Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Advertisements

Klimatizační zařízení
Tato prezentace byla vytvořena
Kůže a kožené zboží.
SOUSTAVA KOŽNÍ.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
KOŽNÍ SYSTÉM.
Povrch těla člověka.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
Tato prezentace byla vytvořena
Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
KOŽEŠINY.
52_INOVACE_ZBO2_0464Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Povrch těla - kůže.
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5964HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Tělní pokryv Jana Machová.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I DOPLNĚK 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Bílkovinná vlákna I – KOLAGEN Trochu obrázků na doplnění RNDr. Ladislav.
Biologie člověka.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Druhy textilních materiálů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
KOŽNÍ SOUSTAVA. KŮŽE kůže je největší orgán lidského těla, povrch přibližně 1,6 m 2 – 1,8 m 2 funkce: obal, ochrana, jsou v ní uloženy smyslové orgány.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
KARBURÁTOR OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U Obsah  Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu  Princip.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Soustava krycí - kůže Autor: Eva Klabenešová „Tato prezentace slouží pro vzdělávací účely.“
KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU PŘEDMĚT: UOPK 8009 Části strojů 2 VYUČUJÍCÍ: Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová VYPRACOVAL:
KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU PŘEDMĚT: UOPK 8009 Části strojů 2 VYUČUJÍCÍ: Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová VYPRACOVAL:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
KOŽENÉ ODĚVY- přírodní materiály
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
Posklizňová úprava zrna
KOŽNÍ SOUSTAVA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
PŘÍRODNÍ KOŽEŠINOVÉ ODĚVY
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Tváření kovů – test č.1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Frézování pomoci dělícího přístroje
Obrábění paprskem plasmy, laseru
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
3 VRSTVY KŮŽE.
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství CZ.1.07/3.2.05/04.0085

Technologické postupy čištění usní a kožešin CZ.1.07/3.2.05/04.0085 Ing. Petr Šebestian, Jeseníky, 2014

Základní popis technologie Převládají procesy chemické a mechanické Dnes se již více využívá speciální strojní vybavení, které usnadňuje a nahrazuje ruční práci I zde jako v kterémkoliv procesu jsou stanovovány parametry, jejichž dodržování je pro dobrý výsledek celého procesu nutné. Jako např. teplota lázní, doba trvání lázní, množství chemikálií, …

Vydělávání kožek příprava námok mízdření činění mazání - sušení úprava

Stavba řemene Řemen kožešiny má 3 základní vrstvy 1. pokožku 2. škáru 3. podkožní vazivo

pokožka řemene - kůže je vrchní vrstva kůže skládající se z několika vrstev buněk, kdy jednotlivé vrstvy jsou vývojovými stádii pokožky vrstva bližší škáře obsahuje buňky živé vrchní vrstva buňky odumřelé, rohovité při výrobě usní se pokožka odstraňuje i s chlupy při výrobě kožešin se odstranit nemůže a musí být na kůži zachována i se srstí

Škára Je základní vrstva kůže složená z vláknitých bílkovin, kolagenu, elastinu, retikulinu a z nevláknitých bílkovin albumin, globulinu, které se v koželužství nazývají mezivlákitými bílkovinami. Škáru můžeme rozdělit na dvě vrstvy, z nichž jedna obsahuje spodní částí chlupových váčků a potní i tukové žlázy nazývá se vrstva papilární. Spodní část škáry se nazývá vrstva retikulární.

Podkožní vazivo Podkožní vazivo je tvořeno vrstvou blan, které jsou slabě spojeny se škárou. Tato vrstva má i špatné vlastnosti ve vztahu k propouštění roztoků a je málo tažná a snižuje tažnost řemene. Protože je nutné zpřístupnit škáru pro působení chemických prostředků, je nutné tuto vrstvu beze zbytku odstranit což je základním procesem pro mízdření po námoku řemene.

Stavba srsti Srst se skládá z různých typů chlupů. Jednotlivé chlupy jsou rohovitá vlákna mající podobnou stavbu a převážně jsou složena z bílkoviny keratin. Chlup s skládá z části uložené v řemenu - kořene a z jeho volné části nad pokožkou řemene - stvolu. Kořen chlupu je umístěn v chlupovém váčku a látky spojující kořen chlupu s váčkem jsou velmi choulostivé na působení bakterií a i různých chemikálií, jejichž působením se snadno rozkládají a tím dochází k línání

Typy kožešin a kůží Králičiny, které se mohou při zpracování dělit na mnoho možností barvením a stříháním nebo dalšími úpravami na jiné typy, jehnětiny a skopovice, divočiny se dále dělí podle původu na křečky, stříbrné a ušlechtilé lišky, červené lišky, veverky a popelky, tchoři a svišti. Z dalších divočin potom přicházejí v úvahu krtek, nutrie, bizam, bobr, vydra sobol, norek, kuna, sysel, vlk, šakal, pes, lachtan medvědí, tuleň a hranostaj, kolinski - lasice čínská a japonská a skunk. Kozinky, které se dělí na čínské a ostatní.

