ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Arabská říše … vznik a vývoj.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
Kultura a věda arabské říše
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: Arabská.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma (název prezentace)
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
Arabská říše.
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Arabská říše vznik na Arabském poloostrově v 7. století obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)

Islám v 7. století nové náboženství – islám prorok Mohamed učení o jediném bohu – Alláhovi vyznavači – muslimové posvátná kniha – korán

Islám Mekka – posvátné město muslimů - rodiště proroka Mohameda Hlavní povinnosti muslimů: 1) věř jen v Alláha, který je jediným bohem 2) modli se k němu pětkrát denně 3) dávej almužny chudým 4) jeden měsíc v roce se posti 5) alespoň jednou za život vykonej pouť do Mekky Svatyně Kaaba v Mekce

Sjednocení arabských kmenů vliv islámu → sjednocení arabských kmenů vznik jednotné arabské říše – chalífátu největší územní rozmach za chalífy Hárúna ar-Rašída hl. město Bagdád Hárun ar-Rašíd

Arabové na Pyrenejském poloostrově 711 zakládají Arabové svůj stát na Pyrenejském poloostrově centrum Cordoba

Arabské výboje v Evropě Arabové pronikají z Pyrenejského poloostrova do západní Evropy zastaveni Franky bitvou u Poitiers 732 postupně vytlačováni i z Pyrenejského poloostrova v 15. století ho ztratili úplně Bitva u Poitiers

Arabské umění stavby mešit (kostelů) s vysokými štíhlými věžemi – minarety zdobení převážně geometrickými vzory – arabeskami Mešita s minaretem Alahambra

Rozkvět vědy Arabové přejali řeckou vzdělanost a dál ji rozvíjeli velký rozkvět matematiky, fyziky, astronomie, zeměpisu, filozofie vynikající lékaři – islám povoloval pitvu na Pyrenejském poloostrově zakládány veřejné školy a rozsáhlé knihovny seznamují Evropany s novými plodinami: rýže, bavlna, citrusy

Arabská říše (zápis) 1) vznik na Arabském poloostrově v 7. století obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni) 2) v 7. století nové náboženství – islám prorok Mohamed učení o jediném bohu – Alláhovi vyznavači – muslimové posvátná kniha – korán Mekka – posvátné město muslimů - rodiště proroka Mohameda 3) vliv islámu → sjednocení arabských kmenů vznik jednotné arabské říše – chalífátu

4) 711 zakládají Arabové svůj stát na Pyrenejském poloostrově centrum Cordoba 5) stavby mešit (kostelů) s vysokými štíhlými věžemi – minarety 6) velký rozkvět matematiky, fyziky, astronomie, zeměpisu, filozofie, lékařství

Otázky a úkoly 1) Ukažte na mapě Arabský poloostrov a Mekku. Proč je pro Araby Mekka tak významné místo? 2) Jak se nazývá posvátná kniha muslimů? 3) Které město bylo centrem Arabů na Pyrenejském poloostrově? 4) Jakým způsobem Arabové ovlivnili západní Evropu? Náročnější otázka: 5) Pamatujete si některé hlavní povinnosti muslimů? Srovnejte s křesťanským desaterem.

Použité materiály http://www.blazre.estranky.cz/clanky/arabska-rise.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Age_of_Caliphs.png http://www.michalkvarda.cz/fotografie/jordansko-beduin-98.html http://www.freebsd.nfo.sk/ezoterika/sufi.htm http://storiografia.blog.cz/0902/tri-svate-knihy http://cestovani.idnes.cz/muslimove-a-ramadan-zajatci-pustu-obzerstvi-a- komerce-ppp-/igsvet.aspx?c=A061023_150223_igsvet_tom http://wn.com/mekka http://mistr-bucket.sdeluje.cz/5880-rozmach-arabske-rise.html http://en.wikipedia.org/wiki/Harun_al-Rashid http://www.dovolena-plus.cz/spanelsko/ http://kaplan.bigbloger.lidovky.cz/c/90108/Podari-se-i-do-tretice.html http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=5282754&img_type=1 http://wonderfulworldreview.blogspot.com/2011/05/alhambra.html Dějepis, středověk, počátky novověku. Nová škola 2008