Staré řecké báje, tak trochu jinak

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Afrodita Venuše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
BÁJE A POVĚSTI HVĚZDNÉ OBLOHY
ŘEŠENÍ UMÍSTĚNO ZA UKÁZKAMI (snímek 12)
Mytologie Autor: Romana Nováková
ANTICKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nejstarší formy náboženství
STAROVĚKÉ ŘECKO.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Starověké Athény Dějepis
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Maxim Pedret Rád si čtu,kreslím a baví mě počítačové hry Začít kvíz
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Starověké Řecko.
Gaia.
Digitální učební materiál VY_32_INOVACE_CJL_1061
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Nejstarší kulturní oblast světa Marie Polanská, HKS - Duchovní kultura Evropy.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahSeznámení.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.
Transkript prezentace:

Staré řecké báje, tak trochu jinak Připravila Bc. Jarmila Havelková

Obsah besedy: Obecné seznámení s řeckou mytologií Představení nejznámějších bohů a polobohů Bájné bytosti a nestvůry Rituály a zvyky Závěr

Řecká mytologie obecně řecká mytologie = věda studující mýty, jejich vznik a šíření nejprve se předávala ústní formou, nyní tvoří součást starořeckého náboženství Řekové uznávali více bohů najednou = polyteismus řečtí bohové byli výjimeční dělení božstev

ZEUS otcem mu byl mocný Kronos – svrhnul ho vláda nad nebem a zemí Olymp zajímavosti o Diovi (1.pád – ZEUS)

HÉRA Diova manželka ochránkyně manželství, posvátnosti a neporušitelnosti manželských svazků děti HÉRY a DIA atributy této bohyně

HÁDES bůh podsvětí bratr Dia Říše mrtvých Styx, Acheron, Kokytos, Pyriflegheton hrdina Orfeus

POSEIDON bůh moří symbol – trojzubec bratr Dia manželka Amfitrita

ATHÉNA dcera Diova bohyně moudrosti a vítězné války ochránkyně statečnosti, práva, spravedlnosti a umění zajímavost o narození Athény

ÁRES bohem zuřivé války, válečného běsnění a krvavých bojů objevoval se s velkým štítem, pancířem a svým kouzelným mečem synové Deimos a Fobos bitvy s Athénou

AFRODITÉ řecká bohyně lásky pověst o jejím zrození souvislost s Paridem a Trojskou válkou

Ostatní bohové Apollon Artemis Hermes Héfaistos Dionýsos Erós … a mnoho dalších

Bájní tvorové a nestvůry Chiméra - dcera stohlavého obra Týfóna a Echidny, napůl ženy, napůl hada zpředu podoba lva, vprostředku divoké kozy a zezadu draka Žila v rokli sopky, střežila vchod do podsvětí

Bájní tvorové a nestvůry Echo – upovídaná nymfa Zeus ji dal práci Měla bavit jeho manželku, zatímco on vyhledával jiné ženy Héra na to přišla a svázala Echo jazyk tak, že mohla opakovat jen poslední vyslovená slova

Bájní tvorové a nestvůry Danae – překrásná princezna měla velmi krutého otce zavíral ji pod zámek Zeus v podobě zlatého deště syn Perseus

Bájní tvorové a nestvůry Pandora – bohatá hospodyňka, která ráda řečnila bohužel velmi zvědavá Zeus ji poslal na Zem jako ženu jistému muži, kterému také předal skříňku s tím, že ji nesmí nikdy otevřít Pandora neodolala a otevřela ji Poslední naděje

Náboženské obřady a rituály Velké náboženské obřady – konaly se mimo řecké chrámy, obětování zvířat božstvu. zvířata často zdobena květy a rohy měla pozlacené část zvířete dána jako dar a část určena k jídlu ačkoliv se jednalo o dary božstvu, těm se dostávalo spíše zbytků – chutnější maso jedli lidé řekové často obětovali dary bohyni Deméter – bohyni plodnosti, aby jim dala bohatou úrodu.

Náboženské obřady a rituály Zábava bohatých Řeků – bavili se doma a pořádali zábavy. často se zde objevovali tanečnice někdy přinesli Řekové kolo s meči po obvodu a tanečnice musela „metat“ salta skrz. tanečnice chránila bohyně Athéna častou zábavou bylo luštění hádanek, kdo neuhádl – vypil pohár vína se solí

Náboženské obřady a rituály Mrtvý člověk – se musel připravit na cestu do podsvětí, než byl pohřben do země. Byl oblečen do běžného oděvu a do úst mu byla vložena mince pro převozníka. Mrtvé tělo dostalo i kousek koláče pro strážce brány do podsvětí – trojhlavého psa Kerbera. Od vdovy se čekalo, že bude naříkat, tlouci se do hlavy a trhat si vlasy zármutkem nad smrtí manžela.

Závěr V řecké mytologii vystupuje ještě celá řada zajímavých bytostí, bohů či nestvůr. Podobně jako jiné kultury, má i ta řecká dodnes patrné vlivy nejen na architektuře, ale také ve folkóru či dodržovaných zvycích. Řecká mytologie je úzce spjata s římskou, kdy božstva mají pouze o něco odlišná jména než ty řecká.

Použité zdroje 1.      DEARY, Terry. Řecké báje. Ivana Mičínová; Michael Tickner. 1. vyd. Praha : Egmont ČR, 2006. 189 s. Děsivé dějiny. ISBN 80-252-0319-0. 2.      PETIŠKA , Eduard. Staré řecké báje a pověsti. Zdeněk Sklenář. Praha : Albatros, 1996. 234 s. ISBN 80-00-00143-8. 3.      AUGUSTA, Pavel, HONZÁK , František. Dějiny starověkého Řecka a Říma. Ilustrovala Dagmar Ježková. 1. vyd. Praha : Práce, 1994. 107 s. ISBN 80-208-0314-9. 4.      WALES, Jimmy, SANGER, Larry. Wikipedia.com [online]. 2001 , 28.7.2008 [cit. 2008-07-28]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie>.

Použité fotografie ü tc.usf.edu/clipart/1400/1447/zeus_1_lg.gif ü      bp3.blogger.com/.../vY4aEqDlt2I/s400/hera.gif ü    https://hades.uhk.cz/hades.gif ü    www.mlahanas.de ü     hvezdy.astro.cz ü     www.literatura.hu ü     commons.wikimedia.org ü     www.osel.cz - www.abm-enterprises.net - www.liverpoolmuseums.org.uk

Připravila Bc. Jarmila Havelková Děkuji za pozornost Připravila Bc. Jarmila Havelková