TÝM 2010 - 2012. Začátek spolupráce TÝMU V rámci Týdne vzdělávání dospělých 2010 proběhlo setkání u kulatého stolu na téma „Podnikové vzdělávání“ aneb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Další vzdělávání na VOŠ a SPŠ, Jičín, Pod Koželuhy 100
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Upozornění •Prezentace Občanského sdružení ve škole i mimo ni, Hlavatce byla z kapacitních důvodů těchto webových stránek upravena. Oddělením řízení grantů.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt IQ auto = IQ Industry VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENOU ODBORNÝMI.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt IQ AUTO VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENÝM ODBORNÝMI ŠKOLAMI.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
Kampaň „Česko mluví o vzdělávání“ aneb o co nám jde Silvie Pýchová, EDUin , Olomouc.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Hotelnictví a gastronomie zblízka (vzdělávací program se stážemi) Zpracovala: Tvrdoňová Anna Datum: 2013.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Naďa Martincová Úřad práce v Rychnově nad Kněžnou Rychnov nad Kněžnou, Besedy k volbě povolání.
TechIN Propojení studia a praxe. Informace o projektu Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zahájení projektu: Ukončení.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
6. krajské setkání metodiků ELEKTROTECHNIKA V prostorách Střední průmyslové školy elektrotechnické a informačních technologií Brno, Purkyňova.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
„Okna technickým oborům dokořán“
Budoucnost odborného školství
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Setkání kariérových poradců
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Kariérové poradenství a podnikavost
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

TÝM

Začátek spolupráce TÝMU V rámci Týdne vzdělávání dospělých 2010 proběhlo setkání u kulatého stolu na téma „Podnikové vzdělávání“ aneb další možný krok k uplatnitelnosti na trhu práce. Setkání se zúčastnili zástupci zaměstnavatelů, středních škol, výchovných poradců ZŠ a SŠ, pracovníci vzdělávacích zařízení a pracovníci ÚP. Každý popsal svůj podíl na vzdělávání a zdálo se, že všichni dělají co mohou, přesto stále zaměstnavatelé postrádají dobře připravenou pracovní sílu, absolventy v technicky zaměřených pozicích, zvláště pak ve strojírenství. Mnoho témat zůstalo otevřených a tak vznikl nápad vytvořit tým, který by se pokusil cestou malých kroků řešit některý z problémů. Na setkáních probíhala bohatá diskuze, často bouřlivá.

Aktivity Ideální exkurze – prezentace Mgr. Radky Polívkové pro žáky ZŠ Exkurze pedagogů do 6 firem – 75 účastníků (56/19) TVD 2011 beseda „Praxe do škol“, nabídka Škoda Auto a.s. Kvasiny Prezentace konstrukčního software „SOLIDWORKS“ Dotazníkové šetření „Potenciály, překážky a budoucnost spolupráce firem a středních škol“ Dotazník Adaptace vzdělávacích standardů pro technická povolání – pro obor Elektrotechnika, Informační technologie Setkání zástupců SŠ technického zaměření ve f. ŠKODA AUTO a.s. Kvasiny s cílem rozšířit odborné praxe pro studenty

Dotazníkové šetření Jedním z malých kroků bylo mapování vzájemné spolupráce středních škol a zaměstnavatelů, dotazníkové šetření „Potenciály, překážky a budoucnost spolupráce firem a středních škol“ Firma Learning4Life, Česká republika připravila dotazníky - „Potenciály, překážky a budoucnost spolupráce firem a středních škol“

Mgr. Beata Holá

Potenciály, překážky a budoucnost spolupráce firem a středních škol – hledisko firem. Osloveno mailem celkem 216 firem našeho regionu, 135 nad 25 zaměstnanců, 81 firem do 25 zaměstnanců. Zapojilo se 31.

Potenciály, překážky a budoucnost spolupráce firem a středních škol – hledisko škol. Osloveno 82 středních odborných škol a učilišť Královehradeckého kraje. Zapojilo se 16.

1. Jste spokojení s návazností mezi dovednostmi absolventů středních odborných škol a učilišť a středních průmyslových škol a jejich výkonem u vás ve firmě? Hledisko firemHledisko škol

2. Co je příčinou Vaší nespokojenosti? s absolventy SOŠ, SPŠ a SOU s uplatněním Vašich absolventů na trhu práce

3. Udělali jste sami něco aktivního pro navázání spolupráce a změnu v tom, co Vás znepokojuje? Hledisko firem Hledisko škol

4. Co by se mělo udělat, aby vzájemná spolupráce fungovala dobře? Hledisko firem Hledisko škol

5. Co by pro lepší provázání kvalitních absolventů škol s požadavky trhu práce mohly udělat školy a firmy? Hledisko firemHledisko škol

6. Co jste pro lepší provázání kvalitních absolventů škol s Vaší firmou ochoten/ochotna udělat Vy? Firmy Školy

7. Jaká angažovanost firem v odborných školách by podle Vás byla smysluplná? Hledisko firemHledisko škol

8. Jaké zásahy firem v odborných školách by podle Vás byly smysluplné? Hledisko firem

9. S kým byste rádi do budoucna spolupracovali a proč – hledisko firem? VOŠ a SPŠ Rychnov n. Kn., SPŠel.it Dobruška, SPŠ a SOU Nové Město n. M., VOŠ, SOŠ a SOU Kostelec n. Orl., SOU Letohrad. Se všemi technickými školami v regionu. SZŠ, sociálně právní, potravinářské zaměření.

