13. 10. 2005Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Advertisements

Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Nejlepší dostupné techniky v energetice
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s. r. o.
Zkušenosti s bypassem plynů pecní linky. Českomoravský cement a. s
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Výroba cementu a vápna Ing. Jan Gemrich
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Společenské a hospodářské prostředí
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Tepelná elektrárna.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Revízia dokumentu BREF pre výrobu cementu, vápna a oxidu horečnatého praktické skúsenosti prevádzkovateľa konferencia ENVIRO september.
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr2 Vývoj uplynulého desetiletí včasná privatizace obnova, modernizace a zefektivňování výroby investice do ochrany životního prostředí úsporná těžba vápenců alternativní suroviny odklon od ušlechtilých paliv alternativní paliva

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr3 Alternativní paliva celý pecní systém, sestávající z výměníků tepla, rotační pece, chladiče slínku představuje dokonalý systém pro zachycení a bezodpadové zneškodnění škodlivin alternativní paliva pro výrobu cementu představují certifikovaný systém popsaný výrobkovými normami a bezpečnostními listy završený prohlášením o shodě

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr4 Nejlepší dostupné techniky (BAT) přihlíží se k rovnováze nákladů a výhod obsažených v definici BAT referenční dokumenty nestanovují právně závazné normy vhodné mezní hodnoty pro konkrétní případy je třeba určit s přihlédnutím k cílům IPPC a místním podmínkám

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr5 BAT – volba postupu rotační pec se suchým způsobem výroby, s vícestupňovým výměníkem a předkalcinací

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr6 BAT – obecná primární opatření plynulý a stabilní provoz pece minimalizace spotřeby energie z paliv minimalizace spotřeby elektrické energie pečlivá volba a kontrola látek, vstupujících do procesu

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr7 BAT – oxidy dusíku kombinace obecných primárních opatření a primární opatření k omezování NO x –ochlazování plamene –hořáky s nízkou produkcí NO x stupňovitý výpal selektivní nekatalytická redukce (SNCR)

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr8 BAT – oxidy síry kombinace obecných primárních opatření a pro počáteční emisní úroveň  1200 mg.m -3 –přidávání absorbentu pro počáteční emisní úroveň  1200 mg.m -3 –mokrá vypírka odpadních plynů –suchá vypírka odpadních plynů

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr9 BAT – prachové emise kombinace obecných primárních opatření a minimalizace a prevence prachových emisí ze sekundárních zdrojů efektivní odstraňování částic z bodových zdrojů použitím –elektrostatických odlučovačů s rychlým měřením a řídícím zařízením – minimalizace emisí CO –tkaninových filtrů s více komorami a s detektory těsnosti

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr10 BAT - odpady recyklace zachycených částic do výrobního procesu kdykoli, kdy je to proveditelné využití tohoto prachu v jiných komerčních produktech, pokud to jeho charakter umožňuje

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr11 Srovnání emisních úrovní BAT s vývojem legislativy

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr12 Další informace k cementářským BAT např.: Metodický pokyn k používání „Referenčního dokumentu BAT“ (BREF) pro cementářský a vápenický průmysl (Cembureau – srpen 2000) Zavedení BAT v německém cementářském průmyslu (Schneider, Hoenig, Hoppe – ZKG – 1/2000)

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr13 IRZ cementárny i vápenky v předstihu připravily detailní studii, která na základě analýzy procesu a dlouhodobého sledování emisí vymezuje možné látky studie akceptována vedením MŽP Příručka pro ohlašování do IRZ (MŽP, květen 2005) –z cementářského hlediska obsahuje odborné omyly

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr14 Praktické zkušenosti podklady pro žádost povolení a rozhodnutí závazné podmínky provozu

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr15 Připravovaná novela Problematické body: definice zařízení definice podstatné změny provozu zařízení –změnové řízení požadavek uvedení případných hlavních alternativ technologie prověřených provozovatelem Potřeba novely vyhl. č. 554/2002 Sb.

Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr16 Děkuji za pozornost