Rozlišování látek podle vlastností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokročilé výpočty s hmotnostním zlomkem
Advertisements

Chlorid sodný - NaCl Systematický název Ostatní názvy
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyselost a zásaditost, indikátory
Fyzika 2. stupeň VY_52_INOVACE_01_12 Hustota látky
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
CHEMIE ROZTOKY.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Svět kolem nás.
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Hmotnostní zlomek složky směsi
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_32_INOVACE_03_ VÝPOČET HUSTOTY
Jak vznikají soli.
Kyselost a zásaditost roztoků
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Acidobazické indikátory
Neutralizace.
PaedDr. Ivana Töpferová
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Svět kolem nás. Tělesa a látky Všechny předměty, které kolem sebe pozorujeme, jsou fyzikální tělesa (stůl, židle, tabule, počítač, dům, automobil, Země,
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 TEMA: Chemie 8-Jak zkoumáme.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Roztoky.
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
Fyzika hrou-opakování II.
Fyzika hrou-opakování I.
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Fyzika hrou-opakování I.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Rozlišování látek podle vlastností

A/ Vlastnosti, které zjistíme svými smysly

Úkol 1: Které vlastnosti skalice modré zjistíte zrakem a čichem? Vyberte z těchto možností: rozpustnost, vůně, skupenství, hustota, barva, teplota tání, vzhled, teplota varu, kyselost, zásaditost, rozpustnost

Řešení úkolu 1 zrak: barva, skupenství, vzhled čich: vůně (zápach) chuť, hmat: v laboratoři chemické látky neochutnáváme a nebereme do rukou!

B/ Vlastnosti,které zjistíme měřením nebo jednoduchými pokusy

Úkol 2: zjištění hustoty Na základě znalostí učiva fyziky napište: a/ značku hustoty b/ jednotku hustoty c/ vzorec pro výpočet hustoty

Řešení úkolu 2 a/ ρ b/ g/cm3 nebo kg/m3 c/ ρ = m/V

Zapište hmotnost tělesa v gramech Úkol 3: Zjistěte hustotu tělesa a určete z tabulek, z čeho je vyrobeno: Zapište hmotnost tělesa v gramech

Zapište objem tělesa v cm3

Řešení úkolu 3 m = 82g, V = 10,5cm3, ρ = ? ρ = m/V ρ = 82g /10,5cm3 Těleso je vyrobeno z oceli.

Kyselost a zásaditost - přečtěte si následující text V chemii rozlišujeme látky kyselé, neutrální a zásadité. I chemik začátečník pozná látku kyselou nebo zásaditou pomocí indikátorů. Nejznámějšími jsou fenolftalein a lakmus. Jsou to látky, které vlivem kyselosti nebo zásaditosti mění svou barvu. K důkazu zásaditých roztoků (hydroxidů) používáme bezbarvý fenolftalein, který se v nich barví červenofialově. Kyseliny zase dokážeme modrofialovým roztokem lakmusu, jenž v nich zčervená.

Zbarvení lakmusu v kyselině

Zbarvení fenolftaleinu v hydroxidu

Úkol 4: Který roztok obsahuje kyselinu a který hydroxid?

Řešení úkolu 4 A/ Kyselina B/ Hydroxid

Pozorně přečtěte text K rozlišení několika látek obvykle nestačí uvést jen jednu vlastnost, protože mohou mít některé vlastnosti stejné nebo podobné (barva, skupenství). Voda, ethanol (líh), aceton jsou bezbarvé kapalné látky, které zrakem nerozlišíme. Liší se však teplotou tání a varu. Zjišťování vlastností látek a jejich přeměn je jeden z hlavních úkolů chemie.

Úkol 5: Doplňte údaje podle tabulek: Látka tt (0C) tv (0C) Voda 0,0 100,0 Ethanol (líh) -114,2 78,3 Aceton -95,0 56,5

Řešení úkolu 5 tt (0C) tv (0C) Voda 0,0 100,0 Ethanol (líh) -114,2 Látka tt (0C) tv (0C) Voda 0,0 100,0 Ethanol (líh) -114,2 78,3 Aceton -95,0 56,5

Rozpustnost - pozorně si přečtěte text Rozpustnost látky nám udává, kolik g látky je rozpuštěno při určité teplotě ve 100g rozpouštědla. Nejběžnějším rozpouštědlem je voda. V nenasyceném roztoku se může při určité teplotě rozpustit ještě další množství látky. V nasyceném roztoku se již další množství látky nerozpustí. Nejméně rozpuštěné látky obsahuje roztok zředěný, nejvíce roztok nasycený (koncentrovaný).

Úkol 6: podle tabulek doplňte chybějící údaje Látka 00C 200C 1000C Sůl kuchyňská 35,6 36,0 39,8 Cukr (sacharosa) 179,0 204,0 487,0 Skalice modrá 24,3 36,6 205,3

Řešení úkolu 6 Látka 00C 200C 1000C Sůl kuchyňská 35,6 36,0 39,8 Cukr (sacharosa) 179,0 204,0 487,0 Skalice modrá 24,3 36,6 205,3

Úkol 7: Podle tabulky odpovězte na otázky: 1. Která látka má největší rozpustnost? 2. U které látky rozpustnost nejvýrazněji závisí na teplotě? 3. Kolik g skalice modré je rozpuštěno v 200g vody při t = 1000C?

Řešení úkolu 7 1. cukr 2. cukr 3. 410,6g

Odkazy na tabulky jsou v učebnici Chemie pro 8. ročník základní školy, vydalo SPN, akciová společnost, Praha 1998 nebo jsou uvedeny v jakýchkoliv chemických tabulkách. Veškerá použitá fotodokumentace je použita z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor prezentace