GUARANA Petr Šamánek Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Mazání valivých ložisek
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Tropický deštný les.
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
KOFEIN.
Vytvořili nej borci z devítky…
Byliny a dřeviny – rozdělení, stavba
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Fytogel «Slaviton» vylepšená receptura:
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
Tropický deštný les Petra Schwarzbachová 2012.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
Rostliny.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
..a co jste o nich nevěděli
Jméno: Tomáš dvořák Skupina: 12 Vyučující: Ing.Tomáš Pospíšil.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Celer
Plísně a jejich jedy v potravinách
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Herbář 7.třída.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_168.
Krytosemenné rostliny
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Úvod Konopí seté/indické (Cannabis sativa/indica)
VÝROBA ŠPERKŮ ( ) Vedoucí projektu: Kristina Ibiševičová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Městec Králové
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Zelinářské zahrady.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Doplňky stravy – na hubnutí
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

GUARANA Petr Šamánek Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

Co je guarana Paulonie nápojná (Paullinia cupana)Paulonie nápojná (Paullinia cupana) Dřevnatá liána z povodí AmazonkyDřevnatá liána z povodí Amazonky Guaranové plantáže v BrazíliiGuaranové plantáže v Brazílii Bílý symetrický květBílý symetrický květ Tmavohnědé/černé kulovité semeno zapouzdřené v sytě červeném dužnatém obaluTmavohnědé/černé kulovité semeno zapouzdřené v sytě červeném dužnatém obalu Dorůstá až 12 mDorůstá až 12 m

Převzato z:

Převzato z:

Guarana- „velký strom lesa“ Využívána jsou semenaVyužívána jsou semena Od nepaměti využívána jako posvátná rostlina, poskytující sílu, vytrvalost a bdělost ducha.Od nepaměti využívána jako posvátná rostlina, poskytující sílu, vytrvalost a bdělost ducha. guara-na = velký strom lesaguara-na = velký strom lesa Tradiční užívání guarany především v BrazíliiTradiční užívání guarany především v Brazílii

Účinky Celkové stimulačníCelkové stimulační Redukuje chuť k jídluRedukuje chuť k jídlu Snižuje bolestSnižuje bolest Tlumí průjmyTlumí průjmy Antibakteriální (E.coli, Salmonelly)Antibakteriální (E.coli, Salmonelly) Snižuje krevní srážlivostSnižuje krevní srážlivost Pomáhá potlačit kocovinuPomáhá potlačit kocovinu Působí proti aterosklerózePůsobí proti ateroskleróze Rozšíření cévního a mízního systémuRozšíření cévního a mízního systému AntipyretikumAntipyretikum Podporuje paměťPodporuje paměť

Co obsahují guaranová semena Kofein 4-8 %Kofein 4-8 % Theofylin asi 0,25%Theofylin asi 0,25% Theobromin asi 0,125%Theobromin asi 0,125% Katechinové třísloviny 8,5-12 %Katechinové třísloviny 8,5-12 % Saponiny asi 0,6%Saponiny asi 0,6% Éterický olej guaranin 3-5%Éterický olej guaranin 3-5% Vláknina asi 49%Vláknina asi 49%

Způsoby užití Základem je různě upravené drcené semeno - prášek/pasta/roubíkyZákladem je různě upravené drcené semeno - prášek/pasta/roubíky OrálněOrálně Častá součást energetických nápojůČastá součást energetických nápojů Výjimečně prý i dávný způsob kouřenímVýjimečně prý i dávný způsob kouřením Účinek s maximem po 1 hod. a pomalým ústupem asi po 8 hod.Účinek s maximem po 1 hod. a pomalým ústupem asi po 8 hod.

Převzato z:

Děkuji za pozornost paulinie-napojna Bromová M. et al. Zdravotní rizika energetických nápojů. Prevence úrazů, otrav a násilí 2010; 4(2):