Přehled témat I. Jak jedno TABU ničí tento svět a co s ním má společného matematika II. 4 omyly týkající se peněz a naše nevědomost III. Úrok jako hřích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
Bankovky Bankovka, neboli cenný papír s určitou peněžní částkou je bezúročný platební prostředek, vydávaný centrální bankou.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Ekonomická gramotnost Bankovní hádanka. Předpokládejme, že veškeré bankovní a obchodní transakce v následující hádance proběhnou během jednoho měsíce.
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
Hospodářská politika státu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Peníze a měny.
Bankovní systém a trh peněz
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
Monetární (měnová) politika
Bankovní systém, centrální banka
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0209 Název vzdělávacího materiálu: Úročení vkladů a úvěrů Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednotná měnová politika
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Přehled témat I. Jak jedno TABU ničí tento svět a co s ním má společného matematika II. 4 omyly týkající se peněz a naše nevědomost III. Úrok jako hřích a hnací motor růstu pro růst IV. Dřív nebo později se budeme muset probudit

Viděli už jste někdy růst stromy do nebe?

„Dejte mi moc vydávat a ovládat peníze národa, a potom mi bude jedno, kdo tvoří zákony.“ M.A.Rotschild,bankéř I.1. Peníze a jejich funkce. Ekonomický, sociologický a psychologický aspekt peněz. I.2. Víte opravdu, jak vznikají peníze? I.3. Co s tím má společného matematika ? I.4. Trochu historie nikoho nezabije

„Národní ekonomika je, když se lidé podivují, že nemají žádné peníze“ Kurt Tucholsky Vývoj finančního majetku a zadlužení 1960 – 2000 Německo Podle ©G. Hannicha

Vodnatá hlava s velkými důsledky

Jak vidí tento vývoj matematik Prof. Heiser z CGW Porovnání nárůstu Německo v mld. DM

Růst- násobky ukazatelů NSR

„Proces vytváření peněz je tak jednoduchý,až to rozum nebere“ K.Galbraith, ekonom FIAT MONEY M = 1/r. E multiplikace depozit, aneb jak se stalo, že pouze 3% peněz v oběhu tvoří bankovky a mince a 97% peněz jsou peníze jako dluh M: množství peněz ve formě úvěrů emitovaných komerční bankou r: povinná rezerva nařízená centrální bankou z vkladů u banky ( např. 2%), E. Depozita banky očištěná o rezervu příklad: vklad ,- CZK, povinné rezervy 10%, Emise dalších úvěrových peněz : M= 1/0,1 x 9000 = CZK

4 základní omyly týkající se peněz Prof: M.Kennedy 1.Existuje jenom jeden druh růstu 2. Úrok platíme jenom, když si půjčujeme v bance 3. Všichni máme v současném systému stejné podmínky 4. Inflace je nevyhnutelnou součástí našeho ekonomického systému

Ukázka podílu úroků v cenách

Úroky postihují každého stejně?

Denní obraty na devizových trzích Tobin Tax ano nebo ne?

DIAGNÓSA NEMOCI  Problémy dnešní doby jsou vyvolány automatickým a exponenciálním růstem finančního majetku díky složenému úrokování  Hlubší příčina – naše myšlení, kdy tolerujeme zisky bez práce a skutečně vytvořených hodnot  99% lidí nevidí a nechápe problém peněz a úroku  Kapitál není investován do reálné ekonomiky, poněvadž růst produktivity ve výrobní sféře již neumožnuje vyplácet rychlé zisky akcionářům.

Existovaly a existují peníze bez úroku? Brakteáty ve středověku JAK banka - Švédsko Muslimské banky WIR Švýcarsko -70 úspěšných let Regionální a lokální peníze, družstevní záložny,kampeličky, clearingové systémy

Křesťané za spravedlivý hospodářský řád. Lichva Lichva je hřích, který církev vždy pranýřovala, dnes není uvedena ani v oficiálních církevních dokumentech. Pokusy o obnovenítradičního církevního učení na II.vatikánském koncilu selhaly díky obhájcům kapital. systému kolem kardinála Johannese Messnera. Pouze 150 let trvá snaha teologů relativizovat význam 3000 let zakotveného zákazu braní úroků a to nejenom v židovsko-křesťanské tradici, ale i Koránu. Toto původní´učení se ukazuje ve světle nejnovějších poznatků a teorie o fungování peněz v ekonomice jako MOUDRÉ,ale i aktuální a vlastně velmi moderní. „Nummus non parit nummos“ T.Akvinský. Lichvář prodává čas. Montes pietatis –Hory slitovnosti, církevní banky půjčující na velmi nízký úrok chudým, aby nepadli do rukou lichvářů Pius XI. Quadrogesimo anno – Caritate Christi compulsi z roku 1932 poukazuje již na nerovnováhu, na základě může několik boháčů rozhodovat o osudu lidstva.