Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Projektové poradenství Lukáš PROCHÁZKA Technologické centrum AV ČR.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Služby sítě Enterprise Europe Network Ing. Eva Hrubešová Centrum pro regionální rozvoj ČR European Commission Enterprise and Industry.
European Commission Enterprise and Industry Podniková inkubace a Enterprise Europe Network v ČR INOVACE 2009 Praha,
Bezplatné poradenství pro podnikatele | 19. březen 2009 | Bezplatné poradenství pro podnikatele Markéta Pekaríková.
Enterprise Europe Network (EEN) – podpora podniků (i podnikatelů) na dosah ruky PhDr. Marie Pavlů, CSc.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce v inovacích a výzkumu 17. prosince 2012.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Enterprise Europe Network Česká republika Modul B - Inovace a transfer technologií – možnosti přínosu pro energetický sektor Ing. Ondřej Šimek Technické.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Transfer znalostí a síť pro inovace 17. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE 2010.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Enterprise Europe Network a projekt Czech Local Visibility Events - Společně pro úspěch vašeho podnikání
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Enterprise Europe Network Česká republika Modul B - Inovace a transfer technologií – možnosti přínosu pro energetický sektor Ing. Ondřej Šimek Informační.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Služby pro podporu podnikání – síť Enterprise Europe Network Andrea.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová

Malé a střední podnikání Malé a střední podniky v ČR:  Definice malého a středního podniku: - max. 250 zaměstnanců - obrat do 50 mil. € nebo aktiva do 45 mil.€ - nezávislá organizace (ne dceřiná společnost či pobočka)  Výrazně převažující prvek podnikatelského sektoru  významný faktor sociálního rozvoje a ekonomiky - 35% podílu na HDP a vývozu - 50% podílu na tržbách a přidané hodnotě  významná úloha pro pracovní příležitosti - 60 % podílu na celkové zaměstnanosti s tendencí růstu - 80 % podílu na celkové zaměstnanosti ve službách, obchodě a stavebnictví  nejvíce MSP v odvětví zpracovatelského průmyslu, obchodu a služeb

Počet MSP, tržby, přidaná hodnota Zdroj: MPO/ČSÚ

Podpora MSP z EU Přímá podpora:  prostřednictvím finančních zdrojů, např.Strukturální fondy, bankovní produkty, atd.;  podpora přístupu k soukromému kapitálu; Nepřímá podpora:  Posilování poradenské a konzultační infrastruktury, poskytování kvalifikovaných služeb a relevantních informací Projekt Rámcového programu EU pro konkurenceschopnost a inovace :  celoevropská integrovaná síť podnikatelských služeb zaměřených na zvyšování konkurenceschopnosti a inovativnosti malých a středních firem a jejich účasti v Rámcových programech EU;  využití zkušeností a znalostí organizací hostících EIC, IRC a kontaktních organizací pro Rámcové programy EU pro VaV;  evropská sít složená z národních sítí na úrovni NUTS I vzniklých na základě projektů podaných ve výzvě Rámcového programu EU pro konkurenceschopnost a inovace;

Evropská síť podnikatelských služeb Celoevropská síť služeb pro podporu inovačního podnikání: Enterprise Europe Network Zahrnuje:  85 konsorcií na úrovni NUTS 1  ve 44 zemích – členské státy EU, asociované země a tzv. třetí země;  550 hostitelských organizací;  4000 profesionálních pracovníků; Vytváří:  Potenciál pro předávání zkušeností a informací  Prostředí pro trvalé zvyšování znalostí pracovníků - účastníků sítě  Přímé napojení na Evropskou komisi a ostatní instituce EU Poslání:  Poskytování služeb a informací pro podnikatele z jednoho místa  Vzájemné propojení a spolupráce všech konsorciálních partnerů – účastníků sítě  Spolupráce s podnikateli, znalost jejich potřeb a problémů, operativní přizpůsobení potřebám podnikatelů  Zpětná vazba z podnikatelského prostředí Evropské komisi

