VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Umění starověku – předřecké civilizace
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Starověká Kréta 6. ročník.
III/2 XV A
Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
VY _12_INOVACE_D HISTORICKÉ PRAMENY – 6. ROČNÍK. Autor: Mgr
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Kultura starověkého Řecka
Starověká Kréta a Mykény
Starověké Řecko.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KRÉTSKÉ OBRÁZKY objektivem Jaroslava LIMBURSKÉHO + HUDBA.
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Zánik starověkých civilizací
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Starověké Řecko 6. ročník.
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Počátek řeckých civilizací.
Dějepis Starověk – Chetité, Fénicie, Palestina, Mykény a Kréta Pavel Šupka
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Kréta.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Starověké civilizace,
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu.
Křížovka. Křížovka Řešení Kréta a první Řekové (doba bronzová)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Theseus Anna Mičánková.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DOBÝVÁNÍ TRÓJI Hra Pravidla Citace
Starověké Řecko - úvod Mínojská Kréta.
Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Starověká Kréta.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

VY _12_INOVACE_D. 6. 36 STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6 VY _12_INOVACE_D.6.36 STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 15. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Starověk Téma: Starověká Kréta , minojská civilizace Metodické pokyny: Prezentace slouží jako názorná ukázka pro výuku nového učiva

STAROVĚKÁ KRÉTA MIMOJSKÁ CIVILIZACE

Král Minos – podle něho se nazývá minojská civilizace KRÁL Minos pozval do země dva řecké učence DAIDALA A IKARA.

Daidalos měl za úkol vybudovat ve městě Knóssos LABYRINT – bludiště.

PALÁC V KNÓSSOS dokonalý vodovodní systém, teplá voda v koupelnách, splachovací záchody a kanalizace.

MINOTAURUS – bestie s lidským tělem a býčí hlavou

Legenda o Mínotaurovi Podle legendy manželku krétského krále Mínoa Pásifaé svedl bílý býk. Jí se pak narodil Mínotaurus, netvor s lidským tělem a býčí hlavou. Král si nechal od samotného Daidala postavit Labyrint do kterého pak syna uvěznil. Tak ho i schoval před zraky svých poddaných. Po válce mezi Krétou a Athénami byla na ně uvalena povinnost odvádět Krétě lidskou oběť - sedm dívek a sedm chlapců pro Mínotaura. Syn athénského krále Aigea Théseus se vypravil s oběťmi lodí na Krétu odhodlán zabít netvora. Krétský král ho celkem vlídně přijal, popřál mu štěstí, avšak upozornil ho, že možná Mínotaura zabije, ale sotva se dostane z labyrintu ven. S pomocí bohyně Afrodíté padla Théseovi do oka královská dcera Ariadna a i ona se zamilovala do něj. Tak se stalo, že v předvečer boje dala Théseovi kouzelný meč a přidala klubko niti, které za sebou bude rozmotávat a tak najde zpáteční cestu. Ráno byly oběti odvedeny k labyrintu aThéseus Mínotaura zabil. Dostal se šťastně ven, všemi vítán. Zapomněl ze své lodi stáhnou černé plachty a král Aigeus se žalem vrhl do moře.

Po přečtení legendy odpověz na následující otázky: Kdo vybudoval labyrint? ____________________ Odkud pocházel Theseus?___________________ Co to znamená „Ariadnina niť“. ______________ Jak se jmenovala matka Minotaura? __________ Proč se Aigeus vrhl do moře? ________________ Jak velkou oběť platili Athéňané pro Minotaura? _______________________________________ Proč byl Minotaur obluda? __________________

ŘEŠENÍ Kdo vybudoval labyrint? Daidalos Odkud pocházel Theseus? Z Athén. Co to znamená „Ariadnina niť“. Pomoc v složité situaci Jak se jmenovala matka Minotaura? Pásifaé Proč se Aigeus vrhl do moře? Žalem, protože uviděl černé plachty a myslel si, že jeho syn je mrtev. Jak velkou oběť platili Athéňané pro Minotaura? Sedm dívek a sedm chlapců. Proč byl Minotaur obluda? Protože byl synem býka.

POSVÁTNÝ BÝK Býk měl v krétské kultuře důležitou rituální roli. Mladí lidé se stávali dospělými tím, že absolvovali tzv. tanec s býky. Jednalo se pravděpodobně o "akrobatické cvičení", při kterém museli před býky uskakovat (dokonce museli býky přeskočit saltem).

POUŽITÉ MATERIÁLY: http://sokrates. blog