Ústava ČR Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Veřejná moc a veřejná správa
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Rozdělení motorových vozidel
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika Demokratický stát.
Ústava ČR a politická soutěž
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
TEST 17. POLITOLOGIE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Ústava ČR Pavel Šuranský.
DHM – degresivní odpisy
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Nejvyšší kontrolní úřad
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Příklad na zpracování účetních dokladů
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Ústava
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Ústava ČR Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Mgr. Iva Vlčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-ON/3-2/15 Název DUM Ústava ČR Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Občanská nauka Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce. Seznamuje se základní problematikou týkající se Ústavy ČR a jejího členění. Uvádí žáky do obecné problematiky práva. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Ústava, preambule, právní předpis, právní řád, ústavní zákon, dělba státní moci, parlament, senát, rigidní ústava, flexibilní ústava, nepsaná ústava Datum 8. 2. 2013

Ústava ČR Náplň učiva Právní řád Historie vzniku Typy ústav Struktura Ústavy ČR

Co rozumíme pod pojmem právní řád? Soubor právních předpisů ve státě Závazný charakter pro všechny Má stupňovité uspořádání, složitý, nepřehledný, obsáhlý Charakteristické jsou časté změny Ústava ústavní zákony jsou rozvedeny v zákonech a zákonných opatřeních Ústava tedy tvoří vrchol právního řádu. Je nejvyšším zákonem České republiky, má nejvyšší právní sílu. Spolu s ústavními zákony tvoří základní pramen ústavního práva.

Historie vzniku Snahy o prosazení právní normy s nejvyšší právní silou ve státě - ústava Historie vzniku Ústavy je spojena s pojmem konstitucionalismus V 19. stol. vznikají konstituční monarchie Vysvětli pojem konstituční monarchie Moc panovníka je omezena ústavou. I. ústava v habsburské monarchii – Dubnová ústava (Ústavní listina rakouského císařství) pochází z 25.04.1848 Nynější Ústava České republiky nabyla účinnosti 1.ledna 1993 . Byla symbolicky vyhlášena jako první právní předpis samostatného českého státu. Ústava zakotvuje jen nejdůležitější základy společenského a státního zřízení.

Typy ústav Rigidní ústava změna ústavy je obtížnější než u jiných právních norem. Nejčastěji je pro odsouhlasení její změny potřeba větší množství hlasů členů zákonodárného sboru – 3/5 hlasů v obou komorách – parlament + senát – kvalifikované kvórum Flexibilní ústava Její změna je možná prostým přijetím zákona. Nepsaná ústava Je vytvářena jinými formami práva – precedenty, historické dokumenty – typickým příkladem je Velká Británie.

Struktura Ústavy ČR Preambule 8 hlav Hlava 1 - Základní ustanovení Hlava 2 – Moc zákonodárná Hlava 3 – Moc výkonná Hlava 4 – Moc soudní Hlava 5 – Nejvyšší kontrolní úřad Hlava 6 – Česká národní banka Hlava 7 – Územní samospráva Hlava 8 – Přechodná a závěrečná ustanovení

Preambule Po přečtení následujícího textu preambule Ústavy ČR stručně shrňte její obsah „My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky. „[1]

Základní ustanovení V této části je zmiňována charakteristika České republiky a zásady demokratického státu. Vysvětli následující obsah. Svrchovaný, samostatný a demokraticky založený stát hlásící se k právům a svobodám člověka. Nedotknutelnost lidské důstojnosti a svobody všech občanů v právním státě jsou základním principem ústavy. Občan může činit to, co není zákonem zakázáno. Občan nesmí být nucen činit to, co mu zákon neukládá. Území republiky a jeho hranice mohou být měněny pouze ústavními zákony. Hlavním městem ČR je Praha. Základní ustanovení pojednávají také o státních symbolech naší republiky. Zdrojem veškeré státní moci je lid. Tuto moc uplatňuje prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Existuje varianta přímé moci – referendum.

