Nepokoje v sovětském bloku. Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Advertisements

Bouřlivý rok 1848.
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Sovětský svaz.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Problémy poválečného světa
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
Vietnamská válka.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
VY_32_INOVACE_2D.9.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Okupace ČSR Michal Kolář.
VY_32_INOVACE_2D.9.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vývoj v Rusku.
České stavovské povstání
1. světová válka ( ).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Korejská válka.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Východní blok – rok zlomu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Pád komunistických režimů
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Sametová revoluce uč
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_12_INOVACE_KoK_IG_3.E_26
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Vývoj v Číně po 2. světové válce
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Nástup Habsburků na český trůn
Berlínská krize
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Totalita v Československu
Západní Evropa v 16. století
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Ruský stát v 16. století.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. ( ) svrhla svého manžela.
Západní Evropa v 16. století
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
České země za třicetileté války
2/ Situace po Bílé hoře Válka falcká
Československo v 50. letech
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
První fáze dekolonizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Předmět: Mezinárodní vztahy Téma: Polsko v roce 1956 Vypracovala: Kateřina Strnadová Vypracovala: Kateřina Strnadová OV/ZE OV/ZE
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
ČÍNA.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Totalitní vláda komunistické strany
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Od totality k demokracii
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Krize komunistického režimu
Transkript prezentace:

Nepokoje v sovětském bloku

Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské nepokoje roku 1956?

1.Nepokoje v sovětském bloku vyvrcholily roku 1953 povstáním v NDR. 2.Toto povstání bylo po zásahu sovětské armády potlačeno a byla přijata represivní opatření. Sovětské tanky nahánějí hladové demonstranty v Berlíně

Otázky a úkoly 1.Co požadovali dělníci v Poznani? 2.Čeho dosáhli dělníci v Poznani? 3.Kdo získal v Polsku významné postavení?

1.Roku 1956 dochází k liberalizaci v Polsku. 2.V Poznani propukla stávka dělníků za vyšší mzdu, poté došlo k uvolnění cenzury, bylo umožněno soukromé podnikání a významné místo získává katolická církev. 3.Změny trvaly jen do roku Poznaň

Pomník poznaňského povstání

Poznaňské povstání

Otázky a úkoly 1.Kdo byl roku 1978 zvolen papežem a jak se tato volba projevila v Polsku? 2.Kdo stál v čele solidarity?

1.Ovšem roku 1978 byl zvolen papežem Jan Pavel II., což znovu podpořilo demokratické tendence a roku 1980 vypukly v celém Polsku stávky a dělnické demonstrace. 2.Do čela se postavila „ Solidarita“ – nezávislé odborové hnutí v čele s Lechem Walesou. 3.Roku 1981 byl vyhlášen výjimečný stav a Solidarita zakázána. Jan Pavel II.

Lech Walesa

Otázky a úkoly 1.Popiš situaci roku 1956 v Maďarsku. 2.Kdo byl postaven do čela vlády a o co se pokusil? 3.Jak povstání v Maďarsku dopadlo?

1.Roku 1956 propukly nepokoje i v Maďarsku, došlo k demonstracím studentů, do vedení vlády se dostal Imre Nagy. 2.Imre Nagy se pokusil vyhlásit neutralitu Maďarska, ovšem roku 1956 obsadil Maďarsko SSSR a Nagy byl po tajném procesu popraven. Imre Nagy

Maďarské povstání

totalita.cz cs.wikipedia.org/wiki/Poznaňské_povstání cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Poznan_1956.jpg jenda.signaly.cz guweb2.gonzaga.edu ct24.cz