Vlastní technologické postupy Pro tento sortiment bez ohledu na sortiment se vždy používá jednolázňový postup v chemickém čistícím stroji, toto platí hlavně pro čistění v perchloretylenu jako u nás nejběžnějším rozpouštědlem.

Odstranění pachu (deodorace) Deodorace má analogickou funkci jako proces sušení, avšak v tomto případě se zapne ventilátor tak, aby se točil obráceně, takže teplý vzduch se při průchodu tepelným čerpadlem ochladí a potom proudí do bubnu, kde ochlazuje oděvy. Kožešiny a beraní kožešiny se čistí pouze jednolázňovým postupem s přídavkem antistatického prostředku, aby se docílilo neslepení vlasu.

Odstranění pachu (deodorace) DESTILÁTOR ČERPADLO

Vyvažovací čidlo Toto čidlo kontroluje, aby se stroj nedostal během extrakční fáze do nerovnováhy a aby zůstal v určených hodnotách. V případě, že se stroj v manuálním režimu dostane do extrémní nerovnováhy, zastaví se. V automatickém režimu provede cyklus „VYSTŘEDĚNÍ OBLEČENÍ“ a dokončí prací cyklus podle naprogramování. Tato funkce je podmíněna tím, že stroje pracující s KWL jsou odpružené a tím je nutné zajistit rovnoměrné rozložení zakázek.

Sušení Při fázi odstřeďování se z oblečení podle jeho povahy odstraní 70 až 85% rozpouštědla. Aby se odstranilo zbývající rozpouštědlo, je nutný konečný sušicí cyklus oděvů.

Dezodorizace (fáze ochlazování) Po ukončení sušení následuje fáze chlazení oděvů. V této fázi se větrák otáčí opačným směrem a všechny tepelné zdroje se vypnou. Horký vzduch prochází studenou spirálou a je ochlazován před vstupem do bubnu, kde naráží na horké oděvy. Tato fáze umožňuje odstranit výpary rozpouštědla, které zůstaly uvnitř bubnu; navíc pokles teploty umožňuje zabránit pomačkání čištěného oblečení a tím usnadňuje následující fázi žehlení.

Schéma podtlakového destilátoru

Jednolázňový postup pro kožešiny s vlasem Opět se provádí klasickým postupem, tedy po naložení se napouští rozpouštědlo a do lapače se tentokrát přidává pouze antistatický prostředek, protože nelze používat domašťění aby nedošlo k namaštění vlasu. Praní čerpadlovým okruhem je poměrně krátké opět v závislosti na typu kožešiny čím jemnější tím kratší čas. Sušení opět velmi mírné opět s ohledem na typ kožešiny. Po vyjmutí se provádí pouze vyčesání vlasu, a pokud je potřeba dožehluje se podšívka. I zde platí nepoužívat páru!

Tříbení v houbičkách Tento způsob údržby je velmi vhodný pro broušené kůže a lakované kůže, kdy není žádoucí, aby se rozpouštědlo dostalo pod tuto vrstvu – zakázka se čistí pouze povrchově Opět je velmi důležitá příprava před vlastním čistěním kdy je nutné narušit mosazným kartáčem exponovaná místa používání zesilovače vhodného pro kůže opět bez přídavku vody a v případě potřeby provést detáš.

Mokré čistění  Při tomto způsobu se v lázni zakázky perou s prostředkem na praní a prostředek, který slouží jako ochrana kůže, aby nedošlo k odmaštění řemene. Využívá se komplexní systém, kdy se působení jednotlivých účinků kombinuje a při mokrém čistění se působení mechaniky a teploty nahrazuje působením chemických přísad a prostředků s časem.

Jednotlivé funkce mokrého čištění Přítok vody Hladina lázně Teplota lázně, ohřev lázně Dávkování prostředků Otáčky Rychlost ochlazování Rychlost vypouštění Doba odstřeďování Bzučák

GARANCE BRNO, spol. s r. o. CZ.1.07/3.2.05/04.0085 Použitá literatura [1] VRBACKÝ, Rudolf. Vydělávání kožešin. Praha, 1972. [2] KARLÍK, Karol. Technologie chemického čištění pro 1. až 3. ročník odborných učilišť a učňovských škol: učební obor chemik prádelen a čistíren - 1033. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972, 300 s. [3] KADLČÍK,Zdeněk; ŠTULPA,Jaroslav. Detáš v teorii a praxi, Vydal Syndikát novinářů a SpaČ POSPÍŠIL, Zdeněk. Příručka textilního odborníka. 1. vyd. Praha: SNTL-Nakladatelství technické literatury, 1981, 2 sv., příl. [4] Girbau ,firmní literatura a návody k použití, 2011 – Interní zdroje [5] Renzacci ,firemní literatura a návody k použití, 2011 – Interní zdroje [6] Surfchimica,firemní literatura a návody k použití, 2009 – Interní zdroje [7] Informátor APaČ 2010 – 2014 GARANCE BRNO, spol. s r. o. CZ.1.07/3.2.05/04.0085