Státní symboly České republiky Obr. 3 Státní barvy Obr. 4 Státní vlajka Obr. 1 Velký státní znak Obr. 2 Malý státní znak Obr. 7 Státní hymna Obr. 5 Vlajka prezidenta republiky Obr. 6 Státní pečeť

Hlava 2 – Moc zákonodárná Zákonodárná moc náleží parlamentu Parlament Poslanecká sněmovna Senát 200 poslanců volených 81 senátorů volených systémem poměrného většinovým systémem zastoupení na 4 roky na dobu 6 let

Hlava 3 – Moc výkonná Moc výkonná je označována jako exekutiva. Orgány výkonné moci tvoří: Prezident republiky Vláda Ministerstva a jiné správní úřady

Hlava 4 – Moc soudní Soudní moc je v naší republice vykonávána nezávislými soudy. Soustava soudů Ústavní soud okresní soudy Soustava obecných soudů krajské soudy Nejvyšší soud vrchní soudy Nejvyšší správní soud

Hlava 5 – Nejvyšší kontrolní úřad Nejvyšší kontrolní úřad vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a státními finančními prostředky. Odpovědnost NKÚ: kontrola plnění státního rozpočtu kontrola vydávání a umořování státních cenných papírů kontrola zadávání státních zakázek dohled nad souladem kontrolovaných činností s právními předpisy V čele stojí prezident a viceprezident, kteří jsou jmenování prezidentem.

Hlava 6 – Česká národní banka Hlavní povinnosti tzv. centrální banky: regulace množství a oběhu peněz v ekonomice, zajištění ekonomické rovnováhy mezi úsporami a poskytovanými úvěry, tisk bankovek a ražba mincí = je bankou emisní (monopol), vydávání a stahování peněz z oběhu, určuje kurz domácí měny ve vztahu k ostatním měnám, provádí bankovní dohled nad obchodními bankami atd.

Hlava 7 – Územní samospráva Jedinými subjekty územní samosprávy jsou obce a kraje. Obec – základní územní samosprávný celek. Kraj – vyšší územní samosprávný celek. Vytvořit nebo zrušit územně samosprávný celek lze pouze ústavním zákonem. Obce i kraje jsou samostatně spravovány zastupitelstvem. Územní samosprávné celky mohou mít vlastní majetek, se kterým hospodaří podle vlastního rozpočtu. Kolik krajů je v České republice? Pokus se jednotlivé kraje vyjmenovat.

Kraje – vyšší územní samosprávné ceky Obr. 8

Hlava 8 – Přechodná a závěrečná ustanovení Články v této části upravují otázku prvních voleb do Senátu, přeměnu České národní rady na Poslaneckou sněmovnu, zrušení vojenských soudů, soustavu předpisů označovanou souhrnně jako „ústavní pořádek“

Kontrolní otázky Jakou úlohu sehrává ústava v systému právního řádu? Jaké typy ústav znáš? Ze kterého roku pochází současná Ústava České republiky? Z čeho se skládá Ústava České republiky? Jaký je obsah preambule Ústavy ČR? Vyjmenuj státní symboly ČR. Popiš soustavu soudů v ČR. Kdo vykonává moc výkonnou? Kdo vykonává moc zákonodárnou? Jaká je úloha NKÚ? Popiš základní úkoly ČNB. Vysvětli pojem samosprávný územní celek.

Seznam obrázků: Obr. 1: Jiří Louda, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 2: Jiří Louda, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 3: Ragimiri, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 4: special commission, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 5: anonym, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 6 :Czech official, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 7 : F. Škroup, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symboly_%C4%8CR Obr. 8 : Ulamm, [vid. 21.10. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

Seznam použité literatury: [1], Zlámal, J. a kol., „Právo“, Nakladatelství Computer Media, s.r.o., Kralice na Hané 2011. ISBN 978-80-7402-090-2 [2] Tomancová, J. a kol., „Základy práva nejen pro školy“, Nakladatelství Albert, Boskovice 2007. ISBN 80-7326-110-3