Metodika sítě Aktivity sítě jsou rozděleny do 3 hlavních linií: A. S lužby pro zvýšení konkurenceschopnosti podniků: informace o trhu, financích, legislativě, spolupráci, mezinárodních vazbách a službách; vyhledávání obchodní spolupráce; zpětná vazba: podnikatel – EK; B. I novace, transfer technologií a znalostí: informace o inovačních aktivitách, výzkumných výsledcích, nových technologiích, relevantní legislativě, podpůrných programech; zprostředkování technologické spolupráce, partnerství; C. P odpora účasti MSP v rámcových programech EU pro výzkum: informace o výzvách; pomoc při identifikaci témat a vyhledávání partnerů; projektové poradenství; informace v oblasti ochrany duševního vlastnictví;

Plán a způsob práce Úkoly a služby:  soustavné zajišťování informovanosti o síti, jejích úkolech a zúčastněných institucích;  Organizace konferencí, seminářů, kulatých stolů - v regionech i celostátně;  pořádání technologické burzy a vzájemných setkání podnikatelů;  elektronické i tištěné bulletiny, odborné publikace;  koordinační a vzdělávací akce v rámci sítě;  telefonické a elektronické vyřizování dotazů a informací;  poradenství a konzultace  podpora technologické a obchodní spolupráce  asistence při marketingových akcích, veletrzích, technologických burzách, organizovaných setkáních;  informace a asistence k projektům ve výzvách Rámcového programu EU pro VaV a Rámcového programu EU pro konkurenceschopnost a inovace, Strukturálních fondů, ostatních dotačních programů EU pro podporu podnikání;

Enterprise Europe Network v ČR V ČR bylo ustaveno konsorcium 11 institucí s dlouholetými zkušenostmi v síti EIC, IRC a v poradenství k Rámcovým programům EU pro VaV 1. Technologické centrum AV ČR – koordinátor 2. Centrum pro regionální rozvoj ČR 3. BIC Plzeň 4. Jihomoravské inovační centrum Brno 5. BIC Ostrava 6. Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje 7. Agentura regionálního rozvoje Liberec 8. Regionální hospodářská komora Brno 9. Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje 10. Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje 11. Výzkumný ústav textilních strojů Liberec Asociovaní partneři projektu  CzechInvest  Hospodářská komora ČR  Asociace inovačního podnikání ČR  Asociace regionálních rozvojových agentur ČR

Moravskoslezsko A: KHK MSK B: BIC Ostrava C: BIC Ostrava/KHK MSK Jihovýchod B: JIC Brno/TC AV A: RHK Brno/CRR C: JIC Brno/TCAV Střední Morava B: JIC Brno/BIC Ostrava A: RHK Brno C: BIC Ostrava/JIC Brno Praha a Střední Čechy B: TC AV A: EIC Praha C: TC AV Jihozápad B: BIC Plzeň A: BIC Plzeň C: BIC Plzeň Severovýchod A: ARR Liberec/RRA PK B: VUTS Liberec C: VUTS Liberec Severozápad A: RRA UK B: TC AV C: TC AV Regionální pokrytí

Spolupráce s klastry  Poradenství: - legislativní otázky, - informace o trhu ČR i EU, - financování rozvoje firem, - mezinárodní obchodní spolupráce, - k projektům v programech EU pro podporu podnikání;  Technologická spolupráce: - informace o technologiích, - evropská on-line databáze nabídek a poptávek technologií, - evropská on-line databáze služeb a výrobků;  Asistence: - při veletrzích a prezentačních akcích, - při technologických burzách, - při obchodních organizovaných setkáních, - při zajištění expertů/řečníků pro organizované akce klastru;

Informace o síti Enterprise Europe Network – ČR / Enterprise Europe Network - EU Výkonná agentura pro konkurenceschopnost a inovace (EACI) Generální ředitelství pro podniky a průmysl

Děkuji za pozornost Ing. Daniela Váchová Technologické centrum AV ČR