Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_13 Předmět  Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku Název materiálu  Údržba textilních materiálů - praní Autor  Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby   Ročník KRE 3 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s významem praní jako nejčastější údržbou textilních materiálů, dále jsou seznámeni s technologickým postupem praní, symbolem údržby textilií pro praní i s možnými negativními vlivy praní.    Metodický pokyn Prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Údržba textilních materiálů - praní
cílem je odstranění nečistoty z textilie nejpoužívanější způsob údržby oděvů mokrá cesta čištění oděvů teplota prací lázně je volena na základě typu vrchového materiálu, barvy a druhu oděvu negativní vliv praní (sráživost, stálobarevnost) může nastat při nevhodném nastavení teploty a programu praní (pozor na vlnu) ruční praní (jemné prádlo, funkční prádlo,vlna)

3 Údržba textilních materiálů - praní
Praní – symbol údržby textilií symbolem je vanička s teplotou prací lázně podtržený symbol znamená zvýšenou opatrnost přeškrtnutý symbol znamená zákaz praní umístění symbolu v rubní části oděvu Obr.1: Symbol pro praní (archiv autora).

4 Údržba textilních materiálů - praní
Praní – technologický postup třídění namáčení praní máchání ždímání (odstřeďování) sušení

5 Údržba textilních materiálů - praní
Třídění na základě použitého vrchového materiálu a jeho znečištění na základě barevnosti podle typu oděvu Obr.2: Třídění prádla (archiv autora).

6 Údržba textilních materiálů - praní
Namáčení působením namáčecího prostředku ve vodní lázni se odstraní největší nečistota nejčastěji namáčíme tmavé, silně znečištěné prádlo čas namáčení prádla – nejlépe přes noc předpírací program u automatických praček [1]

7 Údržba textilních materiálů- praní
odstranění nečistot různého původu z textilie správné nastavení teploty a času prací lázně s ohledem na vrchový materiál a typ výrobku volba optimálního množství pracího prostředku volba optimální formy pracího prostředku (prášek, gel, kapsle) [1]

8 Údržba textilních materiálů- praní
Obr.4: Panel pračky s nastavením programu (archiv autora). Obr.3: Prádlo v bubnu pračky (archiv autora).

9 Údržba textilních materiálů - praní
Máchání odstranění pracího prostředku z textilií odstranění nečistoty uvolněné z textilií mácháme 3x poslední lázeň může být obohacena aviváží nebo škrobem [1]

10 Údržba textilních materiálů - praní
Ždímání (odstřeďování) odstranění vody z textilie působením odstředivé síly v automatické pračce odstranění vody z textilie ručním jemným ždímáním (jemné prádlo, oděvy z vlny) Sušení urovnat textilii do žádaného tvaru sušit v přírodě, na sušáku, v sušičce sušit s ohledem na použitý materiál a typ výrobku

11 Otázky/úkoly Napište, co je cílem praní oděvů.
Seřaďte chronologicky za sebou uvedené technologické postupy: praní, ždímání, máchaní,sušení, třídění, namáčení. Uveďte, u jakých materiálů má přednost ruční ždímání. Vysvětlete význam máchání. Napište, podle čeho je volena optimální teplota prací lázně. Vyjmenujte formy pracích prostředků.

12 Správná řešení (odstranění nečistoty z textilie, mokré čištění oděvů)
Napište, co je cílem praní oděvů. (odstranění nečistoty z textilie, mokré čištění oděvů) Seřaďte chronologicky za sebou uvedené technologické postupy: praní, ždímání, máchaní,sušení, třídění, namáčení. (třídění, namáčení, praní, máchání, ždímání, sušení) Uveďte, u jakých materiálů má přednost ruční ždímání. (jemné prádlo, vlna) Vysvětlete význam máchání. (odstranění saponátu, nečistot, mácháme 3x, do poslední máchací lázně přidáváme aviváž nebo škrob)

13 Správná řešení Napište, podle čeho je volena optimální teplota prací lázně. (podle typu materiálu, barvy a druhu oděvu) Vyjmenujte formy pracích prostředků. (prášek, gel, kapsle)

14 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. Praha: Informatorium, ISBN


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google