náboje od přechodu PN. Oblast bez volných nábojů se rozšíří a odpor vzroste – el. proud přechodem PN neprochází. Nevodivé oblasti bez volných nábojů = hradlová vrstva. 3. Propustný směr: Změnou polarity zdroje, přecházejí působením elektrických sil volné přes přechod PN ke kladnému pólu a "díry" jsou přitahovány k zápornému pólu. Výsledkem je zúžení hradlové vrstvy a zmenšení jejího odporu. Takto zapojeným přechodem PN proud prochází. 1. 2. 3.

Tranzistorový jev a jeho technické využití Tranzistor – polovodičová součástka se třemi elektrodami - emitorem E, bází B a kolektorem C. Malá změna proudu v obvodu báze vyvolá velkou změnu proudu v obvodu kolektoru. Tranzistor se vyrábí ve dvou modifikacích: NPN (E – polovodič typu N; B - vrstva polovodiče P; C – polovodič N) PNP (E - polovodič typu P; B - vrstva polovodiče N; C - polovodič P E B C E B C

Polovodičová technika Analogová Usměrňovač Operační zesilovač Rádio Televize Číslicová Počítač Řídící jednotky strojů a automobilů

Integrované obvody Integrovaný obvod (IO) – moderní elektronická součástka,vznikla spojením (integrací) mnoha jednoduchých el. součástek, které společně tvoří elektrický obvod vykonávající složitější funkci. V křemíkové destičce malého rozměru, tzv. čipu, je vytvořen celý funkční elektronický systém, který obsahuje mnoho tranzistorů, diod, rezistorů a dalších součástek. Analogové - zpracování spojitých (analogových) signálů (signály, které se s časem mění – zvukový, teplota) Číslicové - signál tvořen sledem impulsů napětí, které se mění skokem mezi logickou nulou a logickou jedničkou. Signál se zpracovává logickými operacemi, v nichž proměnná veličina nabývá jen dvou hodnot. K nejdokonalejším integrovaným obvodům číslicové techniky patří MIKROPROCESOR = integrovaný obvod, jehož logické operace lze programovat