Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní Asie 4,5 mil. km2 - státy Bangladéš, Bhútán, Indie, Maledivy,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní Asie 4,5 mil. km2 - státy Bangladéš, Bhútán, Indie, Maledivy,"— Transkript prezentace:

1 Jižní Asie 4,5 mil. km2 - státy Bangladéš, Bhútán, Indie, Maledivy,
Nepál, Pákistán, Srí Lanka

2 Oblasti Jižní Asie se zabírá poloostrov Přední Indie s přilehlými ostrovy, Indoganžskou nížinu a horské pásmo Himálaj. Zahrnuje území od afghánsko-pákistánských hranic po východní hranice Indické republiky. Na severu je oddělena od Číny Himalájemi a jižní hranice tvoří pobřeží Indického oceánu. K Jižní Asii náleží ostrovní státy Srí Lanka a Maledivy.

3 Pojmenuj označené státy Jižní Asie.
1 2 3 4 7 5 6

4 Najdi v mapě jižní Asie názvy měst označených kroužkem, zapiš a zapamatuj.
7 2 12 11 5 8 9 4 6 1 1. Bombaj, 2. Nai Dillí, 3. Čennai (Madrás), 4. Kolkata (Kalkata), 5. Váránasí, 6. Nágpur, 7. Islámábád, 8. Karáčí, 9. Dháka, 10. Kolamba, 11. Thimbhu, 12. Káthmándú 3 10

5

6 palácTádž Mahal Indie Jde o svazový stát (federaci) s demokratickým, parlamentním zřízením (někdy je označována jako „největší demokracie světa“). Je členem Commonwealthu, má jaderné zbraně a disponuje vlastním kosmickým programem; její ekonomika vykazuje po Číně největší růst na světě. Je považována za regionální mocnost a jednu z potenciálních supervelmocí.

7 Povrch Povrch Jižní Asie je pestrý. Na severu v horském pásu jsou Himaláje, kde se nachází největší vrchol světa Mount Everest (Ságarmátha). Jižně najdeme povodí Indu, Gangy a Brahmaputry a ty tvoří Indoganžskou nížinu, která dělí Himaláje na severu od Dékánské plošiny na jihu. Střední a jižní část Přední Indie tvoří velice stará Dekanská plošina a po stranách se vyvyšují Západní a Východní Ghát. Nejvýznamnějšími řekami jsou Indus, Ganga a Brahmaputra. Ganga + Brahmaputra vytvářejí v Bengálském zálivu největší deltu na Zemi.

8 Doplň tabulku států Jižní Asie
Vývozní produkty 1 2 3 4 5 6 7

9 Jutovníky jsou tropické byliny s vláknitým stonkem vysokým 2 až 4 metry. Je to tzv. přadná rostlina, která má ve stonku svazky textilně využitelných vláken již za 120 dnů od vyklíčení. Jde o nejlevnější přízi. Z objemu celosvětové produkce rostlinných vláken jsou jutová hned na 2. místě za bavlněnými. Pro produkční oblasti, většinou monokulturně založené, má odbyt jutových vláken, polotovarů i výrobků vysoký socioekonomický význam. Jutová tkanina v plátnové vazbě Máčení juty v Bangladéši Sušení máčené juty

10 Jutovník je rostlinou poskytují od pradávna výživu širokým masám obyvatel. Za vlády faraonů byl jednou z hlavních potravin. V arabských zemích jsou mladé listy využívány hlavně pro přípravu zeleninových salátů a jako přílohy k dušenému i mletému skopovému a kuřecímu masu i pro přípravu zeleninových polévek. Kromě Egypta, kde je to téměř národní jídlo, se často konzumuje na celém Blízkém východě, v Indii, Japonsku, Číně a Severní Africe. Semena jutovníku se používají jako koření a ze sušených listů se vaří čaj. Sklizeň rostlin jutovníku

11 Sloni byli zkroceni lidmi
Sloni byli zkroceni lidmi. Díky jejich schopnosti pracovat podle příkazu jsou obzvláště užiteční pro přenášení těžkých věcí. Lidé je využívali hlavně pro přenášení dřeva v pralese. Kromě práce byli využíváni také ve válkách, při obřadech a jako dopravní prostředek. Lovci je využívali pro pohyb po rozličném terénu, představovali lepší prostředek k lovu. První záznamy o domestikaci slonů indických pocházejí z harappské kultury. Sloni se v průběhu historie stali obléhacím prostředkem, byli osedláni ve válkách a stali se z nich pracovníci. V Kérale byli využíváni při průvodech, kde byli ozdobeni slavnostním výstrojem.

12 V kterých státech leží Thar?
Poušť Thar

13 monzun Podnebí Severní část Jižní Asie se nachází vlivem výškové stupňovitosti v subarktickém vysokohorském podnebí. V Jižní Asii převládá monzunové proudění, v zimním období (listopad – květen) je období sucha a v letním období (červen – říjen) je období dešťů. Čerápundží je nejdeštivější místo na světě, mm srážek ročně. Velké plochy v Jižní Asii zabírají savany a monzunové lesy. V západní části jsou polopouštní a pouštní oblasti (Thar).

14 A. I. Kdo to byl? II. S kterou zemí regionu je spjat? III. Čím hlavně proslul? IV. Připrav stručnou prezentaci o této osobnosti. Osobnost A =? (2. října ) -Prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu satjágraha, založeného na jogínském principu ahimsá (nenásilnost), který nakonec dovedl …....k vyhlášení nezávislosti 15. srpna Formálně mu byl udělen titul „Otec národa“ a 2. říjen, den jeho narozenin, je každoročně vzpomínán .Organizace spojených národů přijala rezoluci, která prohlašuje 2. říjen za „Světový den nenásilí“. Zemřel násilnou smrtí s modlitbou na rtech, ve věku 79 let. Za jeho rakví kráčel milionový průvod a jeho popel byl vhozen do soutoku u řeky G…….. Mnoho zástupců států z celého světa přijelo vzdát hold malému velkému muži…

15 B. I. Kdo to byl? II. S kterou zemí regionu je spjat? III. Čím hlavně proslul? IV. Připrav stručnou prezentaci o této osobnosti. Osobnost B =? 1917 –1984) Byla dvakrát ministerskou předsedkyní. Poprvé od roku 1966 do 1977 a podruhé od roku 1980 až do roku 1984, kdy byla zavražděna.

16 Néhrú a Mahátma Gándhí v roce 1946
Džaváharlál Néhrú ( ) byl významný indický politik, jeden z hlavních přdstavitelů Indického národního kongresu, klíčová postava Indického hnutí za nezávislost a první, dlouholetý ministerský předseda nezávislé Indie.


Stáhnout ppt "Jižní Asie 4,5 mil. km2 - státy Bangladéš, Bhútán, Indie, Maledivy,"

Podobné prezentace


Reklamy Google