Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_06.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
O Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ O Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ O Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Název: Manželky Karla IV.
Pro animaci a změnu snímku klikej!
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE _10.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Dělení se zbytkem 2 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
První pomoc Zhodnocení stavu vědomí
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
Hned si to vyzkoušíme na několika zástupcích hmyzu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Světová náboženství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_15.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Rostliny podle stavby těla
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Identifikátor materiálu: EU –
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Syropalestina.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Stavba těla živočichů Savci
Název: Stavební slohy - procvičování Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_25_HG PŘEDMĚT: JAZYK ČESKÝ ROČNÍK: IX. TÉMA: BIBLE
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: BIBLE Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 7. ročník

Metodický list – anotace: Vytvořeno jako výukový materiál pro 7. ročník Obsahuje výkladový materiál o Bibli, její části, Ďáblova bible, Kralická bible. Obrazový doprovod Otázky + řešení (str. 16 + 17)

Bible Gutenbergova bible http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gutenberg_Bible.jpg

Bible (z řec. τὰ βιβλíα ta biblia knihy, svitky) je soubor knih, které křesťanství a judaismus považuje za posvátné a inspirované Bohem. http://www.kinobox.cz/film/19860-stvoreni-sveta/fotogalerie/plakaty/foto_89191

Bible je označována též jako Písmo svaté (lat Bible je označována též jako Písmo svaté (lat. Scriptura sacra nebo Scriptura sancta) nebo krátce jen Písmo, některé církve jej označují také jako Boží slovo. Lze se také setkat s označením Kniha knih.

První část Bible tvoří Starý zákon, - obsahuje soubor posvátných knih (tanach), který křesťané převzali z judaismu. Tato část spisů je oběma náboženstvím společná. Starý zákon byl původně převážně napsaný v hebrejštině, malá část aramejsky.

Druhá část Bible, Nový zákon, je specificky křesťanská. Zpráva o Ježíši Kristu + starozákonní spisy. Původním jazykem Nového zákona je helénistická řečtina.

Přestože jednotlivé knihy Bible pocházejí z různých historických období, křesťané věří, že Bible předává jisté ucelené poselství.

Dělení na kapitoly pochází od Štěpána Langtona z doby krátce V běžných biblických vydáních je text každé knihy dělen na kapitoly a každá kapitola na verše. Dělení na kapitoly pochází od Štěpána Langtona z doby krátce před rokem 1203. http://www.google.cz/imgres?q=%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n+Langton&num=10&hl=cs&tbm=isch&tbnid=Kakv8RbiYN5xZM:&imgrefurl=http://www.localfoodsurrey.com/restaurants/stephan-langton-country-pub-restaurant-surrey/&docid=wQh_srDnBFoLBM&imgurl=http://www.localfoodsurr

Ďáblova bible (Codex gigas) – 75 kg (v. 92 cm, š Ďáblova bible (Codex gigas) – 75 kg (v. 92 cm, š. půl metru) Největší rukopis světa, odvezen po 30leté válce z Čech do Švédska http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Devil_codex_Gigas.jpg

Vznik: přelom 12. a 13. století, klášter v Podlažicích u Chrudimi, obsahuje: latinský opis celé Bible, latinský opis Kosmovy kroniky, kalendárium, různé traktáty, seznam podlažického bratrstva a dokonce i zaklínadla. 640 stran, použito na 160 oslích kůží, dřevěné desky

Jméno Ďáblova dostala kvůli legendě doprovázející její vznik Jméno Ďáblova dostala kvůli legendě doprovázející její vznik. Za trest ji totiž dostal napsat za jednu noc zlobivý mnich, který o pomoc požádal čerta. Ďábel si pak na oplátku vymínil, aby byl v Bibli zobrazen.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Devil_medium.jpg

První česká Bible, která přejímá dělení na verše, je Bible kralická (16. stol.) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kralice.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bible_Kralicka.JPG

Opakování Ďáblova bible byla vlastnictvím panovníka, který z Prahy učinil středisko kultury. Jak se jmenoval? Součástí je opis Kosmovy kroniky. Porovnej tuto kroniku s druhou nejstarší českou kronikou.

Řešení Rudolf II. Habsburský (1552 - 1612),římský císař, král český, uherský a chorvatský Kosmova kronika – autor Kosmas, poč. 12. stol., psaná latinsky, prózou Dalimilova kronika – autor neznámý, poč. 14. stol., psaná česky, veršem http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Dalimilova_kronika_parizsky_fragment.jpg/320px-Dalimilova_kronika_parizsky_fragment.jpg

Wikipedie.cz Použité zdroje: Obsahuje: prezentaci v Power Pointu Informační materiál: www.wikipedie.cz Obrazový materiál: Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese www.office.microsoft.com)

Snímek č. 3 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bible [online] Snímek č. 3 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bible [online]. c2013 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bible&oldid=9663765 Snímek č. 10 + 13 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Codex gigas [online]. c2012 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Codex_gigas&oldid=9242374> Snímek č. 14 + 15 -Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bible kralická [online]. c2012 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bible_kralick%C3%A1&oldid=9422505 Snímek č. 17 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dalimilova kronika [online]. c2013 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Dalimilova_kronika&oldid=9593117>