KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

POSLEDNÍ VEČEŘE – Leonardo da Vinci
RANÝ STŘEDOVĚK.
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Křesťanství vznik a podstata.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
Křesťanství.
Křesťanství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Světová náboženství.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Raně středověké umění.
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
KŘESŤANSTVÍ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
KŘESŤANSTVÍ.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Syropalestina.
Křesťanská církev v raném středověku
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Počátky křesťanství. Bible.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkých klášterech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Křesťanství B. Trojanová.
Hmotná kultura a každodenní život III
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Křesťanství a středověká Evropa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSTVÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_17
polovina 1. století našeho letopočtu
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Byzantská říše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Význam křesťanství ve středověku
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Transkript prezentace:

KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU

důležité pro dějiny lidstva je i jejich myšlení a cítění křesťanství = víra v jednoho boha zásady správného života popsány v 10 božích přikázání bible = posvátná kniha křesťanů zakladatel křesťanství Ježíš první křesťané pronásledováni 313 – Edikt milánský = povolení (legalizace) křesťanství

Římské katakomby

BIBLE Posvátná kniha křesťanů -sepsána učedníky Ježíše Krista Několik částí: Starý zákon Nový zákon Skutky apoštolů

Ježíš Kristus – rekonstrukce podle Turínského plátna

Ježíš z Nazaretu Narozen roku 4 pnl v Jeruzalémě, zemřel ukřižován na hoře Golgota (Izrael)asi roku 33 nl Matka: židovka Marie Otec: Josef, tesař v Nazaretu Ve 33 letech začal kázat o milosrdenství a lásce mezi lidmi a k Bohu formou podobenství (krátkých příběhů), léčil, , nechal se pokřtít Janem Křtitelem v řece Jordánu Odsouzen za úchylku ve víře Pilátem Pontským (římský místodržící) a židovskou obcí

Jan Křtitel křtí Ježíše v řece Jordán

Krsitův monogram = CHRISTOS

Poslední večeře Páně LEONARDO DA VINCI

Pravoslavná ikona – večeře s učedníky, Jidáš s měšcem 30 stříbrných, za které Ježíše zradil

církev = organizace křesťanství kněží = prostředníci mezi bohem a věřícími řeholníci = lidé věnující se církvi celý život, žili v klášterech (centra vzdělanosti, opisovali se zde knihy) papež = nejvyšší kněz v západní Evropě, v Byzantské říši císař, který řízení církevních záležitostí svěřoval patriarchovi spory mezi západem a Byzantskou říší  1054 se církev rozdělila na Z (katolická církev) a V (pravoslavná církev)

Klášter v Monte Casinu (první klášter)

Apoštol Petr – první římský biskup (42 – 67 n. l.)

Siricius – římský biskup, který začal jako první užívat titul papež (384 – 399)

Současný papež Benedikt XVI.

Františkáni, benediktini, dominikáni, premonstráti

KLÁŠTER Mniši --- OPAT Jeptišky --- ABATYŠE Konvent Křížová chodba Rajská zahrada (dvůr) Refektář (jídelna) Dormitář (cely)

Premonstráti: klášter Strahov

Cisterciáci: klášter Plasy

Co znamenají pojmy Papež Mnich, jeptiška Řeholní řád Klášter Rajská zahrada Milodary Desátek Zpověď Farář Katolická víra, evangelická, pravoslavná (ortodoxní)

Zápis – Křesťanství v raném středověku = sjednocující prvek raně feudálních států Evropy křesťanství = víra v jednoho boha zásady správného života popsány v 10 božích přikázání bible = posvátná kniha křesťanů zakladatel křesťanství Ježíš první křesťané pronásledováni 313 – Edikt milánský = povolení (legalizace) křesťanstVÍ ŘÍMSKÝM CÍSAŘEM kONSTANTINEM JEŽÍŠ NAZARETSKÝ Narozen roku 4 pnl v Jeruzalémě, zemřel ukřižován na hoře Golgota (Izrael)asi roku 33 nl Matka: židovka Marie, Otec: Josef, tesař v Nazaretu Ve 33 letech začal kázat o milosrdenství a lásce mezi lidmi a k Bohu formou podobenství (krátkých příběhů), léčil, , nechal se pokřtít Janem Křtitelem v řece Jordánu Odsouzen za úchylku ve víře Pilátem Pontským (římský místodržící) a židovskou obcí církev = organizace křesťanství kněží = prostředníci mezi bohem a věřícími řeholníci = lidé věnující se církvi celý život, žili v klášterech (centra vzdělanosti, opisovali se zde knihy), MNIŠI (OPAT), JEPTIŠKY (ABATYŠE) papež = nejvyšší kněz v západní Evropě, v Byzantské říši císař, který řízení církevních záležitostí svěřoval patriarchovi spory mezi západem a Byzantskou říší  1054 se církev rozdělila na Z (katolická církev) a V (pravoslavná církev)