Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASIE.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU
Demografické charakteristiky kontinentu
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Jižní Asie a indie.
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
vytvořený v projektu OP VK
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Etnické a náboženské složení jižní Asie
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng Poloha - rozloha - reliéf
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
JIŽNÍ ASIE zaujímá celý poloostrov Přední Indie patří sem:
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
JIŽNÍ ASIE.
Indie.
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
Mimoevropské regiony – Jižní Asie – Indie
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Identifikátor materiálu: EU
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jižní Asie.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Přírodní podmínky Asie
INDIE.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Obyvatelstvo a sídla.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Asie největší světadíl Himálaj Bajkal.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
ANOTACE Materiál je určen k získání znalostí o jižní Asii a následně k procvičení a upevnění získaných poznatků. V úvodní výkladové části se žáci seznámí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_JIŽNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
INDIE (Indická republika)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JIŽNÍ ASIE AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_16_Z7_Skála
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10 Světadíly
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
Jižní Asie 4,5 mil. km2 - státy Bangladéš, Bhútán, Indie, Maledivy,
VY_32_INOVACE_142_Státy jižní Asie
Pákistán (Islamabád) Zaostalé zemědělství Zm. pl. Islám Karáčí Indus
Transkript prezentace:

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Cílová skupina: 2. ročník (sexta) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion jižní Asie Datum vytvoření: 6.12.2012 Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.04

VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu jižní Asie s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto územím a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní přírodní pojmy jižní Asie: Pamír Arabské moře Bengálský záliv Cejlon Indus Brahmaputra Maledivy Ganga Lakadivy Himálaj Indoganžská nížina Hindúkuš Přední Indie Západní Ghát Východní Ghát Dekanská plošina Mapa 1

2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy: VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy: Maledivy Indie Pákistán Srí Lanka Bhútán Nepál Bangladéš Afgánistán Mapa 1

Oblast kolonizována Velkou Británií (Východoindická společnost). VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 3) Podtrhni ty charakteristiky, které odpovídají pravdivé historii makroregionu jižní Asie: První kontakty s Evropou se uskutečnily za Alexandra Makedonského (4. st.p ř .n.l.). Od 3. tisíciletí př. n. l. je region osídlován mongoloidním obyvatelstvem. Již od 2 tisíciletí př. n. l. je Indie osídlena indoevropským obyvatelstvem. V 5. století př. n.l. se začal šířit buddhismus, který byl ve středověku vytlačen hinduismem. Od 6. stol. n. l. se prosazuje hinduismus, který je však vytlačen islámem. Oblast je kolonizována Španěly a Francouzi, kteří vytváří Západoasijskou společnost. Oblast kolonizována Velkou Británií (Východoindická společnost). Samostatnost Indie je datována rokem 1947, stejně tak jako samostatnost Pákistánu. Samostatnost Indie je datována do roku 1957, stejně tak jako samostatnost Pákistánu. Symbolem boje za indickou nezávislost se stal Maháthmá Gándhí.

4) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 4) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Indický subkontinent vznikl tektonickým odtržením od Austrálie / Afriky a podsouváním pod Euroasijskou desku. Většina povrchu poloostrova Přední Indie / Zadní Indie a přilehlého okolí má nížinatý / hornatý charakter. Sever / jih subkontinentu je lemován velehorami s Indogánžskou / Brahmaputskou nížinou. V Himálaji / v Himalájích na hranici Indie a Bhútánu / Nepálu a Číny, leží nejvyšší vrchol na Zemi, který se jmenuje K2 / Mount Everest / Sagarmatha / Čomolongma. Jedna z největších delt světa, je delta Gangy a Brahmaputry / Brahmaputry a Indu / Gangy a Indu a ústí do Arabského moře / Bengálského zálivu. Vnitrozemí pak od vlivu oceánu ochraňuje pohoří Karákorám a Hindúkuš / Západní a východní Ghát. Ostrovní stát Maledivy je tektonického / korálového původu.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Do obrázku lokalizuj pojmy a verbalizuj příčiny vzniku monzunů a urči, který monzun je letní a který zimní. anticyklóna cyklóna studený kontinent teplý kontinent cyklóna teplé moře anticyklóna chladné moře letní monzun přináší srážky zimní monzun vysušuje pevninu Obr.1 Cyklóna = oblast nízkého tlaku vzduchu Anticyklóna = oblast vysokého tlaku vzduchu Vítr fouká vždy z oblasti vysokého do nízkého tlaku vzduchu

VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 5) Obyvatelstvo jižní Asie. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Indický subkontinent je pestrou mozaikou národů, jazyků a náboženství. Indie je státem s druhým největším počtem obyvatel na světě (1. místo má Čína). Přesto se o ní mluví jako zemi, která ještě během první poloviny 21. století Čínu počtem obyvatel předskočí. Dominantním náboženstvím je hinduismus s tradičním kastovním systémem. Druhé nejpočetnější náboženství je islám. Buddhismus byl zatlačen na sever regionu a na ostrov Cejlon. Výrazným prvkem je prudká urbanizace, která s sebou přináší mnoho sociálních problémů. Indický venkov a velkoměsta jsou příkladem největších kontrastních rozdílů na světě. Svůj pracovní text přečti třídě!

6) Opakování: Nehodící tvrzení o jižní Asii přeškrtni: VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 6) Opakování: Nehodící tvrzení o jižní Asii přeškrtni: 1. Jižní Asie patří mezi nejlidnatější oblasti na Zemi. 2. Většina Indů jsou hinduisté, v Pákistánu a Bangladéši převládá islám. 3. Indie byla portugalskou kolonií. 4. Indové patří do europoidní rasy. 5. Indické obyvatelstvo tvoří jeden národ. 6. Romové jsou původem z Indie. 7. V Indii jsou úředními jazyky hindština a angličtina. 8. Indie je nejbohatší stát v regionu. 9. Bangladéš je každoročně sužován záplavami z monzunových dešťů. 10. Indický subkontinent se podsouvá pod Asii a tvoří tak komplex velehor na severu regionu.

7) Urči podle nápovědy stát v jižní Asii: VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 7) Urči podle nápovědy stát v jižní Asii: Kašmír, islám, Čhokori Maháthmá Gándhí; 1,2 mld. obyvatel; Kalkata Pákistán Indie Mount Everest, Káthmándú, šerpa Tenzing Norgay Bengálština, monzunové záplavy, Brahmaputra Nepál Bangladéš

UBÁKL ÁBÁMLSÁDI MÚHNÁTÁKD RÍKÁČA KHÁDA VONÉ LIDÍL VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 8) Která města makroregionu jižní Asie jsou ukryta v přesmyčkách? Lokalizuj je do konkrétních států! UBÁKL ÁBÁMLSÁDI MÚHNÁTÁKD RÍKÁČA KHÁDA VONÉ LIDÍL KÁBUL (AFGÁNISTÁN) ISLAMABÁD (PÁKISTÁN) KÁTHMÁNDÚ (NEPÁL) KARÁČÍ (PÁKISTÁN) DHÁKÁ (BANGLADÉŠ) NOVÉ DILLÍ (INDIE)

Protože kráva je pro hinduisty posvátné zvíře a nesmí se zabíjet. VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 9) Odpověz na otázky: Protože zde má výsadní postavení hinduismus, které podobně jako ostatní náboženství hlásá požehnání pro rodiny s větším počtem dětí. Protože kráva je pro hinduisty posvátné zvíře a nesmí se zabíjet. Projekt OSN (FAO) naučit rozvojové státy hospodaření v místních podmínkách a udělat je tak potravinově soběstačnými. V Indii se tento projekt podařil. Politicky a nábožensky znesvářené místo na hranicích mezi Pákistánem a Indií. Nejvyšší božstvo v hinduismu.

Rozšiřující pojmy k zapamatování: VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Rozšiřující pojmy k zapamatování: Západní Bengálsko – území na východě Indie Brahmáni – nejvyšší kasta hinduismu Šúdrové – nejnižší kasta hinduistického náboženství Sikhové – separatistický národ usilující o vytvoření samostatného státu Chálistán na hraničním území mezi Pákistánem a Indií Drávidové – 5000 let stará civilizace v údolí řeky Indu, vynikající zemědělci ovládající metalurgii Tamilové a Sinhálci – dva znepřátelené národy žijící na Srí Lance. Tamilové jsou hinduisté a Sinhálci buddhisté. Obě skupiny se snaží o nadvládu nad ostrovem Cejlon.

Použitá literatura: Mapa 1: VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Použitá literatura: Mapa 1: http://picsbox.biz/key/blank%20asia%20map%20with%20mountains Obr. 1: http://www.gamepark.cz/monzun_655056.htm