Vytvoření řadiče Windows Serveru 2008 28.3.20151 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Úloha na konfiguraci routeru
Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Microsoft SQL server Databázový systém. Úvod  aktuální verze na trhu je MS SQL  verze: plná komerční - Enterprise Edition pro vyzkoušení volně.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_15 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka E E.
Adresářová služba Active directory
Informatika Internet.
Bezpečnost v sítích Peer– to- Peer
System Builder Windows Server 2008 R2 10: :00 Windows Server 2008 R2 - základní přehled 11: :20 Windows Server 2008 R2 - novinky v oblasti.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Hromadná korespondence, makro
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Identifikátor materiálu: III/2-10/14 Test Internet Základy práce s počítačem 1 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace,
Serverové systémy Windows
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Oprávnění uživatelů ke složkám Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontrola otevřených portů
Sítě – řešení problému.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základy uživatelských a skupinových účtů
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Seminář
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
1 Seminář 10 1 DNS (Domain Name System) Aplikační protokol Používá UDP i TCP Naslouchá na portu 53 hierarchický systém doménových jmen Pracuje způsobem.
Překlad jmen, instalace AD
© Aastra Integrovaný DHCP server. © Aastra DHCP server DHCP server je určen pro distribuci IP adres a konfiguračních parametrů pro telefony.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
Operační systémy - úvod
Management počítačové sítě
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
DNS (Domain Name System)
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
DNS (Domain Name System)
Kofigurace & napájení Windows
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

úkoly 1.Připravit doménu na místním PC a nainstalovat řadič doményPřipravit doménu na místním PC a nainstalovat řadič domény 2.Nakonfigurovat DNSNakonfigurovat DNS 3.Nakonfigurovat DHCP

Počáteční konfigurace řadiče domény 1.Přiřadit serveru IP adresu, musí být pevná, ne DHCP!!! Server pracuje lokálně,nevidí do jiné sítě => není potřeba brána Na serveru poběží mimo jiné služba DNS, adresa DNS bude shodná s adresou serveru 2.Přiřadit serveru jméno 3.Přidat roli Řadič domény

Počáteční konfigurace řadiče domény IP adresa Jméno PC Přidání rolí

Úvod do DNS Doména Windows Serveru používá stejný systém pro překlad IP adres na jména počítačů jako funguje v Internetu – systém DNS (Domain Name System) Bez DNS se počítače v doméně Windows Serveru nevidí, pracují pomalu… Před povýšením serveru na řadič domény si připravíme DNS Server, který je součástí Windows Serveru 2003 – Zadat pevnou IP adresu – Zadat doménová jména

Organizace DNS Hlavním úkolem DNS je evidovat jména počítačů a jejich IP adresy Základem DNS Serveru jsou dvě zóny: – Zóna dopředného vyhledávání – která slouží k překladu názvů na adresy IP – Zóna Zpětného vyhledávání - která slouží k překladu adres IP na názvy V každé zóně najdeme záznamy DNS, v nichž jsou uloženy základní informace, nutné pro překlad adres: – Záznam o prostředku SOA (Start of Autority) je vždy první v každé standardní zóně. Jsou zde uloženy informace o serveru DNS a základní informace o dané zóně. Vytváří se automaticky – Záznam o prostředku názvového serveru (NS) definuje autoritativní servery pro zónu DNS. Autoritativní server je schopen s jistotou odpovídat na všechny dotazy týkající se názvů v dané zóně – Hostitel (A) – Přiřazuje názvu počítače adresu IP počítače. – Alias (CNAME) – pro jeden počítač může být k dispozici více jmen (aliasů), přiřazení dalších jmen počítači můžeme provést v tomto záznamu. – Služba Mail Exchanger (MX) – definujeme počítač, který zpracovává elektronickou poštu – Ukazatel (PTR) – je opakem záznamu A – přiřazuje IP adrese jméno počítače, nachází se ve Zpětné zóně Při běžné práci v doméně, budeme pracovat především se záznamy typu A a PTR. Při běžné práci v doméně, budeme pracovat především se záznamy typu A a PTR.

Ukázka DNS serveru ve Windows Serveru

Vytváření zón Vytvoření zpětné zóny – Pravá klávesa myši na Zóny zpětného vyhledávání / Nová zóna, zde se spustí průvodce – Pokud máme pouze jeden DNS server, stačí potvrdit předvolené možnosti – Pouze je nutné zadat adresu sítě, k níž se zpětná zóna vytváří

Vytvoření záznamu PTR ve zpětné zóně Pravá klávesa myši v obrazovce zpětné zóny / Nový záznam PTR Zapsat IP adresu počítače k němuž záznam vytváříme Přiřadíme ji jméno počítače

Forwarding DNS server má prostřednictvím záznamů A a PTR přehled o vlastní místní doméně Pokud chceme informace o jménech a IP adresách internetových PC musí se náš DNS server na ně zeptat Musíme mu zadat informaci o serveru, kam se má s dotazy na neznámé DNS záznamy obracet – forwarding Klepneme na jméno serveru v konzole DNS serveru pravou klávesou myši a přejdeme na záložku Servery pro předávání

Testování DNS - základní Je možné 2 způsoby: – Klepneme na jméno serveru v konzole DNS serveru pravou klávesou myši / Vlastnosti záložka Sledování, zaškrtnout okénka, tlačítko test

Testování DNS - nslookup – Klepneme na jméno serveru v konzole DNS serveru pravou klávesou myši / Spustit nástroj nslookup. V konzole zadat dotazy na IP adresy a jména v doméně a internetu

Cvičení 1.Změňte IP adresu serveru na Upravte také konfiguraci DHCP serveru 1.Rozsah adres bude až Vyloučíte adresy až Brána bude Zajistíte, aby zařízení s MAC adresou vždy dostalo IP adresu Zkontrolujte zda je stanice v doméně 4.Zkontrolujte, zda se opravily všechny záznamy v DNS serveru

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Jaroslav Horák: Počítačové sítě pro začínající správce