9. S kým byste rádi do budoucna spolupracovali a proč – hledisko škol? Škoda Auto a.s. Kvasiny, Vrchlabí, Argo Hytos Vrchlabí, Ferona, SW, HW, ELE, ASSA ABLOY RK, Federal-Mogul n.Orl., T-Mobile, Vodafone, Direct, banky, pojišťovny, obchodní oddělení firem. Máme zájem o spolupráci s každou firmou v regionu, které jsou ochotny spolupracovat se školou a mají skutečný zájem. Provázanost v uplatnění na trhu práce. Novinky do výuky + vyšší úroveň absolventů + možnost uplatnění absolventů. Máme zájem dodávat firmám žáky „ušité na míru“, které firma potřebuje. Zveme odborníky do praxe (1x měsíčně), chceme pomoc při tvorbě ŠVP, chceme stáže pro naše učitele, exkurze pro žáky. Firmy z oblasti zdravotnictví a pečovatelské péče z důvodu zajištění kvalitní přípravy v odborném výcviku. Uvítám spolupráci s každou firmou a nerad bych některou vyzdvihoval. V každé firmě se něco pozitivního nechá najít. Pokud má být spolupráce smysluplná. Bude to klást na firmy nároky časové i finanční. Obdobně to ale platí i pro školy, protože každý trochu výpadek učitele ve výuce stojí peníze.

10. Uveďte prosím osobní sdělení, které povede ke konstruktivnímu „nakopnutí“ pružné spolupráce mezi školami a firmami v regionu? Informovanost prostřednictvím odkazů na webových stránkách, daňové úlevy pro firmy, které se zapojí a budou aktivně spolupracovat. Je nutné nastavit správné spojení dodavatel (škola) – zákazník (zaměstnavatel) a to tak, aby dodavatel přesně znal, co zákazník požaduje a očekává. Do té doby dodavatel dodává možná i dle svého nejlepší vědomí a svědomí, nicméně nemusí plně odpovídat očekávání zákazníka. Zásadního tohoto problému není na úrovni jednotlivých škol a firem, ale v dlouhodobé „koncepci“ MŠMT. Podle mne je problém již v rozhodování absolventů základních škol, nemohou být všichni jen IT. Je třeba podpořit třeba i finančně nábor studentů technických oborů. Ideálně tak, kteří projdou od vyučení až po vysokou školu. Určitě by nás zajímala zpětná vazba ze škol, jaké jsou vlastně jejich reálné, spíš dlouhodobé potřeby, které by byly přínosem pro vzdělávací proces na SOU a SOŠ a byly zároveň zaměstnavatelem realizovatelné. Exkurze jsou vždy jen jednorázovou akcí, která pomáhá zformovat reálnou představu o dané profesi a je proto nejvhodnějším nástrojem při rozhodování, v jakém oboru se chce žák/žákyně uplatnit. Učte studenty to, co budou potřebovat v praktickém životě, ne to na co jsou knihy.

10. Uveďte prosím osobní sdělení, které povede ke konstruktivnímu „nakopnutí“ pružné spolupráce mezi školami a firmami v regionu? Vytvořit centrální databázi firem, které mají zájem spolupracovat s odbornými školami. Poskytnout firmám motivaci (výhody) při spolupráci se školami. Ukázky výuky pro firmy, možnost firem ověřit si předávání znalostí žákům přímo ve výuce i při praktickém vyučování, popř. ukázky SOČ. Uspořádat skutečně pracovní setkání technických škol a firem My jsme již začali a máme velmi dobré odezvy. Firmy jsou velmi ochotné. Moc jim za dosavadní spolupráci děkujeme. Publikujte v mediích vaši potřebu zaměstnávat technicky vzdělané lidi, uvádějte střední školu se kterou máte dobré zkušenosti. Společné setkání škol a firem v regionu. Ochota něco dělat a finance. Partneři by měli znát skutečně problematiku a nikoliv proklamace.

Výsledky šetření potvrzují, že o spolupráci mají zájem obě strany. Doporučují více vzájemně komunikovat. Zaměřit se na společné projekty, setkávání. Více informovat na webových stránkách. Více exkurzí, praxí, stáží pro žáky i pedagogy. Zaměřit se volbu povolání na ZŠ. Ochota něco dělat.

Závěry, dle našeho názoru nejsou nové, ale je reálné některé návrhy rozpracovat a pokusit je uvést v život. Uvítáme každý nápad.

Spolupráce středních škol a firem Dotazníkové šetření 2012